Ani konyhája

Ani konyhája

2021. január 09. - Ani konyhája

Rántott velő

Rántott velő :
Velőrózsákat lassú folyóvíz alatt óvatosan mossuk , majd óvatos mozdulattal hártyázzuk le .
Redőket is szépen megszabadítjuk az eres hártyától . 
Lecsepegtetjük , sózzuk , borsozzuk , mustározzuk ízlés szerint.
Panírozzuk ,liszt tojás ,morzsába .
Forró zsiradékba 4 - 5 perc alatt készre sütjük .
Szalvétára szedjük felesleges zsírt leitatjuk ,forrón tálaljuk .
Köret hasábburgonya , tartármártás ,vagy csak simán majonézzel is nagyon finom. 

Zala felvágott

Zala felvágott ,sonkaprésben készítve.
1 kg mennyiséghez 
- 50 dk sertéscomb 
- 20 dk zsírszalonna 
- 15 dk marhacomb 
-1,2 dl jeges víz
Elkészítés :
Sertéscomból 20 dk nagyobb vékony csíkokra szeljük .
Többi alapanyagokat kis lyukú tárcsán ledaráljuk .
Fűszerek :
- fél dk fehér bors 
- fél dk szerecsendió
- fokhagyma ízlés szerint 
- 1 teáskanál porcukor 
- 2 dk pácsó 
Darált alapanyagokat , só hozzáadása nélkül a jeges vízzel krémesre turmixoljuk , hozzáadjuk a hússzeleteket ,sózzuk  , jól összedolgozzuk a práddal.
Előre beáztatott műbélbe töltjük ,sonkaprésbe rakjuk , 10 órára a hűttőbe tesszük .
Magas falú fazékba helyezve , víz a csavarjáig érve 75 -78 fokos vízbe kifőzzük ez kb 3 óra , belső maghő ha eléri a 73 - fokot prés tetejét lecsavarva hűtjük ki .
Teljes hűlés után szépen szeletelhető . 
Hűtő szekrénybe tárolva egy hétig eláll , szeletelve vákumozva fagyasztható is .

 

 

Túrógombóc

Habkönnyű túrógombóc 8 db -hoz .
hozzávalók :
- 20 dkg túró 
- 1 db tojás 
- 4 evőkanál gríz 
- 1 evőkanál tejföl 
Forgatáshoz :
-  3 evőkanál zsemlyemorzsa 
- kevés étolaj 
- sós víz főzéshez 
Elkészítés : 
Tojásfehérjét pici sóval kemény habbá verjük . Sárgáját túróval tejföllel ,grízzel kikeverjük , hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét , ha nagyon lazának találjuk a masszát még egy kis grízt tehetünk bele ( ez függ a tojások nagyságától  is ) magas falú fazékba vizet felteszünk forralni sóval , gombócokat formázunk és addig főzzük míg a víz tetejére feljön . Zsemlyemorzsát kevés olajon megpirítjuk kiszedett lecsepegtetett gombócokat beleforgatjuk . 
Tálaljuk ki mivel szereti . 
Nagyon finom ha egy kevés tejfölt teszünk a gombócok tetejére ,porcukorral meghintjük , akár lekvárral vagy vanília sodóval is . 

Rántásos rétes

Egyszerű rántásos rètes
Hozzávalók :
- 50 dkg sima liszt ,
- 2 evőkanál tejföl ,
- 1 db tojás
- csipet só ,
- 1 teáskanál ecet ,
-Viz

Elkèszítès :
Csipet sót , ecetet 1 dl vízben elkeverünk , leírt alapanyagokhoz adjuk amennyit a  tészta felvesz .
Tèsztának közepesen lágynak kell lenni , simára ki kell dolgozni .
10 dkg zsírt felmelegítek , hozzáadok 3 jó evőkanàl lisztet , világos rántást kèszítek , tèsztát kisodrom tèglalap alakba nem kell vèkonyra .
Kihűlt rántást rákenem , felcsavarom roládba , darabolom , letakarva hüttőbe pihentetem 30 , percet .
Elkèszítem a töltelèkeket .
Feldarabolt hengereket kisodrom amilyen vèkonyra csak lehet , ètolajjal meglocsolom , ki ahogy szokta tölti .
Kizsírozott lisztezett tepsibe rakom ,jól megkenem ètolajjal , 190 fokon sütöm 20 - 25 , perc .
Sütőből kivève ruhát teszek rá , kissè lazán megnyomkodom .

Löncshús házilag

Hozzávalók :
- 70  dk sertés apró hús ,
 - 15 dkg zsírszalonna
- 10 dkg marhahús pépesítéshez + 5 dkg zsírszalonna 
- Fél dl jégkása
Fűszerek :
- Só
- Kardamom
- Gyömbér
- Fehér bors
- Mustár
- Foghagyma por
- Porcukor
Elkészítés :
10 dkg marhahús , 5 dkg zsírszalonna  kivételével a leírtakat daráltam ,
Fűszereztem ízlésem szerint ,
10 dkg marhahúst külön daráltam az 5 dkg zsírszalonnával   jégkása hozzáadásával  péppé turmixoltam .
Bekevertem a masszába , 1 órát hagytam , hogy ízek összeérjenek .
Disznósajt műbélbe töltöttem mind két végét kötöttem így a lé nem tud kifolyni , 3 órát főztem 80 - 85 fokos vízben, présbe hagytam kihűlni .
Késsel , géppel vékonyan szeletelhető ( soha többet bolti löncsöt 

Rigó Jancsi rolád

Hozzávalók :
A tekercshez
- 4 db tojás
- 3 evőkanál liszt
- 2 evőkanál holland kakaó
- 4 evőkanál porcukor
- fél csm sütőpor
- 1 evőkanál étolaj
- 2 evőkanál víz
Töltelékhez :
- 2 dl hullala tejszín
- 100 gm jó minőségű 70% étcsoki ( vagy 2 jó evőkanál holland kakaó )
- 2 evőkanál porcukor
- 5 dkg vaj
- 3 evőkanál tej
Bevonáshoz :
- 100 gm étcsoki
- 4 evőkanál tej
- 2 evőkanál porcukor
- 5 dkg vaj
Elkészítés :
- Tojásokat szétválasszuk fehérjét kemény habbá verjük , sárgáját kikeverjük a lisztel , sütőporral , kakaóval , cukorral , étolajjal vízzel . Felvert tojásfehérjéhez óvatosan belekeverjük . Sütőt 180 fokra előmelegítjük , tepsit sütőpapírral kibéleljük , masszát egyenletesen elsimítjuk ,20 perc alatt megsütjük ( légkeveréses sütőben 15 perc )
Sütőpapírt rizs lisztel meghintjük , sütőből kiemelt piskótát ráborítjuk , papírt lehúzzuk róla és gyorsan papírostól fel is csavarjuk . Majd ki is csavarjuk simán vissza tekerjük a roládot , hagyjuk kihűlni .
Töltelék :
- Tejszínt kemény habbá verjük , tejet porcukorral sziruppá főzzük , tűzről levéve hozzáadjuk a vajat , jól kikeverjük , étcsokit gőz felett olvasszuk és a sziruphoz keverjük , felvert tejszínhez adjuk amit még robottal verjük ( ha hígnak találjuk a krémet 1 habfixálót tehetünk bele ) hüttőszekrényben ki hűtjük a krémet .
Tekercset széttekerjük , kémet egyenletesen rákenjük , felcsavarjuk.
Máz : Csokit gőz felett olvasszuk , tejet cukrot vajat sziruppá főzzük , hűtsük hozzáadjuk az olvasztott csokit , ezzel bevonjuk a roládot .

Kürtöskalács

Kürtöskalács .
Hozzávalók ,8 - 10 darab nagyméretű hengerhez .
- 50 dkg sima liszt  
- 2,5 dkg friss élesztő 
- 7 dkg porcukor 
- 1 db tojás + 1 sárgája 
- 5 dkg zsír ( lehet vaj is ) 
- 1 csapott mokkáskanál só 
- fél citrom kifacsart leve 
- 2,5 dl tej  
-  Kristálycukor a szóráshoz 
Elkészítés ,
- 1 dl langyos tejben 1 evőkanál cukrot keverünk , hozzámorzsoljuk az élesztőt  , letakarva 15 perc alatt felfuttatjuk . Lisztet keverőtálba szitáljuk , hozzáadjuk a sót , cukrot  jól összekeverjük a lisztel , majd mehet bele a többi hozzávaló zsiradék kivételével . Dagasztjuk simára , majd az olvasztott zsiradék hozzáadásával fényes hólyagosra dagasztjuk . Letakarva duplájára kelesszük , kelesztés idő a helyiség hőmérsékletétől is függ . Kelés után kissé lisztezett deszkára borítjuk . Daraboljuk , ha nagy a forma ( pld sörös doboz ) akkor 8 -10 db 11 dkg gombócok , jó ha mérleget használunk így biztos mindegyik egyforma súlyú lesz . Ha fa hengerünk van legalább 2 szer étolajjal jól átkenjük , sörös dobozt alufóliával betekerjük és étolajjal szintén jól átkenjük . Kimért gombócokat vékonyra sodorjuk és a formára tekerjük, meghengerezzük a formán csíkok egymást fedjék . Sütőt előmelegítjük 220 fokra . 
- 3 evőkanál kristálycukrot 3 evőkanál vízzel 2 evőkanál étolajjal felmelegítünk , világos karamell legyen , ezzel gyorsan kell dolgozni ,kalácskenővel rákenjük a kalácsra , fel állítva sütőlemezre rakjuk 15 perc alatt megsütjük . 
Forrón lehúzzuk a formáról , kristálycukrot a kívánt ízre ízesítjük , kalácsokat beleforgatjuk . Kihűlés után frissen tartó fóliába csavarjuk , napokig fogyasztható .


 

süti beállítások módosítása