Giorgia Meloni az olasz külügyminiszter és a belügyminiszter kíséretében érkezett Tripoliba. Az olasz delegációt Abdulhamid Mohammed Dbeibah, a nemzetközileg elismert líbiai kormány ügyvezető miniszterelnöke fogadta. A találkozón - ahogy korábban algériai látogatásán is - Meloni elmondta, hogy Olaszország szeretné fokozni jelenlétét az észak-afrikai térségben. Hangsúlyozta, hogy nem kizsákmányoló szerepre törekszik a régióban, hanem szeretné támogatni az afrikai államokat abban, hogy fejlődjenek és gazdagodjanak.

A kormányfő jelenlétében írta alá az ENI olasz állami energiavállalat és a líbiai nemzeti olajvállalat (NOC) vezetője azt a megállapodást, amelynek értelmében nyolcmilliárd dollár értékben fognak fejleszteni két líbiai tengeri földgázmezőt. Az ENI tájékoztatása szerint 2026-tól indulhat meg a gázkitermelés a szóban forgó líbiai mezőkön. A fejlesztés eredményeként növelni akarják a líbiai piacra és európai exportra szánt kitermelést is.

Meloni az aláírás alkalmából azt mondta, a megállapodás nagyon fontos és történelmi jelentőségű, mert hozzájárul Európa energiaforrásainak biztosításához. Líbia egyértelműen Olaszország stratégiai fontosságú gazdasági partnere - tette hozzá.

Az olasz ENI a hosszú évek óta ingatag biztonsági helyzet ellenére folytatta a gázkitermelést Líbiában. Tavaly Líbiából 2,63 milliárd köbméter földgáz érkezett Olaszországba a Greenstream nevű vezetéken. Ez a mennyiség messze elmaradt attól az évi 8 milliárd köbmétertől, amelyet még Líbia 2011-ben bekövetkezett összeomlása előtt szállítottak.

Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt Olaszország számos olyan lépést tett, amellyel csökkenteni tudta függőségét az orosz földgáztól. Tavaly az Oroszországból érkező gázszállítmányt kétharmaddal - 11 milliárd köbméterre - tudták visszaszorítani. Giorgia Meloni múlt héten járt Algériában, ahol szintén megállapodásokat kötött az energetikai együttműködés bővítése terén.

Az olasz kormányfő látogatásán a Földközi-tengeri migráció is fontos téma volt. Melonival közös sajtótájékoztatóján Dbeibah elmondta: megegyeztek abban, hogy Olaszország öt, teljesen felszerelt hajót bocsát a líbiai part őrség rendelkezésére annak érdekében, hogy segítsen feltartóztatni az európai partok felé induló bevándorlók áradatát.

Líbia 2011-ben, az évtizedeken át teljhatalommal uralkodó Moammer Kadhafi megbuktatása és meggyilkolása után süllyedt káoszba. Az ország 2014-től gyakorlatilag két részre szakadt. Az elnökválasztást 2021 decemberében, a parlamenti választásokat pedig 2022 januárjában tartották volna, de Tripoli mindkettőt elhalasztotta, arra hivatkozva, hogy a rivális frakciók nem egyeztek meg a részletekben. A kelet-líbiai tobruki törvényhozás ezt követően bejelentette, hogy Dbeibah tripoli kormányának megbízatása lejárt, függetlenül attól, hogy a választásokat nem tartották meg. Dbeibah helyére a tobruki törvényhozás Fathi Basagát választotta miniszterelnökké, akit viszont a tripoli vezetés nem ismer el. Ezzel gyakorlatilag azóta ismét kettős hatalom alakult ki Líbiában.