Aggasztó azonban, hogy a hazai magántőke és kockázati tőke számára gyűjtött új források jelentős csökkenése 2021 és 2022 között. A 2021-ben gyűjtött új források 465 888 millió eurót tettek ki, míg 2022-ben 69 874 millió euróra csökkentek – árulja el a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) az Ernst&Young-gal (E&Y) közösen készített 2022 évi jelentése.

A hazai vállalatokkal lebonyolított tavalyi tranzakciók esetében két szektor dominanciája figyelhető meg: a teljes befektetési érték 56%-a, illetve az összes tranzakció 51%-a az információtechnológia és kommunikáció, valamint üzleti termékek és szolgáltatások területén valósult meg .

A legnagyobb mértékű tranzakciókat az építőipar, valamint a pénzügyi és biztosítási szektorban hajtották végre, az előbbinél 6,3 millió euró, míg az utóbbinál 2,8 milliós ügylet az aranyérmes. Az ügyletek egyharmada egyébként kivásárlás volt.

Egybevág a nyugat-európai trenddel

A befektetésekben részesülő vállalkozások számának csökkenése az új vállalkozások alapításának és fejlesztésének lassulására utal. Ez a csökkenés elsősorban a változó makrogazdasági és piaci feltételeknek tulajdonítható és teljes összhangban áll a nyugat-európai trendekkel.

Másrészt, a teljes befektetés jelentős növekedése azt sugallja, hogy a vállalatok számának csökkenése ellenére a hangsúly a nagy potenciállal rendelkező vállalatok támogatásán és a szelektívebb befektetéseken van.

Csökken a kockázatvállalási hajlandóság

A bevont új források említett mértékű csökkenése a magántőke- és kockázati tőkebefektetések lassulását és a befektetők kockázatvállalási hajlandóságának csökkenését jelzi.

Az sem túlságosan jó hír, hogy a befektetők tavaly 36 hazai cégből szálltak ki, a legtöbb esetben az információtechnológia és kommunikáció szektorból.

A legaktívabb befektetők az intézményi kezelők voltak, az alapítványok, vállalati befektetők, a banki és kormányzati szervek részvétele visszaesett.