A klasszikus pálmalevél talán a világ legegyszerűbb sütije. Na persze, ha bolti tésztából készül. A tésztán kívül alig néhány alapanyagra és egy szabad fél órára van szükség és kész is ez a ropogós, vajas finomság.
18-20 darabhoz:
- 1 cs (400 g) friss leveles tészta
- 30 g olvasztott vaj
- 100 g kristálycukor
- 2 tk őrölt fahéj
- 1 db tojás
A leveles tésztát konyhapulton hagyjuk kiengedni 10-15 perc alatt. A vajban elkeverük a fahéjat és megkenjük vele a tésztalapot, megszórjuk a cukorral és mindkét oldalát felcsavarjuk, úgy hogy találkozzanak fél úton. A kapott rudat betesszük a fagyasztóba 15 percre, majd 2 cm-es darabokat vágunk belőle és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Mindegyiket megkenjük az elhabart tojással és betoljuk a 200°C-ra előmelegített sütőbe 13-15 percre. Fél úton egy lapáttal érdemes megfordítani, hogy mindkét oldalán karamellizálódjon a cukor. Miután szép aranybarna és kezd pirulni a cukor, vegyük ki és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Én kemencében sütöttem, a képen látható, hogy néhol túlpirult és kicsit égettes lett a cukora, de így is eszméletlenül finom lett. Kívül ropogós fahéjas cukor, belül rétegeire hulló tésztával.