Az eltérő mértékű áremelkedést elsősorban az okozta, hogy az – alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő – energiaipar belföldi értékesítési árai jóval meghaladták az egy évvel korábbit, miközben az exportárai már csökkentek – jegyezte meg a KSH.

Az ipari termelői árak növekedésében az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése is szerepet játszott.

Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,5, az exportértékesítésiek 2,7 százalékkal csökkentek, így az ipari termelői árak összességében 2,0 százalékkal mérséklődtek.

2023 áprilisában a 2022. áprilisihoz képest:

 

  • A belföldi értékesítés árai átlagosan 41,9%-kal nőttek, ezen belül a 65%-os súlyt képviselő feldolgozóiparban 14,3, a 30%-os súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) – részben a hatósági ár szabályozásának módosításai következtében – 110%-os volt a drágulás. Az élelmiszeripar értékesítési árai 29,9%-kal emelkedtek.
  • Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 54,5, a beruházási javakat gyártókban 9,0, a fogyasztási cikkeket gyártókban 25,2%-kal emelkedtek az árak.
  • Az ipari exportértékesítési árak 3,3%-kal nőttek, ezen belül a 90%-os súlyt képviselő feldolgozóiparban 7,0%-kal magasabbak, a 9,8%-os súlyú energiaiparban 20,7%-kal alacsonyabbak voltak az árak.