Semjén Zsolt elmondta, hogy Szili Katalin nemzeti elkötelezettsége, az egyházak iránti szimpátiája, valamint hozzájuk kötődő szolgálata mindig is ismert volt. „A KDNP kereszténydemokrata, keresztényszociális pártként mindig azonos volt a szociális értékek, a családok képviseletével” – jelentette ki a KDNP elnöke. 

A kisebbik kormánypárt vezetője felidézte, hogy Szili Katalin a gyurcsányi időkben, amikor a Magyar Állandó Értekezletet megszüntetve megakadályozták az összmagyar együttműködést, házelnökként létrehozta a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát, amellyel átmentette a magyar-magyar párbeszédet.

A volt házelnök emellett az elmúlt időszakban a nemzetpolitika területén óriási szolgálatot lát el, az autonómia koncepciók kidolgozásával, testre szabásával az egyes nemzetrészek vonatkozásában

– tette hozzá Semjén Zsolt.

Szili Katalin elmondta, hogy az elmúlt 12 év politikai senki földjén tartózkodásához képest a Kereszténydemokrata Néppárt közössége áll hozzá legközelebb. A belépéssel formálisan is csatlakozik ahhoz a közösséghez, ahová eddig is tartozott. 

A MSZP-ben különc Szili Katalin most hazatalált

A politikus kitért arra, hogy örömmel vállalta a miniszterelnök felkérését a nemzetpolitikai ügyek szolgálatára. Megjegyezte, hogy a szocialista pártban való politizálása idején is mindig kereszténynek és nemzetinek tartották, ott is mindig kilógott a sorból.

Az elmúlt 12 évben a Fidesz-KDNP nyilvánvalóvá tette, hogy szociálisan is elkötelezett. Példaként említette a családpolitikát, hogy a szociálpolitikai intézkedéseket, a demográfiai, nemzetpolitikai ügyeket.

Hazataláltam, és ha szolgálhatom úgy a nemzetet, hogy vállaltan egy értékrendet is szolgálok, akkor ezt szívesen teszem

– fogalmazott Szili Katalin, és kiemelte, a jelenlegi kormánypártok nemzeti és keresztény elkötelezettségét, belépésével a keresztény nemzetek Európáját is szolgálja. Hargitai János, a KDNP Baranya vármegyei elnöke elmondta, örömmel és egyhangúlag támogatták Szili Katalin felvételét.