Vegán, gluténmentes, citromos sajttorta

 dscf8634_2.jpg

Ezt a receptet még áprilisban készítettem, de teljesen megfeledkeztem róla, és a minap bukkantam rá. Gondoltam, ha már a tarsolyomban lapul egy ideje, akkor most megosztom Veletek is. Nagyon gyors és rendkívül egyszerű recept, anyukám szülianpjára készült. Javaslom, hogy édesítésként vagy barnacukrot, vagy 1:4 cukorhelyettesítőt használjatok, mert xilittel és eritrittel nem nyerő, túlságosan elviszi az ízvilágot. 

Hozzávalók:

A tésztaalaphoz:

  • 1/2 bögre lágy növényi margarin
  • 1/4 bögre porcukor
  • 1/2 bögre rizsliszt
  • 1/2 bögre csicseriborsó liszt

A töltelékhez:

  • 25 dkg natúr tofu
  • 1 bögre Dermerara cukor
  • 2 Meyer citrom reszelt héja
  • 3 Meyer citrom leve
  • 2 evőkanál rizsliszt
  • 2 evőkanál tápióka keményítő

Elkészítés:

  Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

➵  Egy 18 cm-es formát kivajazunk, kilisztezünk.

➵  A tésztához habosra keverjük a margarint a porcukorral, majd hozzádolgozzuk a lisztet. Belenyomkodjuk a sütőformába, villával megszurkáljuk és 20 perc alatt elősütjük.

Közben összemixeljük a tofut a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a citromlével, a liszttel és a keményítővel.

A tésztára simítjuk, és további 30 percet sütjük -  amíg a töltelék megszilárdul.

A formában hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint díszítjük akár ehető virággal, akár porcukorral vagy esetleg erdei gyümölcs öntettel. Bármivel ami egy sajttortához passzol.

 

Remélem, hogy tetszett a recept! Mondd el a véleményedet alul kommentben vagy oszd meg Facebookon,  vagy Instagramon Ripiszke oldalán!

dscf8635_2.jpg