Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A budapesti téglalakások átlagos négyzetméterára elérte az egymillió forintot, de innen már nem tud tovább emelkedni – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az elmúlt három hétben ráadásul a kínálat is 10 százalékkal bővült: már több mint 114 ezer eladó lakás- és ház van a portál hirdetései között.

Az új rezsiszabályok szerint az átlag feletti fogyasztásra a korábbiaknál magasabb díjak vonatkoznak: ez várhatóan az év végén és 2023 elején fog hatni az ingatlanpiacra. „A következő hónapokban nem igazán lehet számítani érezhető drágulásra, de jelentős árcsökkenésre sem. Várhatóan a novemberi, decemberi számlákból derül majd ki, mennyire sikerült takarékoskodni, vagy mennyire emelkedhetnek a fenntartási költségek, ez után kezdhetnek takarékosabb ingatlan után nézni a tulajdonosok” – mondta Balogh.

A közepes állapotú családi házak átlagos négyzetméterára 662 ezer forint, a panelek négyzetmétere átlagosan 747 ezer forintba, a téglaépítésű ingatlanoké 890 ezer forintba kerül országosan.

Budapesten magasabb az árfekvés: a jó állapotú családi házak átlagos négyzetméterára 811 ezer forintra csökkent, a paneleké viszont 821 ezer forint,

a téglaépítésű lakások átlagára pedig 1,03 millió forint.

„A jelenlegi környezetben már nem tudtak tovább növekedni a használt téglalakások átlagárai Budapesten” – véli Balogh.