A 65 százalékos egész csirke feldolgozói értékesítési ára az Európai Bizottság 14. heti adatai alapján átlagosan 2,6685 euró volt kilogrammonként, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 2,5 százalékkal alacsonyabb.

Ugyanakkor ugyanezt az időszakot tekintve a magyarországi ár 2,4149 euró kilogrammonként, ami egy évvel ezelőtthöz képest fél százalékos drágulást jelent – írja az Agroinform.

Ennek megfelelően hazánkban jelenleg a csirkemellfilé kilója 1715 forintba kerül, míg a csontos csirkemell 1164, a csontos csirkecomb 865, míg a csirkemáj szívvel 849 forintba.

A legnagyobb mértékben a csontos csirkemell ára zuhant, 18,9 százalékkal, míg a legkisebb mértékben a csontos csirkecombé, 8,2 százalékkal.

Látványosan zuhant a tojás ára is: az AKI PÁIR adatai alapján a ketreces tartásból származó étkezési M+L tojás csomagolóhelyi ára darabonként 55,13 forint volt, ami 16,8 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly ugyanekkor. Az M-es dobozos tojás csomagolóhelyi ára 15,9 százalékkal, az L-es dobozos tojásé 14,9 százalékkal, az M-es tálcás tojás csomagolóhelyi ára 20,7 százalékkal, az L-es tálcás tojásé pedig 17,6 százalékkal lett olcsóbb.

A nagybani piacokon sem lehet nem észrevenni az árváltozást: itt 62 és 78 forint között mozog a tojás darabonkénti ára, míg a fogyasztói piacokon 70 és 90 forint között. Az EU-ban 11 százalékkal múlta alul az előző év azonos időszakának értékét a tojás csomagolóhelyi ára.

 

Halálos baromfi-szállítmány érkezett Ukrajnából

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) több szalmonella-fertőzésről is beszámolt, melyet az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban regisztráltak.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->