Tekintettel a közelgő júniusi európai parlamenti választásokra és a nemzeti-konzervatív ECR és a szélsőjobboldali ID körüli jobboldali csoportok megerősödésére, Orbán Viktor pártja jelenleg azt mérlegeli, hogy a konzervatív Néppártból való kilépés után melyik csoporthoz csatlakozzon.

„A jelenlegi struktúra nem jó, a nemzeti konzervatív erők vezetnek a közvélemény-kutatásokban, és mégsincs igazi hangjuk az Európai Parlamentben. Olyan környezetet kell tehát teremteni, amelyben a nemzeti konzervatív erők is jobban hallatják a hangjukat az európai színpadon” – mondta Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója a lapnak – írja az Euractiv.

Szerinte az ID és az ECR jelenlegi formációi hatástalan ellenerővé váltak a „föderalista” pártokkal szemben, miután az Egyesült Királyság és annak „szuverenista erői” kiléptek az EU-ból. Az Euractiv kérdésére, hogy a Fidesz csatlakozna-e az ECR-hez, a politikai igazgató azt válaszolta: „Sok lehetőségünk van.”

Orbán Viktornak azonban meg kell győznie Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnököt, a Jog és Igazságosság párt (PiS) vezetőjét és Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt (Olasz Testvérek), ha csatlakozni akar az ECR-hez.

A cseh ODS és a Svéd Demokraták pártja azonban azzal fenyegetőztek, hogy a Fidesz miatt kilépnek a csoportból, főként azért, mert nem értenek egyet a magyar kormány Ukrajnával kapcsolatos álláspontjával.

Morawiecki megerősítette, hogy belső megbeszélések zajlanak, de azt mondta, hogy egy ilyen döntéshez az ECR összes tagjának a fedélzeten kellene lennie. Véleménye szerint léteznek olyan szervezeti lehetőségek, amelyek lehetővé teszik, hogy a képviselőcsoport növekedjen.

A Le Pen-kérdés

Giorgia Meloni reakciója a Fidesz ECR-hez való csatlakozási tervére nem ismert. A Morawieckit és Melonit elválasztó kulcskérdés azonban továbbra is az, hogy mennyire akarnak közel kerülni a Marine Le Pen vezette Nemzeti Fronthoz.

Morawiecki megítélése szerint Le Pen lehet a kulcs a jobboldali nacionalista erők befolyásának biztosításához a következő parlamentben.

Vannak más pártok is az ID-csoportban, amelyek bővíthetik tárgyalási lehetőségeinket a leendő koalícióról, köztük Marine Le Pen. A lengyel politikus elutasította az ECR és az ID teljes összeolvadását, mivel a pártok álláspontjai fontos politikai kérdésekben, például Ukrajna támogatásában nagyon eltérőek.

Az ID jelenleg „cordon sanitaire”, azaz politikai karantén alatt áll, mert a centrista erők nem működnek együtt velük. Morawiecki szerint elszigetelni a francia pártelnököt lehetetlen feladat. Szerinte a nézetkülönbségek nem zárják ki a szélesebb körű konszenzust a pártok között. Orbán Balázs megismételte, hogy a Fidesz kész szorosan együttműködni Le Pennel, mivel közös az elképzelésük a nemzetállamok Európájáról és az EU megreformálásának vágyáról.

Giorgia Meloni a centrum és a jobboldal között őrlődik

A végső döntést azonban Rómában hozhatják meg, ahol az Olasz Testvérek (FdI) és Meloni széles körben az EU jobbszárnya vezetőjének számít. Nicola Procaccini, az ECR társelnöke és az FdI tagja az Euractivnak elmondta, hogy pártja eltökélt szándéka, hogy együttműködjön a jobbközép Európai Néppárttal (EPP) és az Európai Parlament ID-erőivel az „olasz modell” uniós szintre történő átültetése érdekében.

A jelenlegi olasz kormánykoalíciót a jobbközép Néppárt, a nemzeti konzervatív FdI és a szélsőjobboldali Liga alkotja.

Mindazonáltal Meloni és pártja konstruktív erővé vált a konzervatív néppárt, a liberális a szocialisták hagyományos koalíciójában, például azzal, hogy megszavazta a menekültügyi és migrációs paktumot is. Míg Meloni a Lega (ID) párttal akar együttműködni, addig pártja a jobbközép néppárttal is szoros együttműködésre törekszik, így a Fidesz és az ID pártjaival való szoros kapcsolat kényes kérdéssé vált.

Procaccini a liberális erőkkel is együtt akar dolgozni: „Tisztában vagyunk azzal, hogy nem lesz könnyű ezt a célt elérni, de úgy gondolom, hogy tudunk dolgozni rajta, mert a liberális Renew csoportban vannak olyan delegációk, amelyek sok ponton egyetértenek velünk.”

Thanasis Bakolas néppárti főtitkár nemrég az Euractivnak azt mondta, hogy az EU konzervatív pártja nyitott a jobboldal „egészséges részeivel” való együttműködésre, és segíteni akar nekik abban, hogy megkülönböztessék magukat a szélsőjobboldaltól, amennyiben tiszteletben tartják a vörös vonalakat: Európa-pártiság, NATO-elkötelezettség, és Ukrajna támogatása. „Ehhez viszont időre van szükség” – tette hozzá a főtitkár.