Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A következő programtáblázat egy korszerű mosogatógép használati utasításához tartozik.

Kép: Napi.hu

Látszik, hogy a hét választható program közül az elsőként felajánlott öko-mód a maga négyórás időtartamával toronymagasan tovább tart, mint a többi, miközben a második leghosszabb, intenzívnek nevezett mosogatási ciklushoz képest jószerivel fele annyi vízfogyasztással és energiafogyasztással kecsegtet.

A hosszú programidő miatt azonban mégis érthetőnek tűnik az a megállapítás, amire egy amerikai fogyasztóvédelmi portál jutott, miszerint a felhasználóknak alig 21 százaléka állítja be háztartási készülékén az ECO módot.

Pedig van értelme

A mosógépeken és a mosogatógépeken valójában három tényező határozza meg az egyes programok közötti különbséget: 

  • az időtartam, 
  • a hőmérséklet 
  • és a vízmennyiség. 

Valójában a konyhai vagy fürdőszobai háztartási készülék minden programba rendezett beállítása ennek a három tényezőnek a gyártó által történt variálásából adódik,

tehát az energiatakarékos üzemmód is az említett három változó optimalizált beállításában tér el a többitől.

Tény, hogy a mosó- vagy mosogatógépek gazdaságos programjának időtartama nem rövid, általában legalább három óra hosszáig, de inkább tovább tart, ami azért van, mert használatával voltaképpen többlet idővel fizetünk a fel nem használt energiáért.

A titok nyitja

A programok vízfelhasználásban is van ugyan némi különbség, de az igazi titok a víz felmelegítésére hivatott fűtőszálak működésében rejlik. Mert a mosógép dobjának vagy a mosogatógép szórólapátjának a mozgatása nem nagy energia, igazán sok energiát a víz felmelegítése emészt fel, és ennek kivédésére energiatakarékos módban a gép szakaszosan fűti fel a vizet, illetve többször forgatja a ruhákat, mossa az edényeket.

A spórolás egyúttal környezettudatos döntés

A környezetet 27 kilogramm szén-dioxiddal tehermentesíti egy olyan háztartás, amelyben a ruhákat a mosógépben 40 °C helyett 30 °C hőmérsékleten mossák.

Érdemes használni

Mosogatógépek esetében egy hagyományos, illetve egy ECO program között akár 20–30 százaléknyi eltérés is lehet a víz- és áramfogyasztásban a gazdaságos program javára. 

És ha belegondolunk, nem is kell különösebben forró vízben mosni, mosogatni, hiszen kézi tisztítás esetén sem könnyen viselnénk el 40 °C-nál magasabb vízhőmérsékletet.