Nehéz évük volt tavaly az európai termelőknek az orosz-ukrán háború februári kirobbanása és az év során többször is rekordot döntő energiaárak miatt. A magas ráfordítási költségeket ugyanakkor ellensúlyozták a szintén egekbe szökő alapanyagárak, amely elsősorban a nagyobb üzemeknek jelentős profitot eredményezett.

Összességében ugyanakkor pocsék volt a 2022-es év, mivel a háború és az energiaválság mellett évtizedek óta nem tapasztalt nyári forróság és aszály sújtotta a kontinenst, elsősorban Nyugat-Európát. A téli időjárás is szélsőséges volt: noha a szokásosnál enyhébb év eleji időjárás nem okozott károkat, a szintén szokatlanul kevés csapadék annál inkább.

A szárazság pedig komoly hatással lesz még az idei szezonra is

– olvasható az Európai Bizottság féléves előrejelzésében.

A rendkívüli aszály hatásai még velünk maradnak

A száraz időjárás hatására komoly vízhiánnyal néznek szembe a gazdák, így az egyébként öntözhető kertészetekben, szántóföldeken sem tudhatják biztonságban a termést. Emiatt a vízigényes növénykultúrák vetésterületének csökkenése várható. 

A korlátozott vízfelhasználás kiemelten érinti az olívát, amelynek ára vélhetően jelentősen emelkedik, mivel a terméskilátások szerint akár 40 százalékkal is csökkenhet az olívaolaj-előállítás.

Kedvezőbbek a kilátások a szántóföldeken: ha nem lesz rendkívüli az idei szezonban az időjárás, akkor akár 10 százalékkal is nőhet az Európai Unió gabonatermése. 

Az árak ugyanakkor már visszafogottabban alakulnak, mint tavaly. Ennek elsősorban az az oka, hogy a tavalyinál jóval kisebb lesz az állattartás takarmányigénye. Egyrészt a szélsőséges aszály miatt tavaly jelentős volt a felhasználás, másrészt sokan felhagytak a tevékenységgel.

Az élelmiszerek áremelkedése is megtorpan

Az alacsonyabb alapanyagárak a gazdáknak nem jönnek jól, ugyanakkor az alacsonyabb ráfordítási költségek kompenzálják a termény mérsékeltebb árát. Az energiaárak még mindig magasabbak a sokéves átlaghoz képest, de a földgáz ára jelentősen elmozdult lefelé a tavaly nyári csúcsról, jelenleg a 2021 júniusi szinten mozog a földgáz ára.

Ez a műtrágya árának csökkenését is eredményezi, amely jelentős tétel a tavaszi időszakban a növénytermesztésben.

A fogyasztóknak mindez ugyanakkor jó hír, mivel nem várható az élelmiszerárak további jelentős drágulása. Emellett az energiaárak is mérsékeltebbek. A bizottsági előrejelzés ugyanakkor nem számol érdemi fogyasztás-bővüléssel idén, miközben az élelmiszerek iránti kereslet pedig tartósabban átrendeződött.

Marhahús nélkül indul a grillszezon

Az állattartók is fellélegezhetnek a csökkenő költségeknek köszönhetően, ugyanakkor a kereslet tartósabban alacsonyan maradhat. Elsősorban a marhahús és a sertéshús iránti kereslet csökken, akár 5-7 százalékkal is visszaeshet 2023-ban.

A fogyasztók az élelmiszerárak emelkedése miatt tartósabban áttértek a baromfihúsra, idén várhatóan 5 százalékkal haladja meg a kereslet a korábbi évek átlagát.

A baromfitartók ugyanakkor idén sem lesznek könnyű helyzetben. Egyrészt a folyamatosan növekvő olcsó import árleszorító hatásával kell szembenézniük, másrészt folyamatos fenyegetést jelent a madárinfluenza.

Az aggodalmak megmaradtak

Az élelmiszerek ára az előrejelzés szerint mérséklődik idén. Kockázati tényező ugyanakkor bőven akad: a tavaszi fagyok és egy újabb szélsőséges nyár komoly csapást mérhet a kontinens mezőgazdaságára.

Emellett a nagy kérdés a többi ágazathoz hasonlóan szintén az, hogy jövő télre sikerül-e elegendő földgázt betárolnia az uniós országoknak, így elkerülve az energiaárak újabb rekordszintű emelkedését.