Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Azerbajdzsán és Georgia segítségével csökkenhet Magyarország és Románia függősége az orosz energiahordozóktól, ám a legnagyobb kérdés, hogy erre mikortól nyílhat lehetőség. A Fekete-tenger alatt tervezett új vezetéken keresztül azeri és georgiai zöldáram érkezhetne a térségbe, a vezeték építéséről szóló megállapodásokat Brüsszel már korábban megkötötte.

Az Ursula von der Leyen bizottsági elnök által 

komoly sikerként beharangozott alternatív zöldenergia ugyanakkor jelenleg nem léteznek, így aligha csökkentheti az orosz energiafüggőséget. A tervezett fekete-tengeri vezetéknek nincs mihez csatlakoznia, mivel a Kaszpi-tengeren még nem épültek meg a tervezett szélerőművek.

– számolt be az Euronews

Az Európai Unió ostoba volt, amikor ezt jó ötletnek tartotta – mondta a lap érdeklődésére Perger András, a Greenpeace Magyarország éghajlat- és energiakampányosa. Emlékeztetett, noha sok szó esik a fekete-tengeri vezetékről, valójában

egy bizonytalan projektről van szó, amely egyáltalán nem tűnik életképesnek sem gazdasági, sem környezeti szempontból.

Jelenleg az azeri energia több mint 90 százaléka származik nem megújuló forrásból, az arányt a Kaszpi-tengerre tervezett szélerőművekkel terveznék csökkenteni.

Georgia vízenergia-potenciáljának kiaknázása is felmerült, ugyanakkor a természetvédők arra figyelmeztetnek, hogy az ország kapacitását régóta jelentősen túlértékelik. Dato Chipashvili, a Green Alternative grúz civil szervezet elemzője az Euronewsnak megerősítette: 

Nincs semmilyen eszközünk az Európai Unió országainak ellátására, örülünk, ha ki tudjuk elégíteni a saját szükségleteinket. Az éghajlatváltozás miatt a gleccsereink zsugorodnak, ezért a vízenergia jövőbeli kiaknázása egyre bizonytalanabb.

Az eddig megjelent tanulmányok azt mutatják, hogy a Fekete-tenger mélyére tervezett kábel építése akár a 2-3 milliárd eurót is elérheti. A költséges beruházás ráadásul kidobott pénz lesz, ha a két ország nem tud később sem elegendő energiát termelni.

Marian Mandru, a Greenpeace egyik munkatársa szerint több lehetőség van a fenntarthatóság növelésére Magyarországon és Romániában, mind az energiahatékonyság javításával, mind a hazai megújuló energiaforrásokba való befektetéssel.