Spárgás tarhonyasaláta

 184304447_1227843477644651_2879474506870671273_n.jpg

Amikor a disznózsír és az olívaolaj egy ételben találkozik a zöldségek királynőjévae. Semmi többet nem szeretnék erről az ételről elmondani. 

Talán csak annyit, hogy Jó étvágyat hozzá, mert megérdemli. 

 

Hozzávalók:

két evőkanál sertészsír

30 dkg házi tarhonya

3-4 rúd szárzeller, 2-3 millisre karikázva

1 csokor újhagyma, zöldjével együtt felkarikázva

1 savanykás, kemény zöldalma kockázva

1 óriási csokor friss petrezselyemzöld, aprítva

két evőkanál vaj

két evőkanál olívaolaj

20 dkg zöldborsó (nálam most mirelit, kiolvadva)

20 dkg zöld spárga, fejek levágva, szára fél centisre karikázva

Az öntethez:

3 cm friss gyömbér reszelve

2 lime leve, reszelt héja

4 evőkanál olíva olaj

só, frissen őrölt bors

 

1. A zsírt egy nagyobb lábosban olvasszuk fel, szórjuk rá a tarhonyát és pirítsuk aranybarnára. Öntsük fel másfélszeres mennyiségű sós forróvízzel és hagyjuk 8-10 percig rotyogni, közben kevergessük. Ezután zárjuk el alatta a tüzet, fedjük le és 15 percig pihentessük.

2. Amíg pihen a tarhonya, a dresszing hozzávalóit (gyömbér, lime leve, olaj, só, bors) egy nagy keverőtálban keverjük össze, az almát és a zellert forgassuk bele.

3. Egy nagyobb serpenyőben közepes lángon olvasszuk fel a vajat. Locsoljunk rá két evőkanál olívaolajat, borítsuk rá a spárgát és pároljuk egy percig. Forgassuk hozzá a borsót, öntsünk alá fél deci vizet és két-három perc alatt fedő alatt pároljuk meg a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, hagyjuk langyosra hűlni.

4. Ha kihűlt, a tarhonyával és a petrezselyemmel együtt keverjük az almás-zelleres alaphoz. Alaposan forgassuk át, ízesítsük sóval, borssal, ha kell. Így is fogyasztható, de ha 1-2 órát hűtőben pihentetve lesz az igazi.