Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt zajlik a nyomozás. Már 31 tanút hallgattak ki: 23-an az építkezésen dolgozók közül kerültek ki, a többi tanú között pedig két sérült is van.

A balesetnek továbbra is négy sérültje van: három ember könnyebben, egy életveszélyesen sérült meg.

A rendőrség építész-statikus és orvosszakértő bevonásával vizsgálja az ügyet.

Senki sem mehet vissza a házba

A Jókai utca 1. szám alatti épületet a lakóknak el kellett hagyniuk. A kerületi rendőrök "élőerővel" is biztosítják, hogy senki ne menjen vissza a házba - mondta a szóvivő.

Hétfő délelőtt leomlott és az utcára zuhant az átalakítás alatt álló Jókai utcai ház párkányfala, a balesetben négyen megsérültek, több parkoló jármű összetört. A VI. kerületi rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Ki volt a hibás a házomlásban?

Könnyen megeshet, hogy hónapokon át húzódó vizsgálat és évekig tartó pereskedés után juthatnak csak hozzá a kártérítéshez azok, akiknek az autója vagy lakása megsérült a Jókai utcai omlásban. Ha kiderül, hogy a társasház lakóközössége volt a hibás, az ott lakók csúnyán megjárhatják.

Hosszú pereskedés, vizsgálat előzheti meg a károsultak kártalanítását a Jókai utcai házomlás után - mondta Németh Péter, a CLB Biztosítási alkusz értékesítési vezetője a Napi.hu-nak. Az első körben ki kell deríteni, kit terhel a felelősség az 1893-ban épült társasház tetőszerkezetének leomlása miatt. Ez lehetett egyrészt az ottani lakóközösség hibája, akik nem tartották megfelelően karban az épületet, de az ott munkálatokat végző cég is okozhatta a balesetet. 

A katasztrófavédelem legfrissebb közlése szerint a munkálatok következtében történhetett az omlás. Ha valóban így volt, akkor az építés-szerelési biztosítás fizethet a károsultaknak, ha kötöttek ilyet a kivitelezők vagy a társasház. Ilyen biztosítást érdemes ilyenkor kötni, az építési munkálatok idején ugyanis a ház biztosításai nem érvényesek, az építkezés idején keletkezett károkért a biztosítók a normál épületbiztosítás keretében nem fizetnek. 

Ha nem volt ilyen biztosítása a háznak, és az építési munkálatok során hibáztak, akkor valószínűleg sem a lakásokban, sem az utcán álló autókban keletkező károkat nem fogja kifizetni a társasház biztosítója. Ha volt, akkor sem biztos, hogy elég lesz a károkra a biztosítás, hiszen az ilyen biztosítások felelősségi limitje gyakran alacsony, káronként 10 millió forint körül van, ez pedig bagatell összeg a Jókai utcában történt károk értékéhez képest.