Ukrajna egész területének mintegy 30 százaléka szennyezett, ez 180 ezer négyzetkilométert jelent, ami két magyarországnyi terület. „Becslések szerint több mint 10 millió ukrán van veszélyben. A ostromlott ország tehát a világ egyik legnagyobb aknamezejévé vált” – jelentette ki Okai Azakako az Interfax-Ukraine exkluzív interjújában.

Az ENSZ irodaigazgatója elmondta, hogy az ukrajnai aknamentesítés kérdése prioritást élvez, mivel Ukrajna számos területe még mindig nem megközelíthető, ami megnehezíti a sürgősségi segítségnyújtást, és késlelteti az újjáépítést. Egy ilyen mértékű szennyezés teljes felszámolása különben évtizedekig is eltart.

Az UNDP vezetője azt is elmondta, hogy 2022-ben az ENSZ és partnerei aknamentesítési erőfeszítései közel 3,5 millió embert értek el. Idáig 350 000 darab robbanóanyagot gyűjtöttek össze.

Novemberben Szerhij Kruk, az ukrán katasztrófavédelem vezetője arról beszélt, hogy Ukrajna területének mintegy 30 százaléka alá van aknázva. Elmondása szerint az aknák területe és azok mennyisége Ukrajna területén a tízszeresére nőtt a háború előtti időszakhoz képest.

Az aknák mellett a romeltakarítás is hatalmas erőfeszítéséket igényel a honvédőktől, hiszen orosz rakéták nem nagyon válogattak az ukrajnai települések között, amelyik a hatótávolságukba került, az nem sok jóra számíthatott. Az eredmény pedig a tengernyi sok rom lett.