Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Korrigáltak az ingatlanárak megyei szinten 2022 végére Fejér megyében, ahol a 2022-es értékesítési adatok alapján 2021-hez képest mindössze minimális, 2 százalékpontos az áremelkedés a Duna House adatai szerint. Az itt letelepedők átlagosan 95 négyzetméteres ingatlanokat vásároltak, amelyért 31 millió forint feletti átlagos árat fizettek.

KSH adatai szerint 2021-ben Fejér megye székhelye, Székesfehérvár lett az egyik legdrágább a megyeszékhelyek között, a 2022 III. negyedéves lakáspiaci jelentés szerint azonban visszacsúszott a negyedik helyre a megyeszékhelyek között a használt ingatlanok árának rangsorában.

Nem akkora a drágulás, mint ami várható volt

Több nagyvárosban megfigyelhető, hogy az új lakások ára nem tartott lépést a lakásépítési költségek emelkedésével.

A fajlagos újlakás-ár Székesfehérváron mindössze 5 százalékkal emelkedett, ennek ellenére az, aki ezt az ingatlantípust választotta 2021-hez képest mégis átlagosan 23 négyzetméterrel kisebb otthonra szerződött.

A lakásméret csökkentésével kötöttek kompromisszumot az ügyfelek, de az újépítésű ingatlanra fordított átlagos összeg így is meghaladta a 47 millió forintot 2022-ben Fejér megyében.

Reneszánszukat élik a panellakások

panellakások alacsony fenntartásuk miatt újra reneszánszukat élik a vidéki ingatlanpiacon is, 2021-hez képest 5 százalékponttal emelkedett a népszerűségük Fejér megyében, annak ellenére, hogy az átlagos négyzetméterárak tekintetében 41 százalékos áremelkedés volt tapasztalható, ami a különböző ingatlantípusok közül a legjelentősebb növekedésnek számított egy év alatt.

A 2022-es adatok alapján a Fejér megyei átlagot nézve, 484 ezer forintos négyzetméterárral kell kalkulálnia annak, aki a rezsivédett panelek közül választana.

A megye székhelyén 2022-ben az átlagos négyzetméterár ennél az ingatlantípusnál 569 ezer forint volt, a második legdrágább település a házgyári lakások árait vizsgálva Bicske, ezután pedig Dunaújváros következett, ahol átlagosan négyzetméterenként 366 ezer forintért lehetett panellakást kapni.

Az ingatlanközvetítő régiós értékesítési adatai alapján a tranzakciók 70 százalékát a házak tették ki 2022-ben. Átlagos négyzetméteráruk 285 ezer forintra mérséklődött tavaly év végére, ami mindössze 2 százalékpontos emelkedést jelent 2021-hez képest. Más megyei trendekkel ellentétben a vásárlók az előző évhez képest átlagosan 10 négyzetméterrel nagyobb házakra szerződtek, így családi házba költözők átlagosan 30,4 millió forintért, megközelítőleg 110 négyzetméteres ingatlanokba költöztek.