Új lapot nyit a Tesla: Elon Musk vezérigazgató vasárnap meglepetés szerűen Pekingbe érkezett, ahol magas rangú tisztviselőkkel találkozik, hogy megvitassák a teljes mértékben önvezető szoftver bevezetését.

Az amerikai elektromos járműgyártó négy évvel ezelőtt dobta piacra a Full Self-Driving autopilot szoftverének legújabb verzióját, ám az ügyfelek sürgetése ellenére sem tette elérhetővé mindeddig a terméket a világ legnagyobb piacán, Kínában.

A Reuters arról is ír, hogy Elon Musk azért is léphetett az ügyben, mert a rivális kínai autógyártók, köztük például a Xpeng, hasonló szoftver alkalmazásával igyekeznek előnyre szert tenni a Teslával szemben.

Elon Musk most egész pontosan ahhoz szeretne engedélyt kapni, hogy a Kínában gyűjtött felhasználói adatokat külföldre továbbíthassa az autonóm vezetési technológiáihoz szükséges algoritmusok betanításához. A Tesla már 2021 óta a kínai szabályozó hatóságok által előírt módon tárolja az adatokat Sanghajban, mindazt, amit a kínai flotta által összegyűjtöttek. Ám ezeket adz adatokat a vállalat még nem továbbította vissza az Egyesült Államokba.

Elon Musk és a Tesla háza táján ezúttal is pörögnek az események: 

  • Elon Musk pekingi látogatására alig több mint egy héttel azután kerül sor, hogy a Tesla-vezér halaszthatatlan kötelezettségeire hivatkozva lemondta találkozóját Narendra Modi indiai miniszterelnökkel.
  • A Tesla a hónapban közölte, hogy világszerte megválik munkavállalói létszámának tíz százalékától, mert a kínai márkák jelentette konkurencia és árháború az elektromos autók piacán erre a lépésre kényszeríti.
  • Pénteken vizsgálat indult az Egyesült Államokban a Tesla több mint 2 millió járművének decemberben bejelentett visszahívása miatt az az autopilot rendszerekkel kapcsolatban;
  • Mióta egy évtizede megjelent a piacon, a Tesla több mint 1,7 millió autót adott el Kínában: máig a sanghaji a Tesla legnagyobb üzeme.
  • A Tesla részvényei az év eleje óta közel egyharmadot estek: a múlt héten a Tesla 2020 óta először jelentett negyedéves bevételcsökkenést, ami máig a koronavírus járvány okozta keresletcsökkenés hatása.