Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy friss felmérésben a megkérdezett szakemberek többsége úgy vélekedett, hogy a 2022-es év végéhez képest lassú, de fokozatos élénkülés várható a hitelpiacon. A Credipass nemzetközi pénzügyi vállalat több mint 200 hazai szakértőt kérdezett az idei várakozásokról, kilátásokról – közölte a Duna House. 

A prognózisuk szerint az év második felére a lefelé induló kamatok tovább segíthetik a szegmens újraéledését, amelyet azonban az infláció, valamint a nemzetközi politikai és gazdasági helyzet is nagyban befolyásolhat. 

Az állami otthonteremtési támogatások is népszerűek lesznek: idén, várhatóan a CSOK igénylések száma lehet magasabb, míg tavaly a Babaváró tarolt. 

Háborús hatások

Tavaly a kiemelkedő infláció, a magas kamatok és a szomszédos országban dúló háború okozta bizonytalanság rányomta a bélyegét a magyar hitelpiacra is, az érdeklődők sokkal megfontoltabbak lettek, de a megkérdezett szakértők véleménye alapján a piac 2023 februárjától újra érezhető aktivitást mutat. Amennyiben ez kitart, akár a 2022. évi forgalomhoz hasonló volumen is várható a hazai lakáshitelezésben. 

A Credipass felmérése szerint a kérdőívet kitöltő szakértők mintegy fele lassú élénkülésre számít, ami várhatóan év végére áll vissza a korábbi volumenre. A megkérdezettek 50 százaléka jósolta a lakásvásárlások arányának több mint 15 százalékos csökkenését az előző évi egyéni tranzakciószámhoz képest, ugyanakkor a válaszadók 65,5 százaléka növekvő érdeklődést tapasztalt februárban az előző három hónaphoz képest. Összességében elmondható, hogy kevesebb adásvétel valószínű, mint tavaly

Alig befolyásolja a hitelpiacot a lakások drágulása 

A szakemberek prognózisát kiegészíti, hogy a piac alakulására ható tényezők között a csökkenő kamatpályát (61,8 százalék) és a magas inflációt (54,5 százalék) jelölték meg a legtöbben, továbbá a válaszadók 52,7 százaléka szerint a nemzetközi politikai és gazdasági helyzet lehet még piacformáló hatással. A hitelpiacot a legkisebb mértékben befolyásolják majd a magas lakásárak (38,2 százalék), a hitelképesség hiánya, illetve az alacsonyabb jövedelmek (25,5 százalék), ugyanakkor nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a szakértők az állami támogatások kihasználásának (41,8 százalék)

Budapesten a 15-20, vidéken a 10-15 milliós hitel hódíthat

jelzáloghitelek értékének tekintetében, a szakértők a budapesti régióban a 15-20 millió forintos ügyleteket prognosztizálják nagy arányban, 52 százalékuk szerint ezek lesznek a leggyakoribbak 2023-ban. A vidéki régióban ezzel szemben a 10-15 millió forintos ügyletkategória lehet a legnépszerűbb (67,9 százalék), a futamidő tekintetében pedig a 20 évre szóló ügyleteket tartják a legnépszerűbbnek