Párbeszéd – A Zöldek Pártja, röviden Párbeszéd – Zöldek néven és új logóval folytatják a politizálást Karácsony Gergely és párttársai – derült ki a Párbeszéd vasárnapi nagygyűlésén, amelyről az Index számolt be.

A rendezvényen szintén elhangzott, hogy Jávor Benedek lesz a frissen nevet váltó politikai formáció EP-listavezetője.

A nagygyűlésen Szabó Rebeka és Tordai Bence, a Párbeszéd társelnökei kiemelték: zöld Európát, és benne zöld Magyarországot kívánnak építeni. A társelnökök hangsúlyozták: a jövő csak zöld lehet, narancssárga, kék, lila vagy barna semmiképp. Előre tekintve 2024-re, motorjai kívánnak lenni az önkormányzati együttműködéseknek, amelyeknek elsődleges célja a részvételi demokrácia, az igazságosság és a fenntarthatóság.

Mindig adunk neki valami új nevet, ingatlanpiaci buborék, pénzügyi válság, menekültválság, Covid-válság, energiaválság, felcímkézzük és elkülönítjük a válságokat, hogy rendkívülinek tűnjenek, ne kelljen észrevenni a valódi okokat, és ne kelljen szembenézni azzal, hogy a rendszer mint olyan, már réges-rég nem működik

– sorolta Tordai Bence, aki szerint érdemes tudatosítani, hogy már legalább másfél évtizede válságról válságra bukdácsolunk.

Válságok jönnek és mennek Tordai Bence szerint, az aktuális hatalom pedig mindent elkövet azért, hogy „ne vegyük észre, mindezen válságok gyökere ugyanaz: a pazarló, erőforrás-intenzív, a környezet és az ember kizsákmányolására épülő, fenntarthatatlan gazdasági rendszer  – tette hozzá a Párbeszéd társelnöke, hogy ők mi mindenben terveznek változtatni. 

 

Az a politika, amiben mi hiszünk, egyszerre képviseli azokat, akik aggódnak a világvége miatt, és azokat is, akik a hó vége miatt aggódnak. (...) Budapest csodálatos megapolisz, de ahhoz, hogy élhetőbb, nyugodtabb legyen, le kell lassítani, és a kisvárosok a nagyvárosokban mozaikját kell felépíteni. Ez a város nem csak egy közlekedő folyosó, ezért amit mi nap mint nap teszünk, arról szól, hogy élhetőbb várost hozzunk létre

– jelentette ki a párbeszédes rendezvényen Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere- 

Magyaroszág Zöld Pártja(i) és a Konzervatívok

Az LMP 2020. február 8-án jelentette be, hogy aznapi kongresszusán nevet változtatott, ezzel is deklarálva magát zöld pártként. Az új nevük akkor LMP – Magyarország Zöld Pártja lett, rövidítésként pedig a Zöldek nevet használják – hangzott el az akkori ígéret. Idén februárban Jobbik - Konzervatívokra változtatta a nevét budapesti kongresszusán a Jobbik Magyarországért Mozgalom. Ezt a pártrendezvényen Gyöngyösi Márton, a párt elnöke, európai parlamenti képviselője jelentette be.