Az IMF közleménye szerint a hitelprogram két ütemben valósul meg. A 2023-2024-es időszakra tervezett első szakasz a 2023-ra szóló stabil költségvetés létrehozására, a fenntartható dezinfláció és a stabil árfolyam, valamint a hosszú távú pénzügyi stabilitás megteremtésére összpontosít.

A második szakaszban a hangsúlyt a nagyratörőbb szerkezeti reformokra helyezik, amelyeknek a célja megerősíteni a makrogazdasági stabilitást, támogatni a fellendülést és fokozni a gazdasági ellenállóképességet.

A 15,6 milliárd dolláros hitelprogram egy nagyobb, 115 milliárd dolláros nemzetközi támogatási csomag része, amellyel Ukrajna sürgős finanszírozási igényeit akarják kielégíteni.

Ukrajna hazai összterméke (GDP) 29,2 százalékkal csökkent tavaly – közölte az ukrán gazdasági minisztérium nem végleges adatai alapján.

A gazdaság teljesítményének zsugorodását az Ukrajna elleni orosz invázió miatt a lakossági fogyasztásban, valamint a beruházási aktivitásban bekövetkezett visszaesés, továbbá az export és az import esése okozta.

Az ukrán kormány januárban nagyobb, 30,4 százalékos GDP-csökkenést becsült. Ezt az adatot annak a hatására korrigálták kedden, hogy a negyedik negyedévi GDP-visszaesés a vártnál kisebb, éves szinten 31,4 százalék volt.