A marha- vagy tyúkhúsleves a hétvégi, főleg a vasárnapi ebédek elengedhetetlen fogása. Nemcsak felmelegít és kellemesen laktat, hanem sokak szerint igazi gyógyszer is, főleg felső-légúti betegségeknél vetik be kiegészítő terápiaként.
Gyógyító maceszgombócleves
A csirkéből főzött húsleves gyulladáscsökkentő hatású, és segíthet enyhíteni a felső-légúti fertőzések tüneteit: valóban sokaknál hozhat gyors javulást egy tányér gőzölgő leves. Az összetevői, a zöldségek sok vitamint és antioxidánst tartalmaznak, segítenek feltölteni a télen lemerült készleteket.
Maceszgombóc, mint levesbetét
A húslevesbe a cérnametélten kívül számos levesbetét kerülhet. Az egyik ilyen a maceszgombóc, amely a családban óriási kedvenc, anyósom rendszeresen főzi. Van aki a kisebb, keményebb gombócokra esküszik, van aki a nagyobbakat és puhábbakat szereti. Nekem ez kicsit hasonlít a túrógombóc problematikájára. Én otthon sok kicsit csinálok, de étteremben általában egy nagyot szoktam kapni.
A másik vízválasztó a petrezselyem vagy a gyömbér kérdése, anyósom előbbivel, én utóbbival készítem. Maceszlisztet és maceszt ma már a legtöbb szupermarketben lehet kapni, de a bioboltok kínálatában is megtalálható.
A maceszgombócleves titka
A maceszgombócleves a zsidó konyha egyik ismert étele. Nálunk szinte minden hétvégén kerül az asztalra, de hagyományosan Pészahkor eszik, amikor tilos mindenfajta kovászos étel fogyasztása. A leves marha- vagy tyúkhúsból lesz a legízletesebb. A titka, hogy sokáig, lassú tűzön kell főzni, hogy összeérjenek az ízek, majd ebbe teszik és ebben főzik ki a maceszgombócot. A húsleves receptjét itt találjátok.
Fotó: Getty Images