Bár a 2019-es 331 milliárd euróhoz képest ez 17 százalékos csökkenést jelent, a 2020-as forgalom mégis felülmúlta a Covid-19 világjárvány hatásaival kalkuláló előzetes várakozásokat. A magyar piacot tekintve a beruházási mennyiség összértéke 1 milliárd euró volt - derült ki a vezető kereskedelmi ingatlan-tanácsadó, a CBRE legfrissebb adataiból.

A a legmagasabb befektetési volument 79,3 milliárd eurós összértékben Németország regisztrálta az európai piacon. Náluk ez a 2019-es rekordhoz képest csak 5 százalékos visszaesés. Az észak-európai országok is erős teljesítményt mutattak, itt a 43,4 milliárd eurós forgalom 1 százalékkal meg is haladta az előző évit. Németország után a második legnagyobb nemzeti ingatlanbefektetési piac 45,8 milliárd euróval - és 25 százalékos csökkenéssel - az Egyesült Királyság volt, míg harmadik helyen Franciaország végzett 29 milliárd euróval és 39 százalékos visszaeséssel.

Európában bizonyos ágazatok ellenállónak bizonyultak a járvány okozta nehézségekkel szemben: az egészségügyi ingatlanok 13 százalékos, az ipari szektor 7 százalékos, a többlakásos lakóingatlan szegmens pedig 6 százalékos növekedést tudott felmutatni 2019-hez képest. A kiskereskedelmi beruházások azonban 6 százalékkal csökkentek, mivel a járványhelyzet inkább az e-kereskedelem fellendülésének kedvezett, leggyengébben pedig a szállodaszektor teljesített 66 százalékos éves csökkenéssel.

A magyar piac 1 milliárd euróval zárta 2020-at

Magyarországon négy évig historikusan magas szinten volt a befektetési aktivitás, amelynek mértéke folyamatosan meghaladta az évi 1,5 milliárd eurót. A Covid-19 járványt kísérő gazdasági bizonytalanság azonban negatív hatással volt a hazai piacra is. A 2020-as beruházási összérték 1 milliárd euró volt, amely éves összevetésben 40 százalékos csökkenést mutat. Ez az ügyletek számának és átlagos méretének csökkenéséből egyaránt adódott. Az éves volumen mégis a ciklikus átlag felett maradt és tavaly a tőkeforrások is egyensúlyba kerültek.

Az utolsó negyedév rekordokat hozott eközben: az európai beruházások volumene 89,2 milliárd euró volt, ez 27 százalékos csökkenést jelent 2019 azonos időszakához viszonyítva, ami a valaha mért legerősebb negyedév volt. A visszaesés ellenére 2020 utolsó negyedévében az észak-európai országok és Hollandia rekordmértékű, 16,2 milliárd és 8,7 milliárd eurós befektetési aktivitást regisztráltak. A többlakásos lakóingatlan szektorban 19,9 milliárd eurós befektetési volumennel ez volt az eddigi legerősebb negyedév, míg az európai ipari ágazat 15,8 milliárd euróval a második legerősebb negyedévét zárta.

"A világjárvány jelentős hatással volt az ingatlanbefektetési piacra. Bár a védőoltási folyamatok reményt adnak, az év elején tapasztalható magas európai fertőzöttségi arány nagy kihívásokat rejt. Valószínűnek tartjuk, hogy a logisztikai és lakóingatlan szektorokkal kapcsolatos megnövekedett befektetői igény az idei évben is fennáll majd. Egyúttal arra is számítunk, hogy nagy lesz a kereslet a prémium irodaépületek iránt, amelyek magas színvonalú kényelmet nyújtanak a bérlők és munkavállalóik számára, különösen a wellbeing és az ESG (társadalmi- és környezettudatosság) vonatkozásában" - értékelte az adatokat, jelezte a várakozásokat Chris Brett, az EMEA Capital Markets, CBRE ügyvezető igazgatója.