Sült Párizsi

Gyros tál csirkemellből

2022. január 06. - Sült Párizsi

Bizonyára sokatoknak ismerős az érzés, amikor egy pörgős buli után annyi kalóriát égettek, hogy úton hazafelé a barátokkal egy kiadós gyrossal, vagy ahogyan felénk emlegetik "shaormával" koronáztátok az estét. Ma ennek a receptjét hoztuk el nektek, hiszen ha otthon elkészítitek, akkor az egész társaság jól lakhat szinte egynek az árából. Egyszerű, olcsó és isteni. 

Elkészítési idő:

  • kb. másfél óra

Ár: 

  • 1000-2000 ft (15-30 lej)

Hozzávalók:

  • csirkemell
  • krumpli
  • hagyma
  • paradicsom
  • káposzta
  • uborka
  • tejföl/joghurt
  • fokhagyma
  • gyros fűszerkeverék
  • bors
  • olaj

 

Elkészítés:

Első lépésként a csirkemellet kisebb csíkokra vagy kockákra vágjuk. Egy serpenyőbe olajat forrosítunk, majd ebbe belehelyezzük a felvágott csirkemellet, majd szépen fehérre készítjük. Itt ízlés szerint sózzuk, borsózzuk, rátesszük a gyros fűszerkeveréket, valamint a fokhagymát is rátörjük. (Természetesen, az is egy megfelelő módszer, hogyha előre bepácoljuk a csirkemellet, de mivel ez előretervezést és több időt is igényel, ezért a korábbiakban leírt módszerrel szoktuk mi elkészíteni.) Amint ezt megtettük, minden bizonnyal a csirkénk már ki is engedte magából a vizet, szóval lefedjük és ameddig a vize el nem fő, addig szépen lassú tüzön pároljuk. Amikor észrevesszük, hogy a vize elfőtt, akkor picit magasabb tüzön lepirítjuk, ameddig szép aranybarna színű és ropogós nem lesz. 

Ezidő közben, ameddig a csirkemellünk párolódik, nekifoghatunk a krumpli sütésének is. Mivel valójában a húson kívül egyik folyamat sem igényel különösebb odafigyelést, ezért párhuzamosan végezhetőek. Ha a krumplit is odatettünk sülni és a husink is készül, akkor közben nyugodtan elkészíthetjük a gyroshoz járó tzatziki szószt. 

A tzatziki szószhoz tetszés szerint használatunk joghurtot vagy tejfölt, ezt egy kisebb tálba helyezzük. Ehhez hozzáreszeljük/törjük a fokhagymát és hozzuk. Ezután, egy kisebb, friss uborkát meghámozunk és hozzáreszeljük. Ez adja meg a tzatziki szósz valódi ízét. 

A további zöldségeket szintén előkészítjük. Az általunk meghatározott recept szerint káposztát, paradicsomot, uborkát és hagymát szeletelünk a gyros tálhoz. Azonban, ez természetesen szintén ízlés szerint variálható, továbbgondolható akár kukorica, és egyéb zöldségek hozzáadásával is. 

Ha a csirkemellünk, sültkrumplink és a tzatziki szószunk is elkészült, valamint a zöldségeket is előkészítettük, akkor már csak a tálalás van hátra. Ehhez célszerű egy minél nagyobb tányért választani, hiszen kiadós adagot fogunk ráhelyezni. 

Tippek:

  • a tzatziki szósz mellett még tehetünk rá ketchupot, csípős szószt, paprikaport és szinte bármit, amihez kedvünk van (ezt az ételt szinte semmi nem ronthatja el, hiszen mindenképp egy ízbomba lesz)
  • ha az időnk vagy pénztárcánk úgy kívánja, akkor a húst akár ki is hagyhatjuk (így nem csak gluténmentes, de vega barátaink is nyugodtan lakomázhatják)

 

268990222_377343447526092_6775917115019684989_n_1.jpg

Jó étvágyat!

 

 

Garnélás szalmakrumpli

A szalmakrumpli sokunk kedvencei közé tartozik, amit ehetünk önmagában vagy akár köretként is. Egyetemistaként általában az előbbi érvényesül, hiszen húsokra nem mindig marad idő avagy büdzsé. Gondolom, ennek ellenére mégis meglep most titeket, hogy egy garnélás receptet hoztunk, de ezzel szeretnénk megmutatni, hogy ez az ínycsiklandó finomság sem pénzügyileg, sem idő vagy nehézség szempontjából nem okoz különösebb kihívást senkinek.  

Elkészítési idő: 

  • Krumpli: 20-30 perc, ha nyers krumplival dolgozol és kb. 15 ha mirelittel 
  • Garnéla: kb. 15 perc

Ár:

Kb. 1000-1500 forint (15-20 lej)

Hozzávalók:

  • krumpli (mirelit vagy nyers)
  • garnélarák
  • fokhagyma
  • bors
  • fűszerpaprika
  • ráadásként egy kis citrom
  • tejföl/joghurt

 

Elkészítés:

Mivel a fokhagymaszósznak kell egy kis idő, ameddig összeérik, ezért én azzal szoktam kezdeni. Ehhez először amennyiben nyers fokhagymát használunk, azt megpucoljuk és egy kisebb pohárba vagy kis tányérkába jaurtot/tejfölt teszünk és ebbe beletörjük/belereszeljük a fokhagymát, vagy akár apróra vágva is megfelel, ha nem rendelkezünk fokhagymatörővel/reszelővel. (Ez bármikor érvényes, ha fokhagymával dolgozunk) Én 4 cikk fokhagymához kb. fél csészényi tejfölt vagy joghurtot szoktam tenni. Majd ezt tetszés szerint ízesítjük, én egy csipet sót, egy kis borst és egy kis paprikaport szoktam bele tenni.

Az előrefőzött garnélát alaposan megmossuk és a fejét eltávolítjuk. Ezt követően máris neki láthatunk a sütéséhez. Egy serpenyőbe kis olajat teszünk (mint mondjuk ha egy rántottát készítenénk), majd ha ezt felmelegítettük, akkor már bele is rakhatjuk a kis garnéláinkat, amiket itt sózunk, borsozunk és 1-2 cikk fokhagymát ráreszelünk. Ahogy elkezdjük sütni egy kis vizet fog engedni, amely ha elfő már készen is vagyunk. A garnéla szép aranybarnás színe is ezt jelzi majd. 

Ezután nekifoghatunk előkészíteni a krumplinkat, amit először alaposan megmosunk, majd meghámozunk. Ezt követően egy forró serpenyőben bőolajban kisütjük. 

Ha ezzel is végeztünk, akkor már csak a tálalás van hátra, amelyhez csak ráadás egy kis citrom. 

268804950_1787697374757611_1331240997478456199_n.jpg

 

Jó étvágyat! 

Kolozsvári káposzta

Ha túl vagytok a szilveszteri bulin és valami gyors és finom ételre vágytok, van egy kitűnő recept ötletünk számotokra.

Előre szólunk, hogy az alábbi receptre érvényes a mondás, hogy "ahány ház, annyi szokás", hiszen többféle elkészítési módja is létezik. A következőkben bemutatjuk nektek, hogyan készíthettek kolozsvári káposztát egyszerűen.

269720401_984465199081665_8999791251584079514_n.jpg

Hozzávalók:

  • 1 fej káposzta
  • 300 g darált hús
  • 1 kisebb fej hagyma
  • fűszerek
  • paradicsomlé
  • tejföl

Első lépésként a hagymát megpucoljuk és apró darabokra vágjuk, majd kevés olajban megdíszteljük. Ha megfelelően tükröződik, beleborítjuk a darált húst is, majd egy kevés víz hozzáadásával megfőzzük, ízlés szerint fűszerezzük.

A káposztát legyaluljuk, majd egy edénybe pici olajat és egy réteg káposztát teszünk. A káposztára következik egy réteg darált hús, majd ismét egy réteg káposzta, mindaddig míg van alapanyagunk, a lényeg, hogy a legfelső réteg a káposzta legyen. Ha a darált hús nem volt erősen fűszerezve, ajánljuk, hogy a rétegek között is fűszerezzünk. Vegső lépésként öntsünk fel paradicsomlével, majd kb. 30 perc főzés után tejföllel fogyasztható.

 

Jó étvágyat kívánunk!

Szilveszteri hidegtál egyetemista módra

Ha még azon gondolkodtok, hogy mit lehetne a szilveszteri teritékre tenni, ez a cikk hasznos lehet.

Szilveszter éjjelén az egyik legkézenfekfőbb megoldás, ami szinte már hagyomány is, a hidegtál. Egyetemistákként persze se kedvünk, se pénzünk mindenféle sültekkel és fasirtokkal babrálni, így a mi hidegtálunkon sem lesz semmi ilyesmi.

Amire szükséged van:

  • különböző szeletelt sajt
  • több féle felvágott
  • szósz
  • keksz
  • aszalt gyümölcs
  • mogyoró, magvak
  • a fantáziád

Ezeket az alapanyagokat tetszés szerint helyezd el egy nagyobb tányéron. Én középre helyeztem a szószt, köré magvakat, és ezt keretezik a sajtok és a felvágottak.

270107391_626558901926991_5205443290692180896_n.jpg

Ha valaki panaszkodik a kevés kaja miatt, küldd nyugodtan haza, végülis a lényeg a pián van szilveszterkor, nemde? :P

Jó étvágyat, jó szórakozást és BOLDOG ÚJ ÉVET kíván a Sültpárizsi!!

Mézeskalács

 

Bizonyára sokan próbálkoztatok már a tökéletes mézeskalács elkészítésével, amely nem csak, hogy egy igazán finom ünnepi édesség, de rendkívül mutatós is! Azonban, hogy szép is és finom is legyen, az már jelenthet egy kis kihívást, de aggodalomra semmi ok, ha pontosan követed az alábbiakban leírt lépéseket garantált a siker

Elkészítési idő:

  • előkészítés: 15 perc
  • sütés: 30 perc
  • dekorálás: ameddig van türelmed

Ár: 

Kb. 700-1000 forint (10-15 lej)

Hozzáválók:

Tészta

  • 350 gramm liszt
  • 80 gramm porcukor
  • 25 gramm vaj
  • 1 tk. kakaópor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 kk. gyömbér
  • 1 kk. fahéj
  • 200 gramm méz 
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája

 

Íróka

  • 1 tojás fehérje
  • 200 gramm porcukor

 

Elkészítés:

Előveszünk egy nyújtódeszkát majd az összes száraz hozzávalóból (liszt, porcukor, kakaót, stb.) egy vulkán alakú kupacot képezünk. Ennek a közepére egy lyukat csinálunk, ahova beletesszük a tojásokat, a vajat, valamint a mézet. Amint minden hozzávalót előkészítettünk, addig gyúrjuk, ameddig egy szép homogén állagú masszát nem kapunk. Természetesen, megtörténhet, hogy időközben még lisztet igényel, azt még közben pótolhatjuk. Hogyha a masszánkkal elkészültünk, akkor egy sodrófa segítségével a tésztánkat egyenletesen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Amint ez megvan, már kezdődhet is a mézeskalácsok formázása az előkészített formák segítségével. 

img_0360.JPG

 

Majd sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsibe helyezzük és kb. 7-10 perc alatt 180 fokon szép aranybárnára sütjük. 

Ha a mézeskalácsaink mind megsültek, akkor kihűtjük őket és utána kezdhetjük is a diszítésüket. Az íróka elkészítéséhez először a tojás fehérjét önmagában egy habverő vagy kézimixer segítségével  kemény habbá verjük, majd ehhez adjuk hozzá fokozatosan a porcukrot. Végül egy elég kemény állagú írókát kell kapjunk, amellyel szépen és precízen tudunk majd dolgozni. Az elkészült írókát habzsákba vagy akár egy egyszerű nylon tasakba helyezzük, amelynek végen egy tű segítségével egy pici lyukat képezünk, s már kezdődhet is a türelemjáték.

Tippek:

  1. A gyömbér+fahéj párost akár mézeskalács fűszerkeverékra is cserélhetjük, azonban ez a valódi mézet nem helyettesíti.  
  2. A tészta nyújtása előtt/közben érdemes figyelni arra, hogy megfelelő mennyiségű liszt legyen alatta, hiszen különben odaragadhat.

 

Jó sütögetést és kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk minden olvasónknak! 

Egyszerű focaccia

Kívánsz valami olasz kelt tésztát, amit gyorsan elkészíthetsz és csak 5 összetevő kell hozzá? Próbáld ki ezt a egyszerű focaccia receptet, amiben a legbonyolultabb lépés a várakozás, amíg megkel a tészta. Meg fogsz lepődni, milyen gyorsan lehet gourmet kaját csinálni.

focaccia.jpg

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 15 perc
  • Kelesztés: 1 óra
  • Sütés: 20 perc

Ár:

Kb. 1000 Ft (vagy 10-15 lej)

Hozzávalók:

  • 2 csupor Liszt
  • 1 csupor langyos Víz
  • 1 tk Szárazélesztő
  • 1 tk Só

Sütéshez: Olívaolaj, rozmaring

Leírás:

A lisztet, vizet, élesztőt és sót gyúrd össze ruganyos tésztává (szükség esetén adhatsz hozzá még vizet vagy lisztet). Majd takard le és keleszd duplájára nagyjából 40 percig. 

Egy közepes tepsibe önts olívaolajat, hogy ellepje az alját, majd borítsd bele a tésztát és forgasd meg, hogy mindenhol olajos legyen. Kézzel nyomd szét a tésztát, hogy a tepsit teljesen ellepje, majd keleszd még egy kicsit 15 percig.

A megkelt tésztát nyomkodd be az ujjaiddal, majd díszítsd a tetejét egy kis olívaolajjal, sóval, rozmaringgal (vagy akár zöldhagymával, paradicsommal).

A tésztát magas fokozaton süsd aranybarnára a sütőben. 20 perc sütés után, frissen tálald olívaolajjal, túróval, tejföllel stb.

Jó étvágyat kívánunk!

Kövess be minket Facebook oldalunkon is, hogy érdekességeket tudj meg a focacciaról és sok másról.

https://www.facebook.com/sultparizsi/

Lekváros bundás kenyér

Ha már meguntad az egyszerű bundáskenyeret, ezzel az édes fordulattal újra érdekessé teheted ezt a gyors reggelit. Messzire sem kell menned, mert ez az édes hozzávaló a kamrádban is megtalálható.

bundas3.jpg

Elkészítési idő:

15 perc

Ár:

Kb. 750 Ft (vagy 8-10 lej)

Hozzávalók:

  • Pár szelet kenyér (páros)
  • 3 tojás
  • Lekvár (ízlés szerint)
  • Olaj a sütéshez
  • Ízlés szerint: só, tej

Leírás:

A tojásokat egy kis sóval és tejjel simára keverjük. A szelet kenyereket megkenjük lekvárral és párosával összeragasztjuk őket. Ezt követően a kis szendvicskéinket beleforgatjuk a tojáskeverékbe, majd olajban mindkét oldalukat süssük aranybarnára. Tea kíséretében tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!

Kövess be minket Facebook oldalunkon is, hogy érdekességeket tudj meg a bundás kenyérről és nemcsak.

https://www.facebook.com/sultparizsi/

Brokkoli/karfiol krémleves

Valószínű, hogy a világon kétféle ember létezik: aki szereti a brokkolit és aki nem. Ebben a posztunkban azokhoz szeretnénk szólni, akik nem vetik meg (sőt, talán szeretik is) ezt a zöldséget. Bár rengeteg módon el lehet készíteni, mi most azt szeretnénk bemutatni nektek, hogy hogyan készíthettek gyorsan egy finom brokkoli krémlevest.

264976330_451301099717806_7885348969192514636_n.jpg

Mire lesz szükségünk?

  • 1 tasak fagyasztott brokkoli és/vagy karfiol (természetesen frisset is lehet használni)
  • 100 ml főzőtejszín
  • leveskocka
  • só, bors
  • 1-2 szelet kenyér
  • opcionális: 2-3 gerezd fokhagyma

Első lépésként egy fazékba vizet öntünk, majd a leveskockát elmorzsoljuk benne. Ha elkezd forrni a víz, beletesszük a brokkolit/karfiolt és megfőzzük. Villával ellenőrizhetjük, hogy megfőtt-e a zöldség, ha igen akkor sóval és borssal ízesítjük, valamint ízlés szerint szoríthatunk bele fokhagymát is. Ezután, egy botmixer segítségével addig turmixoljuk a levesünk, míg a zöldség pépes állagú lesz, majd felöntjük a főzőtejszínnel és hagyjuk 5 percet főni.

Általában pirítós kockákkal együtt szokták fogyasztani.

Jó étvágyat kívánunk!

 

Természetesen ízlés szerint akár más zöldségeket is belefőzhetünk a levesbe. Írjátok meg nekünk kommentben, hogy nektek melyik a kedvenc zöldség krémlevesetek?

3 összetevős makaróni

Ha farkas éhes vagy, de tényleg csak 5 percnyi szüneted van, egy makarónit bármikor összedobhatsz.

Előző posztunkban egy picit extrább változatot írtunk le, azonban most az alapoknál maradunk.

Két változatot is hoztunk, hogy a sósat és édesset kedvelőknek is ötletet adjunk. Mindkét recept esetén kíméletes maradhatsz pénztárcád tartalmához, hiszen párszáz forintból (5-10 lejből) elkészítheted.

1639499375631.jpg

Diós makaróni

Hozzávalók

  • makaróni
  • darált dió
  • cukor

 

Minden mennyiséget aszerint variálhatsz, hogy mekkora adagot szeretnénk készíteni.

Elkészítés

Az adott makarónit a csomagolásán lévő leírás szerint, sós vízben készre főzzük. Miután leszűrtük, önthetünk rá pár csepp olajat, hogy ne ragadjanak össze a makarónik. Ezután már csak megszórjuk cukorral és dióval és már fogyaszthatjuk is.

1639499275182_1.jpg

Túrós makaróni

Hozzávalók

  • makaróni
  • túró
  • felkockázott sonka / pirított szalonna
  • tejföl (opcionális)

Ebben az esetben is minden mennyiséget aszerint variálhatunk, hogy milyen mennyiségben akarjuk elkészíteni.

Elkészítés

A makaróni csomagolásán lévő leírás szerint, sós vízben készre főzzük a tésztánkat. Leszűrés után önthetünk rá pár csepp olajat, hogy ne ragadjon össze a makaróni. Itt már eltérünk a diós változattól, és rámorzsoljuk a túrót, esetlegesen teszünk rá tejfölt, végül szórhatunk rá sonkát, szalonnát.

A facebook oldalon feltett kérdésünkre a válasz pedig az, hogy legalább 350 fajta tészta létezik. További érdekességekért kövess minket fb-n is: https://www.facebook.com/sultparizsi

Ha elkészítitek valamelyiket, bátran küldjetek nekünk egy fotót róla instán: @sult_parizsi

 Jó étvágyat! :)

Tonhalas makaróni

Már csak 1-2 hét kell karácsonyig, és a karácsonyi finomságokig. Itt van egy szupergyors makaróni-fövésnyi-idő alatt elkészíthető egyészséges vacsora, amiért nem kell a kiürítened a pénztárcádat, és még finom is.

img_20211212_130132.jpg

Elkészítési idő:

15 perc

Ár:

Kb. 1000 Ft (vagy 12-14 lej)

Hozzávalók (személyenként) :

  • 120 gramm makaróni
  • 80 gramm tonhal (olajas)
  • 150 gramm kukorica konzerv
  • 1 db főtt tojás
  • 5-6 db koktélparadicsom
  • fél citrom
  • ízlés szerint sajt, olajbogyó, só, bors

Leírás:

Rakj oda főni vizet a makaróninak és a tojásnak. Tojást főzd keményre (fövéstől számítva 10 percig), a makarónit készítsd el a csomagolás alapján. Amíg ezek megfőnek, vágd fel a paradicsomot kis darabokra, majd ezután a főtt tojást is. Amikor a makaróni is elkészült, öntsd le róla a vizet és keverd hozzá az előkészített hozzávalókat, valamint a tonhalat is a rajta lévő olajjal együtt. Ízesítsd sóval, borssal és citromlével, majd még melegében tálald.

Jó étvágyat kívánunk!

Te milyen ételbe szoktál tonhalat rakni? Írd le nekünk kommentbe :) 

Hogy érdekességeket tudj meg a tonhalról, amit valószínüleg nem tudtál, látogass el a Facebook oldalunkra is:

https://www.facebook.com/sultparizsi/

 

süti beállítások módosítása