Minty lemon

Étel receptek és mindennapi főzés

2022. dec 21.

Ribollita - a toszkán bableves

írta: fnkrisz
Ribollita - a toszkán bableves

image0_14_1.jpeg

Hozzávalók 2,5 l-hez:
Kis fej kelkáposzta fele
310g-os fehér bab konzerv
1 nagy répa
1 közepes fehérrépa
4 kis krumpli (sárga)
1 nagy vöröshagyma
3-4 nagy gerezd fokhagyma
1 nagy szál szárzeller
1 dl paradicsomlé
Só, bors, őrölt rozmaring, kakukkfű

Elkészítés:
A kelkáposzta leveleiről eltávolítom a torzsa részt és kisebb darabokra vágom a megmaradt részeket. Egy tapadásmentes edényben, 1 evőkanál olíván, magas hőfokon, állandóan kevergetve lepirítom. Félreteszem. Az összes zöldséget felaprítom nagyjából egyforma méretre, hogy egyszerre puhuljanak meg. Egy fazékban kevés olívaolajon megpirítom a felaprított hagymát, majd a legvégén hozzáadom az aprított fokhagymát is, lejjebb veszem a hőt, párszor átkeverem és ...
Tovább Szólj hozzá

2022. dec 08.

Pirított diós csokiszelet

írta: fnkrisz
Pirított diós csokiszelet

  img_6389.jpg

Hozzávalók egy 25x35 cm-es tepsihez:

35 dkg cukor

7 evőkanál víz

4 +1 evőkanál kakaópor

20 dkg vaj

4 tojás

1 csomag sütőpor

15 dkg liszt

10 dkg dió


Elkészítés: 

A cukrot elkeverem a kakaóval és a meleg vízzel egy lábasban és addig főzöm, ameddig el nem olvad a cukor teljesen és összeáll a massza. Ha megvan hozzákeverem a vajat és langyosra hűtöm. Ha kellően lehűlt egyenként hozzákeverem a 4 tojás sárgáját. A kész tésztakeverékből 7 evőkanálnyit félrerakok, ez lesz a krém. A megmaradt nagyobb adag tésztához hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, majd a tojások felvert habját is beleforgatom. Sütőpapírral bélelt tepsiben sütöm 180 fokon kb 25 percig. 

A félretett 7 kanál krémhez adok ...

Tovább Szólj hozzá

2022. nov 04.

Dubarry szelet karfiol steak-el

írta: fnkrisz
Dubarry szelet karfiol steak-el

image4_1_1.jpeg

Hozzávalók 4 adaghoz: 

1 nagy csirkemell

1 kis fej karfiol

2+5 dkg vaj

2 evőkanál rétesliszt (finomliszt is jó, de ezzel lágyabb)

1,5 dl tej

só, bors, szárított zsálya

30 dkg reszelt trappista sajt

 

Elkészítés: 

A megtisztított karfiolt nagyobb darabokra szedem szét és ezekből vágok lapos szeleteket, lehetőleg úgy, hogy ne essenek szét a rózsák. Egy sütőpapírral bélelt nagy tepsire terítem szét őket, kevés olívával meglocsolom, sózom, borsozom és légkeveréses grill fokozaton 190 fokon kb 20-25 percig sütöm. Amikor már picit barnul a felső felülete, akkor lesz a tuti. Nem kell szétégetni nyilván, de jót tesz neki a pirulás. Ha idáig eljutott a karfiol steak, akkor kiveszem és hagyom hűlni. Közben a ...

Tovább Szólj hozzá

2022. nov 04.

Mintylemon rizses mexikói csirke

írta: fnkrisz
Mintylemon rizses mexikói csirke

image0_10_2.jpeg

Hozzávalók 2-3 nagy adaghoz: 

fél kg csirkemell

kis konzerv vörösbab-kukorica keverék (450 g) 

2 dl paradicsomlé

1 vastag karika citrom vagy fél lime leve

friss zöld koriander levél

só, bors, őrölt koriander, 2 gerezd fokhagyma

2 dkg vaj

10 dkg gyors rizs

 

Elkészítés: 

A kockára vágott csirkemellet sózom, borsozom, megszórom őrölt korianderrel, majd vaj és olíva keverékén megpirítom.  Rányomom a fokhagyma gerezdeket, 1 percig ezzel is pirítom, majd felöntöm a paradicsomlével és nagyon röviden ezzel is kevergetem nagy lángon. Hozzáadok 1 dl vizet, beleöntöm a babos kukoricát, ízesítem a citrom vagy lime levével és 15 percig közepes hőn készre főzöm. Amikor elzárom hozzáadok 2 nagy csipet koriander ...

Tovább Szólj hozzá

meleg paradicsom rizs bab koriander csirkemell kukorica mexikói főfogás

2022. máj 22.

Tordasi sajtos ropi

írta: fnkrisz
Tordasi sajtos ropi

img_8620.jpg

Hozzávalók (közepes mennyiség):

25 dkg liszt

15 dkg vaj

1 tojás sárgája + külön a fehérje

1 dkg élesztő

1 dl tejföl

10-15 dkg reszelt sajt

1 teáskanál só

 

Elkészítés:

A tejfölben elkeverem az elmorzsolt élesztőt és a sót, majd 5 dkg reszelt sajttal, a puha vajjal, a tojás sárgával és a liszttel együtt összeállítom a tésztát. Ha szép egyneművé sikerült összegyúrnom, akkor lefóliázva fél órát pihentetem. 

Ezután vékonyra kinyújtom lisztezett deszkán és megkenem a tojás fehérjével és megszórom a reszelt sajttal.  Derelyevágóval nagyon vékony (0,5 cm), hosszú (10-15 cm) csíkokra vágom és tortalapát, vagy széles pengéjű kés segítségével a sütőpapírral bélelt gáztepsibe helyezem. ...

Tovább Szólj hozzá

süti sajt desszert sós süti

2022. máj 22.

Tordasi tejszínes mokkatekercs

írta: fnkrisz
Tordasi tejszínes mokkatekercs

image0_8_1.jpeg

Hozzávalók (38x35 cm-es gáztepsi): 

Tészta: 4 tojás

8 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 teáskanál őrölt kávé

8 dkg liszt

 

Krém: 3,5 dl habtejszín

20 dkg étcsoki

2 teáskanál instant kávé

7 dkg vaj vagy margarin

 

Elkészítés: 

Tészta: a tojás fehérjéket a cukrokkal kemény habbá verem, majd lapáttal hozzáforgatom a sárgákat, ezután pedig a kávéval elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokos légkeveréses alsó-felsőn nagyjából 15 percig sütöm. Amint kiveszem a sütőből edényfogó kesztyűs kézzel rögtön feltekerem (papírral együtt) és így hagyom kihűlni. 

Krém: Alacsony hőmérsékleten felmelegítem a tejszín, felolvasztom benne a csokit, majd belekeverem az instant ...

Tovább Szólj hozzá

süti tejszín desszert kávés

2022. máj 22.

Uborkás fetakrém és fűszeres túrókrém

írta: fnkrisz
Uborkás fetakrém és fűszeres túrókrém

  image1_8_2.jpeg

Hozzávalók a fetakrémhez (kis adag):

150 g Fitaki fetasajt

2-3 evőkanál görög joghurt

 bors, pici kapor (lehet szárított is)

fél citrom héja + pici leve

kb. 6 cm kígyóuborka

 

Elkészítés: 

Az uborkát megtisztítom, majd apró lyukú reszelőn lereszelem. 10 percre félreteszem, hogy kiengedje a levét, majd kifacsarom és az ubit a krémhez keverem. Krém: fetát villával összetöröm, kikeverem a joghurttal, borssal, kaporral, citrom héjával, picit teszek a citrom levéből is, de kóstolni kell, épp csak érezni lehessen! A végén jöhet az uborka és lefedve mehet a hűtőbe. 

 

Hozzávalók a túrókrémhez (szintén kis adag):

100 g nem rögös túró

2 evőkanál tejföl

2 csipet őrölt római kömény

1 ...

Tovább Szólj hozzá

hideg túró előétel feta hidegkonyha falatok vendégvárós

2022. máj 17.

Hideg alma krémleves

írta: fnkrisz
Hideg alma krémleves

img_2140.jpg

Hozzávalók 6-8 adaghoz:

4 nagy alma

2 dl főzőtejszín

cukor, só, méz

fél citrom leve és héja

4 dl szűrt almalé

 

Elkészítés: 

Az almákat meghámozom, nagyobb kockára vágom és kevés vízzel felengedem (3/4 részig érjen a víz az almának). A fél citrom héját hámozóval levágom (fehér keserű rész nélkül) és a kifacsart lével együtt az almához adom. Magas hőfokon főzni kezdem, amíg nem forr, utána alacsonyra veszem a hőfokot és 10-15 perc alatt puhára főzöm a gyümit. Ha kész leveszem a hőről és botmixerrel alaposan leturmixolom, majd egy csipet sóval, 4-5 evőkanál mézzel és ha kell még 1 evőkanál cukorral édesítem. Felöntöm a tejszínnel és kézi habverővel elkeverem, majd jöhet az almalé, ezzel is ...

Tovább Szólj hozzá

alma leves hideg gyümölcsös krémleves

2022. máj 01.

Tolmácsi sport szelet (sütés nélkül)

írta: fnkrisz
Tolmácsi sport szelet (sütés nélkül)

image1_3_2.jpeg

Hozzávalók 21 x 31 cm-es üvegtál (kb 1 cm magas lesz benne):

50 dkg darált háztartási keksz

4 evőkanál kakaópor

1 kocka Rama (250 g)

20 dkg porcukor

2 dl tej

barna rum vagy rum aroma

Tetejére a csokimáz: 20 dkg étcsoki, 2 evőkanál étolaj

 

Elkészítés: 

Egy lábasban alacsony hőfokon melegítem a tejet, elkeverem benne a porcukrot, majd belekockázom a margarint. Ha felolvadt teljesen, akkor a langyos keveréket a kakaóval elkevert kekszre öntöm és alaposan elkeverem. A végén kevés rumot, vagy aromát adok hozzá. Egy nagy üvegtálban egyenletesen, vékonyan eloszlatom, próbálom a tetejét minél simábbra.

A csokimázhoz az étcsokit gőz felett megolvasztom, majd hozzákeverem az olajat. Az elkészített sütire ...

Tovább Szólj hozzá

süti hideg csokis

2022. máj 01.

Nagyon sonkás tejszínes spagetti medvehagymával

írta: fnkrisz
Nagyon sonkás tejszínes spagetti medvehagymával

image1_1_2.jpeg

Hozzávalók 4-5 adaghoz:

15 dkg húsos szalonna (császár pl)

20 dkg jóféle gépsonka

1 nagy fej hagyma

4-5 nagy gerezd fokhagyma

2 dl főzőtejszín

5 dkg medvehagyma (ha nincs akkor petrezselyemzöld is jó)

só, bors, szárított zsálya

spagetti

 

Elkészítés: 

A felkockázott szalonnát háromnegyedes hőn megpirítom, majd amikor már jól kiengedte a zsírját rádobom az apróra vágott hagymát. 2-3 percig pirítom együtt őket, majd mehet hozzá a pici kockára vágott fokhagyma, ezzel csak párszor átkeverem és már húzom is félre pihenni. Egy nagy teflon serpenyőben 1 evőkanál olíván kicsit megsütöm a felkockázott sonkát. Lehet, hogy nem fér bele egy adagban, akkor felezem; a lényeg, hogy egyenletesen érje mindenhol ...

Tovább Szólj hozzá

meleg sonka tejszín tészta főfogás

süti beállítások módosítása