Németország várhatóan már 2024-től legálissá teszi a marihuána fogyasztását, birtoklását és a korlátozott termesztését a német felnőttek számára. A szövetségi kormány egyik választási ígéretét teljesíti azzal, hogy engedélyezi a marihuána rekreációs célú használatát, ráadásul meglehetősen laza szabályozás, kevés korlátozás mellett.

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter október végén mutatta be részletesen a kannabisz legalizálására kidolgozott részletes terveket.

Berlin az Európai Unió országai közül egyedülálló stratégiát hajtana végre: a marihuána, és annak tiltott hatóanyaga, a THC kikerülne a német büntetőtörvénykönyvből.

szociáldemokrata miniszter többször hangsúlyozta, hogy a német koalíciós kormány a kábítószer-kereskedelem visszaszorítása és a fogyasztók egészségének megőrzése érdekében döntött a teljes legalizálás mellett. Ez azt jelenti, hogy Berlin az egész termékpályát leszabályozza a termesztéstől az értékesítésig, szigorú állami felügyelet alatt tartva a megszülető német marihuánaipart.

Brüsszel döntésén múlik a német marihuána-biznisz

A német kormány láthatóan eltökélt, és a jelek szerint akkor is legális lesz jövőre a marihuána Németországban, ha az Európai Bizottság nemet mond az egészségügyi miniszter törvényjavaslatára.

Karl Lauterbach március közepén küldte el a törvénytervezetet véleményezésre az EU végrehajtó szervéhez. A miniszter bizakodó, szerinte Brüsszel jól fogadta a javaslatot. A bizottságnak három hónapja van arra, hogy véleményezze a tervezetet és szükség esetén módosításokat javasoljon. Ha ezeket Berlin nem veszi figyelembe, és hatályba lépteti a Brüsszel által kifogásolt pontokat, akkor kötelezettségszegési eljárásra és komoly pénzbírságra számíthat, legvégső esetben az Európai Bíróság ítélete szerint kell módosítania a törvényt.

Németország több milliárd euró bevételt, átláthatóságot és a feketepiac visszaszorulását várja a marihuána legalizálásától
Németország átláthatóságot, a feketepiac visszaszorulását, a marihuána előállítása, forgalmazása és minősége feletti állami kontrollt és több milliárd eurós bevételt vár Európa legmegengedőbb törvénytervezetétől

Éppen ennek elkerülése érdekében küldte el még azt megelőzően Berlin a tervezetet Brüsszelbe, hogy a német törvényhozás, a Bundestag elé terjesztette volna.

A szakértők szerint ugyanakkor a német törekvések összeférhetetlenek mind a nemzetközi egyezményekkel, mind az EU szabályaival.

Az Európai Unió egységes szabályozása szerint a növény csak egészségügyi célból, bizonyos betegségek esetén fogyasztható. A lakossági fogyasztás tehát alapvetően tilos és büntetendő. Néhány EU-s ország – Málta, Hollandia, Portugália – szintén nem bünteti az marihuána fogyasztását, ugyanakkor

a készülő német szabályozás minden európai gyakorlatnál lazább lenne, világviszonylatban is megengedőnek számítana.

Berlin elmagyarázza: az illegális kereskedelem ellen lép fel

A német marihuána-törvény elfogadása és 2024-es hatályba lépése precedenst teremtene és örökre megváltoztatná a kábítószer-fogyasztásról kialakult szemléletet.

Ez nem lesz egyszerű feladat, mivel Németország több olyan nemzetközi egyezménynek is aláírója, amely egyfelől tiltja a kábítószer-fogyasztást, másrészt kötelezettséget vállal az illegális kereskedelem visszaszorítására is.

A szövetségi kormány ezért értelmező nyilatkozatot kíván mellékelni a tervezethez. Ebben részletesen kifejtik, hogy a legalizálás célja az ifjúságvédelem, az illegális kereskedelem felszámolása és a teljeskörű állami kontroll. Németország Brüsszel, az uniós tagállamok vagy az ENSZ kérésére hajlandó módosítani a törvénytervezeten.

A németek bárhol rágyújthatnak egy füves cigire

A rekreációs marihuána használat legálissá tételével megszűnnek a kannabisz fogyasztásával és árusításával összefüggő büntetőeljárások is. Noha a tervezet a 18 év alattiaknál fenntartja a tilalmat, ők sem lesznek többé büntethetők.

marihuánára ugyanakkor nem csak rekreációs eszközként tekint Európa legnagyobb gazdasága, hanem a teljes iparágtól többmilliárd eurós állami bevételt is remél, jövedékiadó-köteles termék lesz a kender.

A törvénytervezet legfontosabb pontjai:

  • Marihuánát csak 18 év feletti német állampolgárok vásárolhatnak és fogyaszthatnak.
  • Bárhol és bármikor – így a közterületeken is – rá lehet gyújtani egy füves cigarettára, de autóvezetés és más tevékenység mellett továbbra is tilos.
  • A németek THC tartalomtól függetlenül legfeljebb 20-30 gramm füvet tarthatnak maguknál, otthonukban pedig legfeljebb kettő, meghatározott forrásból beszerzett kendernövényt, amelyet be kell jelenteni az állam által kijelölt szervhez.
  • A 18 év alatti fogyasztók sem büntethetők, ugyanakkor részükre elrendelhető kötelező prevenció.
  • A marihuána kizárólag az erre kijelölt üzletekben és a gyógyszertárakban lesz beszerezhető. Az üzletekben mást nem árulhatnak, csak 18 éven felüliek tartózkodhatnak az üzletben és a vevőknek igazolniuk kell személyazonosságukat.
Állami felügyelet mellett, az állami szervek által kiadott engedéllyel lesz lehetőség a kendertermesztésre, a feldolgozásra valamint a kis- és nagykereskedelmi értékesítésre.

A külföldön értékesítés szigorúan tiltott lesz.

Kenyeret a pékségből, füvet a Heesh-ből

Egyelőre egész Németország arra vár, hogy Brüsszel zöld utat adjon a marihuána legális piacának, de a vállalati szféra szereplői már ugrásra készen várják a törvény elfogadását, ezzel a többmilliárd eurós piac megnyitását.

Március közepén bemutatta a SynBiotic SE és az Enchilada csoport közös koncepcióját a nemzeti kenderbolthálózat kialakításáról.

A koncepció szerint a „Heesh” márkanév alatt, franchise hálózatban működő üzleteket kell megnyitni Németország egész területén. A Heesh modern, különböző fogyasztói csoportokat célzó vásárlói élményt és ismeretterjesztő, prevenciós szolgáltatásokat is nyújtana a kannabisz széles választéka mellett.

A legnagyobb tőzsdén jegyzett kannabiszcsoport, a SynBiotic SE és a rendszergasztronómiára szakosodott Enchilada Group a részletes, már nyilvánosan is ismertetett koncepciójával megteremti az alapot a kendertermékek kiskereskedelmi értékesítéséhez, amint meglesz a végleges szabályozás.

Franciaország nem örül a német szabadságnak

Németország marihuána legalizálására tett törekvései aggasztják a szomszédos Franciaországot. Párizs a fogyasztást és a kereskedelmet súlyosan bünteti, a francia szabályozás az egyik legszigorúbb az unióban. Ezen nem is terveznek változtatni: Emmanuel Macron francia államfő többször is jelezte, szóba sem jöhet a drogkereskedelem visszaszorítását bármilyen formában elősegítő szabályok fellazítása. Sőt, ennek ellenkezője várható: a francia kormány a közelmúltban mutatta be több éves kábítószer-stratégiáját amely az erőfeszítések fokozására ad további lehetőséget.

A civil szervezetek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a legújabb kutatási eredmények és a statisztikai adatok pont azt mutatják, ahol megengedőbb a törvény, ott kevesebb a fogyasztó is.

Párizs attól tart, hogy felerősödik a német-francia határon az illegális kereskedelem, és felvirágzik a marihuána-turizmusPárizs a schengeni megállapodásokra és az ENSZ kábítószerkereskedelem elleni egyezményére hivatkozva várhatóan hátráltatja majd a német legalizálási terveket.