Az építőipari bizalmi index - a rendelésállományok és a foglalkoztatási várakozások alapján az ágazat kilátásait egyetlen számba foglaló mutató - értéke augusztusban 4 ponttal csökkenve 22 havi mélypontjára esett. Mind a magas- mind a mélyépítő cégek valamivel borúlátóbbá váltak - derül ki a GKI friss felméréséből.

Augusztusban az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése hibahatáron belül változott az előző hónaphoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A nyers, azaz szezonálisan nem kiigazított adatok sem mutatnak érdemi elmozdulást havi alapon. Augusztusban a cégek 3 százaléka növekvő, 4 százaléka csökkenő termelésről számolt be szemben a júliusi 35 és 11 százalékkal.

Építőipari bizalmi index, szezonálisan kiigazított adatok/GKI

Az augusztusi felmérés szerint a rendelésállományok értékelése az előző hónaphoz képest romlott (a szezonálisan kiigazított adatok alapján), s így e mutató kétéves mélypontra esett. A nyers adatok ugyanakkor nem jeleznek lényeges változást. Augusztusban a válaszadó vállalkozások 32 százaléka számolt be magas és 7 százalékuk alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány júliusban 37 és 10 százalék volt. A mélyépítők megítélése némileg javult, a magasépítőké viszont számottevően romlott.

Érezhetően romlottak a foglalkoztatási várakozások is az előző hónaphoz képest, a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nyers adatok is kedvezőtlen irányú változást mutatnak. A következő három hónapban a cégek 19 százalék készül a létszám bővítésére, míg annak csökkentésére 6százalékuk tervezi. Júliusban ugyanez a két arány rendre 26 és 4 százalék volt.

Az előző hónaphoz képest emelkedett az áremelési törekvések intenzitása a szezonálisan kiigazított adatok alapján. Ezzel e mutató értéke visszatért a júniusi szintre. A nem kiigazított adatok szerint az áremelést tervezők aránya a júliusi 30 százalékról augusztusra 29 százalékra csökkent, míg az árcsökkenésre számítóké maradt 2 százalék.

A termelés bővítését kiugró - csaknem kétharmados arányban - a munkaerőhiány korlátozza, az anyag- és kapacitáshiány a cégek negyedének, a fizetési késedelmek bő ötödüknek okoznak sok gondot.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése augusztusban nem változott az előző hónaphoz képest a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nyers, azaz szezonálisan kiigazítatlan adatok ugyanakkor némi javulást jeleznek: a derű- és borúlátók aránya augusztusban 25 és 5, míg júliusban 22 és 13 százalék volt.