Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szerbia 44 helyi önkormányzatában végeztek összeírást az ingatlanokról a vagyonadó hatékonyabb megfizettetése céljából - írta a vajdasági Magyar Szó. Az elmúlt hat hónapban összesen 325 kérdezőbiztos járta a terepet Szerbia-szerte, és felmérte, hogy a valós helyzet mennyiben tér el az állampolgárok által tett adóbevallástól.

Minden megvizsgált önkormányzat esetében találtak olyan ingatlanokat, amelyek nem szerepeltek az adóbevallásokban. Vranje esetében például 16 kérdezőbiztos járta a terepet. Itt 5840 adóbevallást nyújtottak be, az újonnan bejelentett terület pedig 426 850 négyzetmétert tett ki. Borban 3500 új adóbevallást rögzítettek, és körülbelül 50 ezer négyzetméter új adóköteles területet találtak, így ötmillió dinárral növekedett az adó összege.

A helyi önkormányzatok többsége pénzügyi gondokkal küzd Szerbiában. A költségvetési hiány, valamint az eladósodás állandó probléma. A nehézségekből történő kilábalás egyik módja, hogy a hatékonyabb adószedéssel növeljék a bevételeiket - írta a Magyar Szó. Az ingatlanadót négy részletben kell törleszteni, az első részletet február 15-éig, a másodikat május 15-éig, a harmadikat augusztus 15-éig, a negyediket pedig november 15-éig. Akik késnek az ingatlanadó összegének befizetésével, azok minden nap után késedelmi kamatot kénytelenek fizetni.