A britek jobban bíznak az EU-ban, mint a brit parlamentben, ami egy több mint 30 éve fennálló helyzet fordulatát jelenti – írja a The Guardian.

Mióta az Egyesült Királyság az unióból való kilépés mellett szavazott,

  • a parlamentbe vetett bizalmat kinyilvánítók aránya 10 százalékponttal, 22 százalékra csökkent,
  • míg a brüsszeli székhelyű blokkba vetett bizalom 7 százalékponttal, 39 százalékra nőtt.

A brit kormányba vetett bizalom szintén csökkent 2017 és 2021 között.

A World Values Survey (WVS) megállapításai, amelyek 24 nemzet intézményei iránti bizalmat vizsgáltak Kanadától Dél-Koreáig, erősítik azok álláspontját, akik az Egyesült Királyság és az EU közötti kapcsolatok újjáépítésének hívei.

Elképesztő veszteséget jelent Nagy-Britanniának a kilépés az EU-ból

A koronavírus-járványhoz hasonló gazdasági veszteséget okoz a kilépés az EU-ból a brit kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő szervezet szerint, ami mérhető a munkaerőhiányban és a beruházásokban. Bővebben>>>

A brit média is a kormány ellen hangolja az embereket

David Davis volt Brexit-ügyekkel foglalkozó miniszter szerint a markáns elmozdulás valószínűleg annak köszönhető, hogy a parlamentben 2017 vége óta folyamatosan meddő vita folyik a Brexitről, ami semmilyen eredményt nem hozott.

Szerinte a koronavírus-járvány miatti brit kormányválságok is hozzájárultak a bizalom elvesztéséhez, és felvetette, hogy a Brexit óta a média – kiemelte a The Sun, a Daily Telegraph, a Times és a Daily Mail című lapokat – már nem „rugdossa állandóan Brüsszelt”, mint a 2016-os népszavazás előtt.

Titokban tanácskoztak arról a britek, hogy mennyire megviseli őket a Brexit

Kiderült, hogy titokban hívtak össze pártközi egyeztetést a brit politikusok, hogy szembenézzenek mindazokkal a nehézségekkel és hibákkal, amelyeket a Brexit okozott az ország számára. Bővebben>>>