A mezőgazdaságban dolgozók korosztálya öregedő és kicsit sem mondható el róla, hogy a nemek aránya egyenlő lenne, ugyanis 10 irányítóból csak 3 nő. Az egyedüli jó hír a történetben, hogy egyre növekszik a képzettséggel rendelkezők aránya – olvasható a Vitafer közleményében. 

2020-ban a 65 éves vagy annál idősebb vezetők aránya 35 százalék volt, azonban 3 évvel később ez a szám csak még tovább emelkedett 37 százalékra. Az 55-64 éves és a 45-54 évesek korcsoportokba az emberek 23-23 százaléka tartozik, míg a 35 év alatti gazdálkodók aránya évek óta változatlanul 4,9 százalék.

Vitafer
Kép: Vitafer
Belátható időn belül egy új generáció léphet a jelenlegi döntéshozók közé, ezzel azonban csak jól járunk, hiszen a jól bevált hagyományos módszerek kiegészülnek a fiatalabb szemlélettel

– mondja Fülöp László agrármérnök, a Vitafer Hungária Kft. ügyvezetője.  

A precíziós gondolkodás, a mesterséges intelligencia és a drónok használata csupán néhány olyan új keletű terület, amely hamarosan egyre nagyobb teret kap a mezőgazdaságban. Emellett nem elhanyagolható a fenntarthatóbb működés sem, mind ökológiai, mind ökonómiai szempontból.

2010 óta csökkent azoknak az aránya is, akik mezőgazdasági képzettség nélkül vezetnek gazdaságot. A tavalyi évben már csak a gazdálkodók 45 százalék tették ki , amely már jobb helyzet a korábbiakhoz viszonyítva. Ennek ellenére még így is több mint 100 ezer olyan gazdaság van Magyarországon, amelyet képesítés nélkül irányítanak. 

Robotizált sertésvágás, drónos tőszámlálás – gyökeresen átalakul a konzervatív mezőgazdaság

Precíziós tőszámlálás drónnal, baromfi súlybecslés kamerával, burgonyabogár szedő robot, méhhang-elemzés, robotizált sertésvágás és képi felismerésen alapuló gombaszüretelés. Íme néhány hazai innovációs kutatás és projekt a közelmúltból. Piaci sikerük azon múlik, hogy termékeikkel képesek-e csökkenteni a gazdálkodók költségeit – hangsúlyozta az Economx érdeklődésére Alexy Márta, az ELTE Informatikai Karának egyetemi docense.