Az RNBO titkára, Olekszij Danyilov azzal kapcsolatban fejtette ki elméletét az orosz kapitulációról, illetve kivonulásról, hogy hétfőn háromnapos látogatásra Oroszországba érkezett Hszi Csin-ping kínai elnök.

„A kínai béketerv sikeres végrehajtásának képlete: az első és fő szempont az orosz megszálló csapatok kapitulálása vagy kivonása a területről a nemzetközi jog normáinak, az ENSZ Alapokmányának megfelelően, Ukrajna szuverenitásának, függetlenségének és területi integritásának helyreállítása érdekében” – szögezte le Olekszij Danyilov a Twitter-oldalán.

 

Kijev Hszi Csin-ping elnök béketeremtő erejében bízik

Oleg Nyikolenko külügyi szóvivő a The Jerusalem Post hírportálon megjelent kommentárjában rámutatott, hogy Kijev kiemelt figyelemmel kíséri a kínai elnök oroszországi látogatását.

Arra számítunk, hogy Peking felhasználja Moszkvával szembeni befolyását, és rákényszeríti az Ukrajna elleni agresszió leállítására. Ahogyan azt Dmitro Kuleba külügyminiszter kínai kollégájával folytatott telefonbeszélgetésében a múlt héten megjegyezte, Ukrajna területi integritásának helyreállítása minden diplomáciai erőfeszítés középpontjában kell hogy álljon.

Az ukrán külügyi szóvivő hozzátette: hazája készen áll a szorosabb párbeszédre Kínával az ukrajnai béke helyreállítása érdekében, összhangban az ENSZ Alapokmányában és az ENSZ Közgyűlésének e témával kapcsolatos legutóbbi határozatában foglalt elvek alapján.