Vegán, gluténmentes, citromos sajttorta
Ezt a receptet még áprilisban készítettem, de teljesen megfeledkeztem róla, és a minap bukkantam rá. Gondoltam, ha már a tarsolyomban lapul egy ideje, akkor most megosztom Veletek is. Nagyon gyors és rendkívül egyszerű recept, anyukám szülianpjára készült. Javaslom, hogy édesítésként vagy barnacukrot, vagy 1:4 cukorhelyettesítőt használjatok, mert xilittel és eritrittel nem nyerő, túlságosan elviszi az ízvilágot.
Hozzávalók:
A tésztaalaphoz:
- 1/2 bögre lágy növényi margarin
- 1/4 bögre porcukor
- 1/2 bögre rizsliszt
- 1/2 bögre csicseriborsó liszt
A töltelékhez:
- 25 dkg natúr tofu
- 1 bögre Dermerara cukor
- 2 Meyer citrom reszelt héja
- 3 Meyer citrom leve
- 2 evőkanál rizsliszt
- 2 evőkanál tápióka keményítő
Elkészítés:
➵ Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
➵ Egy 18 cm-es formát kivajazunk, kilisztezünk.
➵ A tésztához habosra keverjük a margarint a porcukorral, majd hozzádolgozzuk a lisztet. Belenyomkodjuk a sütőformába, villával megszurkáljuk és 20 perc alatt elősütjük.
➵ Közben összemixeljük a tofut a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a citromlével, a liszttel és a keményítővel.
➵ A tésztára simítjuk, és további 30 percet sütjük - amíg a töltelék megszilárdul.
➵ A formában hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint díszítjük akár ehető virággal, akár porcukorral vagy esetleg erdei gyümölcs öntettel. Bármivel ami egy sajttortához passzol.
Remélem, hogy tetszett a recept! Mondd el a véleményedet alul kommentben vagy oszd meg Facebookon, vagy Instagramon Ripiszke oldalán!