Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kerekegyházi üzem a felszámolás alatt lévő Hírös-Vitál Zrt. tulajdonában volt, építésekor a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította, és több mint 7 milliárd forint állami támogatást adott hozzá. A vállalkozásba a Piarista Rend Magyarországi Tartománya is milliárdokkal szállt be.

A telepen van kész szamóca-, alma-, zöldségfeldolgozó és ásványvízüzem, készáruraktár, labor, mirelit-, csonthéjas és lekvárüzem is. A zöldség-gyümölcs feldolgozó azonban még nem termelt, a cég tulajdonosának büntetőpere nemrég indult el, az ügyészség tíz év fegyházbüntetést kért rá.

Az ingatlanon jelentős jelzálog van

A kiírás alapján az ingatlanon 8,45 milliárd forint és járulékai erejéig a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak van jelzálogjoga és elidegenítési és terhelési tilalma, ezután a Piarista Rend Magyar Tartománya is legalább öt milliárd forintos kölcsönhöz kapcsolódó jelzálogjogokkal rendelkezik.

A korábbi hírek arról is szóltak, hogy a társaság az üzemet felhúzó építőipari cégeket sem fizette ki teljesen.

Nem volt ekkora bajban még a magyar élelmiszeripar a rendszerváltás óta

Nem úszta meg a hazai élelmiszeripar az inflációval és a megnövekedett költségekkel járó gazdasági nehézségeket. Az elmúlt években elért eredmények gyakorlatilag lenullázódtak, s a következő időszak régóta várt fejlesztései helyett sok szereplő a túlélésért küzd. Bővebben >>>