Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

2024. április 19. 10:18 - Silye Sándor

A fővárosba költöznek a Balatonfüred-Csopak borvidék borászai

A Rizling Generáció borászai 2024. április 25-én egy napra Budapestre költöznek, hogy egy
varázslatos helyszínen mutassák be legizgalmasabb tételeiket, és egy rögtönzött kiállításon rántsák le
a leplet a dűlőtábla pályázatuk döntőseiről.

A Rizling Generáció egy nemzedék és egy borvidék összetartozása. A Balatonfüred-Csopaki történelmi
borvidék pincészeteinek csoportosulása, melyet a közös eredet, a közös értékmentés és a borászat
iránti szenvedély hozott létre.
„A Rizling Generáció 13 pincészete látogat el a budapesti Szent Gellért téren található Palack
Bisztróba április 25-én délután, hogy egy izgalmas és nem mindennapi kóstoló keretein belül
mutassuk meg borainkat.- tudtuk meg Barabás Barnától, a Rizling Generáció Balatonfüred-környéki
Borászok Egyesület elnökétől, aki így folytatta: - Kiállítjuk a dűlőpályázatunkra érkezett pályaművek 10 döntősét, és eredményt hirdetünk a szakmai zsűrivel. Miről is van szó? Borvidékünk szakmai szervezeteivel arra teszünk kísérletet, hogy a borvidék legfontosabb arculati elemeit modernizáljuk. Célunk az egységes, jól felismerhető és időtálló info-kommunikáció megteremtése, amely tájba illő esztétikai élményt nyújt, hozzáadott értéket teremt a környék szőlőtermesztőinek és borászatainak, valamint megkönnyíti a tájékozódást a környékre látogató vendégek számára. Kiírt pályázatunkra számos grafikus, építész pályázott, szakmai zsűri segítségével választottuk ki a 10 legígéretesebb pályaművet, közülük kerül ki ezen az ünnepélyes díjkiosztón a győztes. Ez a budapesti helyszín kitűnő választás arra, hogy a galériában bemutassuk a terveket, a bisztrórészen pedig a borainkat."
A vendégeknek a fővárosban lehetőségük lesz személyesen megismerni a borvidék borászait, borait és a győztes
terven már a körvonalazódó információs dűlő táblát is.

Résztvevő borászatok:
Tagyon Birtok Baráti Társaság
Szabó és Fia Borpince
Feind Pincészet
Koronczai Pince
Zelna Borászat
Skrabski Pince
Vesztergom Pince
Dobosi Pince
Söptei Zsolt winery
Karikahegy Pincészet
Palo Borbirtok
Tánczos Pince
Martinus Birtok

Az esemény FB inkje: https://fb.me/e/1Y2X3KKXp

Szólj hozzá!

Tarcal és a májusi Bűbáj

2024. április 15. 16:52 - Silye Sándor

tarcal_jpg1.jpgEgy hosszú hétvége erejéig ismét bűbáj járja át Tarcal mesebeli utcáit és varázslat költözik a történelemmel gazdagon átszőtt épületekbe. Idén május 3-5. között kerül megrendezésre Tokaj- Hegyalja tavaszi minifesztiválja, a Bűbájos Hétvége. Három napon át összesen 12 helyszín várja változatos programokkal a látogatókat.

A fesztivál elnevezése mára már legendás: Könyves Kálmán ugyanis éppen Tarcalon hirdette ki – az eredeti természetesen latinul hangzott el –, hogy boszorkányok márpedig nem léteznek, és ezzel a törvénnyel sok ártatlan nőt mentett meg a kínhaláltól. És noha boszorkányok valóban nem léteznek, bűbájos borászok és vendéglátók annál inkább, amelyről bárki meggyőződhet május első hétvégéjén, Tarcalon, az idei Bűbájos Hétvége rendezvényén.

Tarcal, a bűbájjal teli település Néha mindenkinek jól esik megállni, és pár nap erejéig kikapcsolódni a szokásos mókuskerékből: vendégnek és vendéglátónak egyaránt. Míg május első hétvégéjén a tarcali borászok – bár azért nem mindenki – három napra ismét a szögre akasztják a pincekulcsot, hogy felöltsék a vendéglátói szerepkörüket; a vendégek a szorgos hétköznapokra csukhatják rá az ajtót, hogy egy ünnepi hétvégét tölthessenek el a (bű)bájos Tarcalon. Bár a település lélekszáma alig háromezer fő – s ekképpen gyalogszerrel is könnyedén bebarangolható –, széles spektrumon szolgálja ki az ide érkező vendégek igényeit. Található itt ötcsillagos SPA hotel ugyanúgy, mint a Tokajra jellemző falusi, tiszta, szépen karbantartott kerttel ékesített vendégház. Ehetünk Michelin-ajánlott, SVÉT-tag étteremben, megízlelhetjük a szláv konyha remekeit, megkóstolhatjuk a falu tortáját a helyi specialty kávézóban; vagy, ha úgy tartja kedvünk, akár egy hamisítatlan francia citromos pitébe is beleharaphatunk. Tarcal számtalan lehetőséggel kecsegtet, a Bűbájos Hétvégén azonban a főszerepet itt is, mint Hegyalján minden borvidéki faluban, a borászok és a borok kapják.

tarcal.jpgÍzelítő a Bűbájos idei programjaiból
A május 3-5. között megrendezésre kerülő Bűbájos Hétvégén idén 12 helyszín várja varázslatos programokkal a látogatókat. A Kikelet Pince 30 éves évfordulója alkalmából tart különleges vertikális kóstolót, illetve egy felejthetetlennek ígérkező borvacsorával ünnepli meg a kerek esztendőt. A Myrtus szamorodni mesterkurzusán többek között utolsó vörös (!) szamorodnijával kápráztatja el a nagyérdeműt. Ha pedig vörösbor, ne feledkezzünk el a Basilicusról, ahol évek óta szűrnek az ősi hegyaljai purcsin szőlőfajtából bort – amely a feljegyzések szerint az első aszú bor elkészítésében is helyet kapott. A Majoros Birtok saját borai mellett megmutatja azt is, milyen, amikor a sör találkozik a szőlővel: a Bűbájoson debütál náluk a legújabb Baz Beer termék; de a párlatrajongók poharai sem maradnak náluk szárazon. A Gróf Degenfeld pezsgős reggelivel indítja a napot, amelyet akár folytathatni is lehet Kernék pezsgőpincészeténél, ahol szláv ebéddel, pezsgő workshoppal (és kaviárral), illetve borkóstolóval várják a vendégeket. A Simonfay Borkúriánál felfedezhetjük, hogy milyen izgalmas lehetőségek rejlenek abban, amikor egy család megálmodja és megvalósítja saját borászatát Tarcalon. A Barkland Pincészetnél megismerhetjük, hogy egy műszaki vénával megáldott üzletember hogyan kivitelezi borászatát. A Tarcalon található Tokaji Kutatóintézetben debütál a település bora: a 2023-as Tarcal borban hárslevelű találkozik furminttal, és a falu teljes borászati örökségével. Felfrissülhetünk az Ösvény süteményes és kávés pultjánál, vagy az Andrássy Kúria &Spa éttermének, a Bobajkának a teraszán – ahol egyébként a helyi borászatok válogatott tételei egytől egyig megkóstolhatóak. A helyi gasztrokínálatot színesítendő érkezik a Borsod Burger és a Vigadó KicsiSéf foodtruckjai Miskolcról, a Fakapu Tokajból, és természetesen minden hegyaljai fesztivál Zsoltja, vagyis KicsiZsó sem marad a fővárosban. Ha pedig megismertük Tarcal jelenét, merüljünk alá a múltjában: a zsinagógában impozáns fotókiállításon tekinthető meg, hogyan nézett ki Hegyalja annó.

dekantalo1.jpgA Bűbájos idei programjait színesíti Ungváry Krisztián történész előadása, és a Jusztis társulat Improvizációs színháza. A három nap lezárásaként pedig a borászok egy dűlőtúrára invitálják a vendégeket, ahol zöldellő szőlőtőkék vigyázó tekintete mellett lesznek megkóstolhatóak a helyi különlegességek. Erre a három programra, valamint a Tarcal bor bemutatójára elővételben, a Tixa oldalain önállóan is kaphatóak jegyek; ha pedig valaki úgy dönt, hogy mindegyiken szeretne részt venni, egy bérlet kiváltásával még kedvezőbben juthat belépőhöz. A fesztiválra a belépés ingyenes, a meghirdetett kóstolók és egyéb programok helyben fizethetőek – ezek egy részére előre bebiztosítani a helyet mindenképpen érdemes.
A rendezvényről további információ a szervező Tarcal Bor és Kultúra Egyesület Facebook oldalán és
honlapján található.
Bűbájos Hétvége 2024, Tarcal
Időpont: 2024. május 3-5.

Szólj hozzá!

Április 30-ig lehet nevezni az olaszrizling-világbajnokságra

2024. április 14. 15:01 - Silye Sándor

grow_du_monde_1.jpgA GROW du Monde egy nemzetközi borverseny, amely az olaszrizling, graševina, grašac beli, laški rizling, welschriesling, ryzlink vlašský borokat gyűjti össze – mindenki nevezze ezt a nagyszerű fajtát tetszése és hagyományai szerint. A világ minden tájáról érkezett borbírák (köztük több Master of Wine és Master Sommelier) a legjobb és legautentikusabb borokat keresik, amelyek abból a szőlőfajtából készülnek, amelyben az alapítók és a szervezők régóta és rendületlenül hisznek. A GROW du Monde International Wine Challenge 2024-et idén május 29-én rendezik meg Balatonfüreden, a borok nevezése elkezdődött, minden magyar olaszrizlinget várnak a megmérettetésre. A GROW honlapját és az online nevezési felületet a growdumonde.eu címen érhetik el.

A GROW mozaikszó, amely a Graševina, Olaszrizling és Welschriesling nevekből áll.  Az első GROW du Monde-t 2022-ben Péterváradon és Újvidéken (Szerbia), míg a tavalyi programsorozatot Kutjevóban és Eszéken rendezték meg (Horvátország).

A GROW du Monde-nak idén május 28. és 31. között Magyarország, ezen belül a Balaton Borrégió ad otthont, de természetesen minden magyar olaszrizling házigazdaként tekinthet erre a versengésre. 

 A GROW Balaton idén egy nagy lehetőség minden magyar olaszrizling termelőnek, nem csak a balatoniaknak, hanem mindazoknak, akik valamely magyar borvidéken lelkiismeretesen foglalkoznak ezzel a hagyományos fajtával és hisznek a jövőjében. A verseny csak apropó a találkozásra, kapcsolatépítésre, fejlődésre, a láthatóság növelésére, esetlegesen az exportpiacok fejlesztésére is. 
grow_du_monde_jpg1_1.jpg
 A díjátadó ünnepségre május 31-én kerül sor Balatonfüreden, ahol  a nagyközönség sem maradhat ki a buliból, a világ legjobb olaszrizlingjeit a Kongresszusi Központban kóstolhatják meg, a GROW After rendezvényen. Erre egy Brancs-közösségi kampány keretén belül juthatnak el az érdeklődők, támogatói jegyek vásárlásával.

"A GROW du Monde nemzetközi közösségi projekt. Aki szereti az olaszrizlinget, a Balatont és hisz a közösségi összefogásban, segíthet a borvilágot idehozni - mondta el Győrffy Zoltán versenyigazgató. - Már egy alapcsomag vásárlásával is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az olaszrizling legjelentősebb nemzetközi közösségi eseménye idén májusban a Balatonon sikeresen valósuljon meg. Ráadásul aki adományozik, az velünk együtt kóstolhatja meg a legjobb közép-európai olaszrizlingeket!"

A GROW du Monde-ra idén április 30-ig lehet nevezni, hat kategóriában várják az olaszrizlingeket a szervezők. A nevezési díj nettó 20.000 forint mintánként. Azon nevezések esetében, ahol háromnál több mintát neveznek ugyanabból a pincészetből, a nevezési díj nettó 16.000 forint mintánként. Online is lehet regisztrálni az esemény weboldalán.

A borokat a következő hat kategóriában értékelik: csendes fiatal borok (2023-as évjárat), csendes érlelt borok (2022 és idősebb évjáratok), édes borok, habzóborok, narancsborok és házasítások. A borokat bronz-, ezüst-, arany- és platinaéremmel jutalmazzák, az egyes kategóriákon belül a legjobb minősítésű borokat pedig a GROW du Monde trófeával díjazzák.
Szólj hozzá!

Már lehet nevezni a 43. Országos Borversenyre!

2024. március 26. 08:59 - Silye Sándor


 
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az idei évben 43. alkalommal szervezi meg az Országos Borversenyt. A legnagyobb hagyományú termelői bormustrára a hazai pincészetek 2024. május 3-áig nevezhetnek. A bírálatra május 14-15. között Budapesten a Danubius Hotel Helia-ban kerül sor.

Az Országos Borverseny (OBV) egy háromszintű kiválasztási rendszeren alapuló borverseny, melyre az ország mind a 22 borvidékéről nevezhetnek a borászatok. A hegyközségi, borvidéki borversenyek komoly szereppel bírnak a nevezett tételek előzetes minősítésében.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa idén is támogatja a nevezőket, ugyanis a 2024. évi borvidéki borversenyek nagy arany és aranyérmes borainak nevezési díjából az Országos Borverseny lebonyolítója 50%-os engedményt biztosít. A nevezési díj megfizetésének maradék 50%-át egyes borvidékek átvállalhatják, így a borászok akár ingyen is nevezhetik a borvidéki borversenyeken már díjazott bortételeket.

A borversenyen a legmagasabb nemzetközi szakmai elvárásoknak eleget téve kerülnek kiválasztásra az ország legjobb borai, valamint az idei év legeredményesebb borászata.

A bírálat és pontozás a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) előírásainak megfelelően zajlik, a pontszámok alapján felső 30 százalékba kerülő borok kapnak ezüst, arany vagy nagyarany érmet. A legmagasabb pontszámot elért kategórianyertes borok a következő kategóriákban kaphatnak idén külön elismerést:

  • a legjobb fehérbor

  • a legjobb vörösbor

  • a legjobb édesbor

  • a legjobb rozébor

  • a legjobb pezsgő

  • a legjobb gyöngyöző-és habzóbor

  • a legjobb biobor

  • a legjobb illatos fehérborok, elsősorban hazai nemesítésű fajtákból

  • a legjobb nagy száraz fehérborok, elsősorban kárpát-medencei fajtákból

  • a legjobb kékfrankos, valamint az arra alapozott házasítások 

A borverseny fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter, védnökei Dr. Nyitrai Zsolt a Miniszterelnök főtanácsadója és Rókusfalvy Pál László nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos

Nevezés kezdete: 2024. március 25.
Nevezés vége: 2024. május 3.
A minták leadásának végső határideje: 2024. május 06.
Borverseny időpontja: 2024. május 14-15.
Díjkiosztó időpontja: 2024. június 27.

 

Szólj hozzá!

Újbor, sajtok és gasztronómia

2024. március 13. 13:25 - Silye Sándor

ujbor_es_sajt_bor_2.jpgBudapesten, a Magyar Agrártudományi Egyetem K épületének a Díszterme adott otthont a 2023. évi újbor verseny eredményhirdetésének. A borászok standjai mellett a sajtászok is bemutatták kiválóságaikat, valamivel több, mint 400 ember ízlelhette az ínyencségeket, legyen szó borról, vagy akár sajtról. Végtére is ez a kettő összetartozik, a gasztronómia nagy családjának a tagjai.

Ferenc Vilmos a kitalálója eme fesztiválnak, ebben az esztendőben adták át a 20. alkalommal a díjakat. Az alább elhangzó podcastban dr. Kállai Miklós, a borászati tanszék korábbi vezetője, Csóbor Kisari Linda, a Fejér megyei Agárdon dolgozó Csóbor pincészet főborásza és a sajtok mestere, Komlós Vilmos mondja el a magáét bor és sajt témában.

ujbor_es_s.jpgTermészetesen beszélgettünk Ferenc Vilmossal, a fesztivál ötletgazdájával, megvalósítójával is. De sajnos mire vele beszélgettünk, a technika már nem bírta túlszárnyalni, kompenzálni a nagy nyüzsgést, a nagy zajt, így a felvétel használhatatlan volt. Némi küzdés árán – no és a memóriára hagyatkozva - össze lehetett foglalni mondanivalója lényegét, amit ha nem is hallhatnak, de legalább olvashatnak.

Meseszerű Ferenc Vilmos története, kezdjük is úgy, hogy hol volt, hol nem, - de volt, van és lesz. Húsz éve, 2004-ben rendezett először újbor és sajt fesztivált.

- Az első fesztivált szabadtéren rendeztük meg, de mivel ott kivagyunk téve az időjárás szeszélyeinek, így utána mindig fedett helyen volt a díjátadó bemutató. Azóta évről, évre másképp néznek a bort kedvelők az új borra, mint tették azt korábban, és egyre elfogadottabbá válnak a friss nedűk. Emelkedett ennek kultúrája, és szerencsére egyre jobban fogy, és egyre népszerűbb lesz. De ez így van a világ más részein is, sőt! Ausztráliában például már a partoknál várják a francia Beaujolais-t és ott helyben meg is veszik… Amúgy francia barátaink ebből a fajtából évente 50 millió litert (!) adnak el! De már nálunk is egyre többen keresik az illatos, üde, friss fehér újborokat, és ezek népszerűsége egyre jobban megközelíti a nagy testű – amúgy kiváló! - óborokét. Az újborok versenyét – Kállai Miklós professzor úrral közösen elhatározva - rendre november végén rendezzük meg, amikor az újbor már kezdi megmutatni leendő arcát, ízét, formáját. Ki kell emelni a 25-45 éves korosztályt, akik különösen kedvelik az újborokat, és étkezési szokásaik is kedveznek ezek fogyasztásához, hiszen a saláták, sajtok, könnyed ételek jól párosíthatók ezekhez.

A versenyre, a fesztiválra 482 minta érkezett, 162 pincészettől. A borok között 2 nagy aranyat, 74 aranyérmest, 264 ezüst- és 142 bronzérmet osztott ki a zsűri. Ezek közül 24 nedűt díjaztak, a két „nagy aranyost” (Kováts Attila határon túli borász rozé cuvée és a Gál Szőlőbirtok és Pincészet Cserszegi Fűszeres borát). A 74 aranyérmes bor közül a 22 legjobb kapott díjat.

Hogy miért 24 bor részesült külön elismerésben? Mert 2024-ben az évszámnak megfelelően 24 bornak dukált ez, mint volt korábban és lesz a közeljövőben is.

Fejér megye most is kitett magáért, mert a 24-ek között négy Fejér termék is átvehette az oklevelet: a Paulus Molnár Borház Mórról kettőt is – Olaszrizling Slection, Gold Zenit, mindkettő fehér –, valamint az etyeki Szövényi Áron Anonym Pince – Frazír Sauvignon Blanc -. és az Agárdi Csóbor Pincészet – Agárdi Irsai Olivér – terméke emelkedett ki a többiek közül.

Az alábbiakban hallható a podcast. Kérem, kérlek hallgassa, hallgasd meg de előtte ne feledje, ne feledd elindítani a felvételt!

Poscast meghallgat

 

 

Szólj hozzá!

Bor és társai, Par Exellence díjjal

2024. március 08. 13:44 - Silye Sándor

Budapesten adták át a Magyar Sommelier Szövetség Par Exellence díját. Bortermelőnek (Malatinszky Csaba), étteremnek (WhiskyNet), kereskedőnek (Avalon Resort & Spa*****), szakírónak (Bozzai Zsófia Bor és Piac), oktatónak(Nyitrainé dr. Sárdy Diána), illetve a legjobb külföldi eredményeket elérő borászatnak a Dr. Kosárka József emlékdíjat (Jammertal Borbirtok).

exellen_csoport.jpgAkkor és ott készült az alábbi podcast. Beszélgetőtáraim sorát Slezák Zoltán, a Magyar Sommelier Szövetség elnöke nyitotta. Utána Bozzai Zsófia, a Bor és Piac szaklap főszerkesztője köszönti a kedves hallgatókat, és mondja el mi a helyzet borok piacán, majd Malatinszky Csaba (Villány) az év bortermelője filozofikus gondolatai zárják a sort. Hallgassá(to)k hát, de előtte ne felejtsé(te)k elindítani a felvételt!

Indits(a)d a felvételtsd!

Szólj hozzá!

A Magyar Bor Nagydíjról, kicsit másképp

2024. március 06. 07:39 - Silye Sándor

A Magyar Bornagydíj ismét szerepel el helyütt, csak kicsit másképp, mint volt az a korábbiakban. Sok, sok képpel illusztrált anyagot lát(hatsz) itt, mivel ez másképpen készült, mint az előző.

Nézze, nézd, hallgasd, hallgassa ház. Persze csak utána, ha elindíttott(a)d!

A meghallgatáshoz katt ide!

A megnyitáshoz kattints!

 

Szólj hozzá!

Ők a Par Exellence díjazottjai

2024. március 05. 14:37 - Silye Sándor

exellen_csoport.jpgA Magyar Sommelier Szövetség idén tizedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet évente hat kategóriában lehet elnyerni tagságának szavazatai alapján. A jelöltekről a végső döntést az elnökségi tagok hozzák meg egyhangúlag annak figyelembe vételével, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzések megvalósulásához. Ebben a napjainkra komoly rangra szert tett elismerésben azok a hazai szakemberek részesülhetnek, akik folyamatosan és magas színvonalon végzett munkássággal eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra minőségének növeléséhez, különös tekintettel az italfogyasztás színvonalának javítására, valamint a vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek széleskörű népszerűsítésére.

exellen_borasz.jpgTermelő kategóriában a villányi Malatinszky Kúria lett a kitüntetett. Malatinszky Csaba sok tekintetben az első országunkban. Ő volt Magyarországon az első sommelier, ő lett az első villányi borász, aki nem beleszületett a vidékbe, hanem tudatosan választott helyszínt arra a célra, hogy az általa elképzelt ízvilágot boraival megalkossa. Saját borászatát 1997-ben építette meg Villányban, Malatinszky Kúria elnevezéssel. Már a kezdetektől derítetlen és szűretlen borokat készített, amivel évtizedekkel előre mutatott irányt a hazai borkészítési trendek tekintetében. Ökológiai szemlétének megfelelően Idejekorán átállította gazdaságát, és 2009-től biogazdálkodó tanúsítással műveli a szőlőt. Elméleti és gyakorlati technológiai előre menetele folyamatosan produkálta a nemzetközi sikereket. Borai a világ legelismertebb, legelegánsabb boltjaiban kaphatók, ott fémjelzik a magyar borok nagyszerűségét.

whyski.jpgKereskedő kategóriában a WhiskyNet érdemesült a díjra. A WhiskyNet Kft. 2007 óta foglalkozik prémium italokkal, és megkerülhetetlen szereplője a magyar prémium italok piacának. Több ezres italportfóliójukat folyamatosan fejlesztik, miközben érzékelve a vásárlói igényeket, az utóbbi időszakban nagy hangsúlyt fektetnek a hazai termékek körének bővítésére. Az értékesítés és a tudásátadás során az offline és a webes felületek szinergiában támogatják egymást. Ügyfeleik számára kóstolókat és rendezvényeket is tartanak. Tavasszal a GoodSpirit Rum & Cocktail Show-ra, ősszel pedig a Whisky Show-ra várják a prémium italok iránt érdeklődő közönséget.

exellen_kajas.jpgVendéglátó kategóriában a miskolci Avalon Resort & SPA***** részesült az elismerésben. Michelin ajánlott éttermük az Avalon Ristorante. A jó hangulatú, családias légköréről híressé vált Avalon Ristorante autentikus olasz étterem fenséges gasztronómiai különlegességeivel gyönyörű, hangulatos környezetben kápráztatja el a vendégeket. Kínálatában a tradicionális antipasti fogások mellett grillezett steak különlegességek, kemencében sült pizzák, változatos tésztaételek és desszertkülönlegességek is megtalálhatók. Exkluzív borospincéjükben több ezer bor közül válogathatnak a borkedvelők a világ 5 kontinenséről. Az exkluzív boros pince tematikus kóstolóknak nyújt kiváló helyszínt, ahol alkalmanként vendégelőadók mutatják be az egyes borvidékek adottságait, a szőlőfajták jellemzőit és a zamatos nedűkben rejlő egyediséget.

exellen_bozzai.jpgSzakíró kategóriában Bozzai Zsófia lett a díjazott. Bozzai Zsófia, a Bor és Piac magazin főszerkesztője, a Bor és Piac Kft. ügyvezetője. Szakcikkeket ír a lap print és online verziójába, folyamatosan vezeti, irányítja a Bor és Piac magazin szerkesztőségét. Szervezi, vezeti a magazin bortesztjeit. Tevékenysége azonban messze túlnyúlik a szigorúan vett borászati szakújságíráson. Nemzetközi Bormarketing terén feladati közé tartozik folyamatosan a Vinitaly Nemzetközi Borkiállításon a magyar stand szervezése, azokon a magyar borok népszerűsítét célzó előadásokat tart. Bozzai Zsófia fiatal kora ellenére már 12 éve a Concours Mondial de Bruxelles nemzetközi borbírája, az utóbbi 2 évben zsűrielnökként. Ezen túlmenően olyan borversenyeken is bírál, mint a Vinitaly, az IBWC, a Vinagora. Bozzai Zsófia cikkeivel, előadásaival, szervező munkájával a legmagasabb szinten fejti ki tevékenységét a magyar borok népszerűsítése terén hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

exellen_tudos.jpgOktató kategóriában Nyitrainé dr. Sárdy Diána részesült az elismerésben. Nyitrainé dr. Sárdy Diána a MATE Budai Campusának főigazgatója, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézetének igazgatója. Szakmai tevékenységét 2008-ban kezdte meg tanársegédként a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának a Borászati Tanszékén. Vonzó egyénisége, szakmai tudása, kiváló pedagógiai érzéke könnyen népszerűvé tette diákjai körében, így az egyetemen belül – melynek neve időközben Magyar Agrár-, és Élettudományi Egyetemre változott – gyorsan emelkedett a karrierje. Nyitrainé Sárdy Diána a univerzális egyéniség. Mélyen megalapozott tudását könnyed, oldott stílusban képes átadni diákjai számára. Miközben példamutatóan helytáll a nemzetközi tudományos élet világában, nőként is meg tudta őrizni vonzó egyéniségét, és ami talán a legfontosabb, szerteágazó tevékenyégét mindent átható szofisztikált humorral tudja átszőni.

exellen_jammer.jpg2023-ban második alkalommal kerül sor a Dr. KOSÁRKA emlékdíj kiadására. Ezt a díjat az a borász, borászat érdemli ki, amely a legtöbbet tette a magyar bor kiemelkedő külföldi sikereiért. Idén ezt a díjat a villányi Jammertal Borbirtok érdemelte ki. A Jammertal szőlőbirtoka Hegyszentmártontól Palkonyáig mintegy 100 hektárt foglal magában. A borok minőségére Nagy Zsolt szőlészeti vezető, valamint a 4-5 éves francia-, és tengeren-túli borászati gyakorlattal rendelkező, elmélyült tudású Kövesdi Zsófia borász ambiciózus és elkötelezett munkája jelenti a garanciát. A Jammertal birtok vörösboraink tökéletesen érett szőlőből készülnek, bársonyosak, gyümölcsösek, rendkívül koncentráltak és erőteljes terroir-hangsúllyal bírnak. Nem csoda, hogy 2015-ös Cassiopeia boruk Brüsszelben a Concours Mondial de Bruxelles 2021 megmérettetésen a világ legjobb vörösbora díját zsebelhette be. A Jammertal Borbirtok ezzel bizonyította, hogy Villány a világ legjobb terroir-jai közé tartozik. Kövesdi Zsófia 2023-ban „Az Év Nemzetközi Női Borásza” kitüntető címet érdemelte ki Németországban. Magyar borásznő ilyen figyelemreméltó külföldi elismerésben még nem részesült. Ez a teljesítmény a magyar bormarketing szempontjából is kiemelkedő jelentőségű.

A Par Excellence díj egy plakett, amelyet a nyertesek ünnepélyes keretek között a Magyar Sommelier Bajnokság döntőjének megnyitóján vesznek át.

A díjátadón készült podcastot Slezák Zoltán, a Magyar Sommelier Szövetség elnöke, Bozzai Zsófia és Malatinszky Csaba közreműködésével külön anyagban videsen meghallgathatják! 

Fotó: Dékány Tibor

Szólj hozzá!

Az európai olaszrizlingek idén a Balatonra érkeznek!

2024. február 16. 07:52 - Silye Sándor

grow_du_monde.jpgNincs emblematikusabb helyszín az olaszrizlingnek, mint a Balaton. A teljes régió, azaz hat balatoni borvidék ad otthont májusban az olaszrizling szőlőfajta nem hivatalos világbajnokságának. A GROW du Monde azonban nem csak egy borverseny, hanem arra is lehetőséget ad, hogy az öt napon át itt tartózkodó nemzetközi szakemberek jobban megismerjék és szívükbe zárják a balatoni borokat és tájat.

- Az olaszrizling a borkészítés szinonimája lehet Közép-Európában, a Duna medencéjében, ahol gazdag történelemmel és nagy fejlődési potenciállal rendelkezik. Minden régió, ahol terem – legyen az például Szlavónia, Szerémség vagy épp a Balaton - az olaszrizling az egyedi stílus és terroir kifejeződése – mondta Győrffy Zoltán, a GROW du Monde egyik alapítója, a balatoni rendezvény versenyigazgatója. 

Az olaszrizlinget felkaroló kezdeményezés 2022-ben indult el Szerbiában, tavaly Horvátországban folytatódott, idén pedig Magyarország lehet a házigazda, ami nagy felelősség, de még nagyobb lehetőség egyben.

- Nem egyszeri borversenyként tekintünk erre a projektre, hanem egy hosszú távú befektetésre, amellyel az olaszrizlinget és a balatoni régió borait helyzetbe tudjuk hozni, úgy a hazai, mint a külföldi piacokon. A rendezvény jelentős lépés a Balaton bormárka építésének a folyamatában, aminek az olaszrizling vitathatatlanul a vezérfajtája. Ide kell csábítanunk azokat a szaktekintélyeket, akiket a GROW kapcsán már megérintett az olaszrizling, hogy még jobban megismertessük velük ezt a rendkívüli termőtájat és ezáltal építsük tovább exportpiacainkat – vélekedett így Tornai Tamás, a rendezvényt felkaroló Balaton Borrégió elnöke.

- Közép-Európában ez a fajta szőlő mindenütt jelen van, de talán kevesebb figyelmet kap, mint nagyobb hírnevű világfajta társai. Ugyanakkor évszázadok óta műveljük ezeken a tájakon, nem véletlenül, megbízható és kiemelkedő minőségre képes – ezt már Igor Lukovic, a szerbiai alapítótárs, a Vino i fino magazin főszerkesztője tette hozzá. Sasa Spiranec horvát borszakíró a harmadik alapító, aki tavalyi versenyt és a hozzá kapcsolódó rendezvénysorozatot építette fel. Szerinte meg kell teremteni a legjobb termőtájak és termelők közti kommunikációt, kutatni és fejleszteni kell, hogy a nagyvilág is elhiggye, amit mi jól tudunk – az olaszrizlingnek helye van a világ emblematikus borai között.

olaszrizling_1.jpg2024-ben öt napra ötven borszakíró, kereskedő, sommelier és más szakértő, köztük több Master of Wine és Master Sommelier érkezik majd mintegy 20 ország képviseletében Balatonfüredre, hogy részt vegyen a borversenyen, de a szervezők kihasználják ezt a lehetőséget arra is, hogy a Balaton legszebb szőlőskertjeit, borait és élményeit is megosszák vendégeikkel. Mind a hat balatoni borvidék bemutatkozhat, a szervezőket helyi borászok segítik, közöttük van Dobosi Győző, Barabás Barna, Gyukli Krisztián, Figula Mihály, Bujdosó Ferenc, Pálffy Gyula, Tarsoly Róbert, Laposa Bence és mások. Nemrég a Jásdi-család által évtizedek óta szervezett „Olaszrizling szerintünk” rendezvényen mutatták be nagyobb nyilvánosság előtt a tervezett programot, ami a borászok, de a borkedvelők érdeklődését és támogatását is elnyerte.

- Hihetetlen, de a GROW minden eddiginél jelentősebb összefogást hozott a szakmai szervezetek (pl. hegyközségek, Balatoni Kör, Rizling Generáció) és lokális döntéshozók (így Balatonfüred város vezetése), de szponzorok (szállásadók, turisztikai szereplők, borászati cégek) körében, így megvalósítható közelségbe került a projekt. De ez ígysem valósítható meg a magyar nemzeti bormarketing segítsége nélkül, bízunk benne, hogy a magyar borstratégia kulcsmondataival egybecsengő céljaink elnyerik a megpályázott támogatást. Hiszünk benne, hogy egy komplex bormarketing és borturisztikai marketing elemeket is tartalmazó rendezvénysorozat jelentős előrelépést hozna a Balaton, ezzel együtt a magyar bor nemzetközi pozicionálásában. Már eddig tucatnyi rangos szakmai lap jelezte érkezését, az angol Decanter, az osztrák Falstaff, hogy csak a legismertebbeket említsem, de a cseh, szerb, horvát, francia, szlovák, szlovén és lengyel piacok felé is közvetlen élményeket továbbíthatnak az ide érkező szakírók – részletezte a GROW előnyeit a versenyigazgató.

grow_du_monde_jpg1.jpgGyőrffy Zoltán szerint a Balaton olyan különleges hangulattal rendelkezik, ami a sokat látott és tapasztalt külföldi szakembereket is elvarázsolja majd.

- Az ideérkező szakértők nem csak több mint háromszáz bormintával ismerkedhetnek meg a versenyen - reméljük, közöttük minél több magyar olaszrizlinggel -, de mellette vitorlázhatnak a tavon, hegyet mászhatnak, kerékpározhatnak és még gyógyító hatású vízben is megmártózhatnak. Komplex élményt kaphatnak, aminek mi a bort helyezzük a fókuszába, azon belül is az olaszrizlinget, ami a régió legfontosabb szőlőfajtája. 

A május utolsó hetére tervezett rendezvénysorozat két helyszínén a közönség is jelen lehet. A balatonfüredi Kongresszusi Központban május 31-én rendezik meg a szakmai konferenciát, majd a díjátadót és ezt követően a legjobb borokat a nagyközönség is megkóstolhatja. Erre a programra, nem csak hazai, de horvát, szerb és cseh borászok is jelezték már érkezésüket. A sétálókóstolón túl a Tagore-sétányon is várja majd a füredi turistákat egy izgalmas olaszrizling-válogatás, itt egész héten működni fognak a GROW információs és boros standjai.

Szólj hozzá!

Tervezd meg a Balatonfüred-Csopaki Borvidék arculatát!

2024. február 13. 08:23 - Silye Sándor

balaton_borterv_jpg1.jpg Egységes borvidéki arculat kialakítására várja a Rizling Generáció grafikusok, képzőművészek pályaműveit a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken.

„Borvidékünk szakmai szervezeteivel arra teszünk kísérletet, hogy a borvidék legfontosabb arculati elemeit modernizáljuk. Hiszünk abban, hogy a pozitív változásokat egy egységes borvidéki arculat tovább erősítené. Célunk az egységes, jól felismerhető és időtálló infó-kommunikáció megteremtése, amely tájba illő esztétikai élményt nyújt, hozzáadott értéket teremt a környék szőlőtermesztőinek és borászatainak, valamint megkönnyíti a tájékozódást a környékre látogató vendégek számára” vázolta a projekt célját

Barabás Barna, ötletgazda.

balaton_borterv.jpg„Meggyőződésünk, hogy egy borászati térkép, a dűlők mentén elhelyezett információs tábla vagy akár a borvidék határain elhelyezett figyelemfelkeltő térplasztika nagyban hozzájárulna a borvidék sikeréhez. A nemzetközileg is sikeres tapasztalatokat felhasználva terveztük meg a mintaprojektünket, mely idővel más borvidékek, borrégiók számára is követendő példa lehet. A Rizling Generáció Egyesület, mely a Balatonfüred-Csopaki Borvidék fiatal borászait tömöríti, közel 10 éve ismerte fel, hogy az összefogásban rejlik a borvidékünk ereje és jövője. Tagjaik képviseltetik magukat a helyi szakmai szervezeteiben, célkitűzéseinket számtalan eredmény igazolja. Egyesületünk legfontosabb víziója, hogy a borvidékünkre érkező vendégek magas színvonalú élménnyel térjenek haza. Az elmúlt években a régió borainak minősége, a szőlőültetvények állapota és a balatoni gasztronómiai kultúra jelentős átalakuláson ment keresztül, ezt az átalakulást erősíti majd az új, egységes táblarendszer.”

Gyukli Krisztián, a Rizling Generáció elnöke.

A pályázat részletei és a nevezési feltételek az alábbi oldalon érhetők el:

https://rizlinggeneracio.hu/palyazat/

Sajtókapcsolat: Barabás Barna 0630 281 6232.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása