Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A francia kormány által tervezett nyugdíjreform miatt tervezett franciaországi szakszervezeti sztrájkok kedden várhatóan komoly fennakadásokat okoznak a tömegközlekedésben – írja a Reuters a francia közlekedési miniszter és több közlekedési hatóság vasárnapi bejelentése alapján.

A szakszervezetek országos sztrájkot hirdettek jövő hét keddre, azzal a céllal, hogy megismételjék a nagy január 19-i tüntetést, mikor közel egymillió ember vonult utcára a tervezett francia nyugdíjreform ellen tiltakozva. Aznap a sztrájkok leállították a vonatokat, az olajfinomítókat, valamint csökkentették az energiatermelést.

Ez egy nehéz, nagyon nehéz nap lesz a tömegközlekedés számára. Jelentős fennakadásokra számítunk

– nyilatkozta Clement Beaune közlekedési miniszter, mi várható kedden Franciaországban.

A francia vasúttársaság, az SNCF közleményében arról tájékoztatott, hogy a keddi sztrájk miatt teljes hálózatán súlyos fennakadások lesznek a vasúti közlekedésben. Ezért azt ajánlják, hogy az utasok mondják le vagy halasszák el tervezett keddi utazásikat, és aki teheti, dolgozzon otthonról.

A január 30-án, hétfőn 18 óra és február 1-jén, szerdán reggel 8 óra közötti időszakra már megvásárolt jegyeket teljes egészében visszatéríti az SNFC.

Az RATP, a párizsi tömegközlekedési vállalat szintén arra figyelmeztetett, hogy a metróvonalakon és az elővárosi vonatokon is jelentős fennakadások lesznek kedden.

A párizsi Orly repülőtéren kedden szintén fennakadásokra lehet számítani.

Emmanuel Macron ragaszkodik az új nyugdíjkorhatárhoz

A nagy francia tüntetések kiváltó oka, hogy a francia kormány szeptembertől, 2030-ig fokozatosan, évente három hónappal akarja emelni a nyugdíjkorhatárt, és azt is tervezi, hogy a munkavállalók hosszabb ideig fizessenek társadalombiztosítási járulékot. Így végül egységesen 64 évre emelnék Franciaországban a nyugdíjkorhatárt.

A szakszervezetek egységesen ellenzik a reformot, és megfogadták, hogy folytatják a sztrájkokat és a tüntetéseket, amíg a kormány el nem veti terveit.

Mindeközben Emmanuel Macron francia elnök hajthatatlan a nyugdíjreform ügyében, és kitartás álláspontja mellett, miszerint őt a nyugdíjak átalakításának programjával választották meg, amely nélkül Franciaország nyugdíjrendszere a továbbiakban nem lesz pénzügyileg életképes.