A népszerű platform felügyeletére vonatkozó lépés a kínai székhelyű technológiai vállalatok európai ellenőrzésének szigorításával egy időben történt. A TikTok a héten felfüggesztett egy olyan funkciót, amely az EU szerint függőséget okoz és megsértheti a blokk tartalomszabályozására vonatkozó törvényt, a DSA-t.  

Az EU végrehajtó szerve szerint a Shein elég nagy ahhoz, hogy a DSA több szabálya alá tartozzon, ugyanis az alkalmazást havonta átlagosan 108 millió európai látogatja meg. A Bizottság különböző szabályozási korlátozások és a Shein globális éves bevételének akár 6 százalékát is fenyegető lehetséges bírságok mellett felügyeli majd az online platformot.

A cég így egy lapra kerül 20 olyan jelentős platformmal, mint például az AliExpress, a TikTok és az Amazon, amelyeket már „nagyon nagy online platformnak” minősítettek. A Temu kínai e-kereskedelmi platform szintén extra szabályokkal néz szembe az elkövetkező hónapokban, miután ebben a hónapban közölte, hogy havonta 75 millió európai látogatja meg – írja a Politico

Kényszermunkára gyanakodnak 

A Shein eredetileg saját termékeit értékesítő kiskereskedő volt, de tavaly platformmá vált, amikor elindított egy online piacteret, ahol már más gyártók termékeit árulják. A vállalat, amely 2021-ben tette át székhelyét Kínából Szingapúrba, a 2010-es évek elején kezdett el árusítani az európai országokban.

A Shein a kínai Hszincsiang régióban alkalmazott kényszermunka miatt került célkeresztbe, amit a vállalat tagad. Jelenleg is célpontja a francia törvényhozók azon törekvéseinek, hogy egy új környezetvédelmi törvény keretében megfékezzék a gyorsáruipari vállalatokat.

Osztjuk a Bizottság azon törekvését, hogy az uniós fogyasztók nyugodt szívvel vásárolhassanak az interneten, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy kivegyük a részünket

– mondta Leonard Lin, a Shein globális közkapcsolati vezetője, aki hozzátette, hogy osztoznak az átláthatóság és az elszámoltathatóság elvei iránti elkötelezettségükben, amelyek a DSA középpontjában állnak, és amelyek az ellátási lánc irányítási szabványainkban és a felhasználóinkkal való együttműködésükben is tükröződnek.