Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Két számjegyű áremelkedés látható a használt lakóingatlanok - lakások és családi házak - kínálati piacán a legnagyobb városokban - derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely több mint 300 ezer hirdetés adatai alapján nézte meg, hogyan alakultak az árak az elmúlt két évben.

“Kétéves távlatban nézve a piacot látszik, hogy a járványhelyzetben, 2020 májusát követő 12 hónapban az országos lakáspiacon a kínálat nem mozdult el számottevően, és jelentősebb áremelkedés sem történt. Igaz, a Budapesten kívüli piacon azért feljebb kúsztak az árak.

Idén májusban viszont már látványos áremelkedésről van szó, szinte minden nagyvárosban 10 százalék feletti a drágulás” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakember szerint vannak vásárlók, akik a felgyorsuló infláció, a háborús helyzet okozta bizonytalanság gazdasági helyzet elől ingatlanba menekültek és letudták a vásárlást az év első hónapjaiban. A többség viszont a lakáshitel-drágulás miatt bizonytalanabbá vált, így a saját lakását sem dobta piacra.

“Tehát a szűkülő kínálat erősödő kereslettel párosult, ez pedig árrobbanást okozott” - fogalmazott Balogh László. “A drágulással párhuzamosan a kínálat is csökkent, de ezen a téren is fordulóponthoz érkeztünk 2022-ben, mert a kínálat nagyságának mélypontját jelentő 2022 februári, márciusi szinthez viszonyítva most már 5 százalékkal nőtt az eladásra meghirdetett használt lakások és házak száma. Jelenleg 110 ezer eladó lakóingatlan-hirdetésből válogathatnak vevők.”

Mennyibe kerülnek a használt lakások és házak?

Az ingatlan.com árkörképe szerint májusban Budapesten az eladásra kínált használt lakások és házak átlagos négyzetméterára 894 ezer forintot tett ki. Ez éves szinten 17 százalékos drágulás, a 2020-as szinthez viszonyítva pedig 25 százalékos.

Kép: Ingatlan.com

A megyeszékhelyek között az iparilag erősebb, valamint a határmenti megyékben és Veszprémben látható komolyabb, akár 30-40 százalékos áremelkedés. Győrben májusban már 706 ezer forint felett voltak az árak, ami 40 százalék feletti éves drágulást jelent, kétéves összevetésben pedig majdnem 60 százalékos a növekedés. Miskolcon és Szegeden egyaránt 38 százalékkal 407 ezer és 626 ezer forintra nőttek az árak. Ez 2020-hoz képest 56 és 58 százalékos többletnek felel meg. A Pécsre jellemző mostani 558 ezer forintos négyzetméterár 49 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, míg a két évvel ezelőttit 70 százalékkal múlja felül.

Nem érdemes várni a vétellel

Az utóbbi 12 hónapban történt áremelkedés kifogta a szelet azoknak a vitorlájából, akik a gazdasági bizonytalanság miatt kivártak. Ha lesz is egy néhány százalékos árkorrekció, még így is drágábbak lesznek a használt lakóingatlanok, mint fél évvel ezelőtt. Ráadásul az infláció miatti kamatemelések eredményeként a lakáshitelek is drágulnak. Az ingatlan.com szakembere ezért azt tanácsolja a költözést tervezőknek, hogyha az anyagi fedezetük is megvan az adásvételre, akkor nem érdemes a kivárásra játszani.