Végéhez közeledik az öt és fél éve tartó felújítás, hétköznaponként már újra a teljes vonalon, Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között jár az M3-as metró március 20-a, hétfő délutántól. A Nagyvárad téren és a Lehel téren még tart a rekonstrukció, ezért ezeken az állomásokon nem állnak meg a szerelvények, a lezárt állomások környéke pótlóbusszal és egyéb járatokkal közelíthető meg. Az Arany János utca és a Nyugati pályaudvar metróállomások átadásán a BKV vezérigazgatója, Bolla Tibor beszédében kiemelte a rekonstrukció jelentőségét, hiszen annak köszönhetően hazánk legnagyobb forgalmat lebonyolító vasúti rendszere újult meg, ahol az átlagos utasszám egy munkanapon 500 ezer fő.

Navracsics: ellentétben együttműködés

Az M3-as felújítása az 1,9 milliárd forintos tervezési díjon kívül 217,4 milliárdba került. Ebből 172,7 milliárd uniós forrás, 44,7 milliárdot a hazai központi költségvetés, a főváros pedig 5,5 milliárdot finanszírozott. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter korábban úgy fogalmazott, hogy az M3-as metróvonal rekonstrukciója jól példázza, hogy lehetnek ugyan politikai és stratégiai jellegű viták az együttműködő felek között, de a lényeg mégis az, hogy ez az együttműködés létrejött.

Az uniós források szabályszerű, megfelelő célokra történő elköltésének jó példája a metrófelújítás, írta már Karácsony Gergely a közösségi oldalán szombaton. A főpolgármester be is mutatná az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságának küldöttsége számára, akik május 15–17. között látogatnak Magyarországra. 

Bár a delegáció nem a metró miatt jön ide, hanem, hogy megismerkedjen a korrupciós veszélyek miatt elindított jogállamisági eljárás fejleményeivel, továbbá meghallgassa az uniós támogatások felhasználását ellenőrző magyarországi hatóságok véleményét, 2017-es látogatásukkor felkereste a felcsúti kisvasutat, a Budapest Szíve projekt keretében megvalósult beruházásokat és a budapesti 4-es metró(aminek építéséhez közel 190 milliárd forintnyi uniós támogatást használtak fel) helyszíneit is. 

Ezért - mint írja a főpolgámester - „tegnap jeleztem az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának, hogy szívesen bemutatjuk a projektet a bizottságnak. Büszkék vagyunk rá."