3 ízletes adventi kávé recept

Talán az egész éves hajtás, vagy az egyre hosszabb éjszakák miatt úgy érzem, már nincs felső határa annak a kávémennyiségnek, amit meg tudnék inni egy nap. A mennyiség helyett viszont inkább a minőséget preferálom, ezért elhatároztam, hogy a közelgő ünnepeket isteni kávékölteményekkel fogom várni. Következzen most három recept, amelyeket ti is bátran kipróbálhattok!

41011192-10.jpg

  1. Mézeskalácsos kávé

A mézeskalácsos kávé szerintem igazi közönségkedvenc, nincs olyan kávérajongó, aki ellen tudna állni neki.

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • kávé ízlés szerint (eszpresszó)
  • 0,5 db narancs héja
  • 1 kávés kanálnyi őrölt fahéj
  • 0,5 teáskanálnyi gyömbérpor
  • 0,5 teáskanálnyi őrölt szegfűszeg
  • ízlés szerint cukor

Első lépésben egy tejhabosítóban habosítsd fel a tejet, majd miután megvagy ezzel, öntsd ki egy nagy bögrébe, vagy üvegpohárba. Adagold hozzá a tejhez a cukrot, a reszelt narancshéjat, a gyömbérport és az őrölt szegfűszeget. Ezt követően keverd hozzá a frissen lefőzött eszpresszót, a végeredményt pedig akár egy kis tejszínhabbal is díszítheted. A minél tetszetősebb felszolgálás érdekében reszelt narancshéjat, vagy fahéjat is szórhatsz a tetejére. Ha tudod, hogy biztosan nem fogsz a volán mögé ülni, akkor egy kis narancslikőrrel is fokozhatod az élvezeteket!

30618003_d396f3dc4252630c4126883ba0ed9e56_wm.jpg

Mindmegette.hu

  1. Rumos-mézes kávékoktél

Karácsony előtt mindig előkerül a rum. Miért ne tehetnénk ezt kávéba? Persze csak okosan, hogy ne legyen túlságosan erős. A rumos-mézes kávékoktél gyorsan elkészíthető, de a hozzávalókat nem árt lehűteni előtte.

Hozzávalók:

  • 1-2 dl előre lefőzött, erős kávé
  • 2 dl tejszín
  • 1 kiskanál méz
  • 2-5 cl rum

A teljesség igénye érdekében azt a poharat is tedd be a hűtőszekrénybe, amelyikből fogyasztani szeretnéd a rumos-mézes kávét. Ha a hozzávalók kellőképpen lehűltek, akkor mindent vegyél elő és öntsd bele őket egy turmix kelyhébe. A tejszínből csak 1 decilitert adj hozzá a kávékölteményhez, a fennmaradó mennyiségből pedig készíts kemény tejhabot olyan készülékkel, amelynek van habverő feje (kézi mixer, robotgép), majd óvatosan öntsd hozzá a kávéhoz. Díszítésként nyugodtan szórd meg csokiforgáccsal, mandulával, vagy dióreszelékkel.

kar1be41.png

  1. Osztrák melange

Az adventi időszakban általában sok honfitársunk keresi fel az Osztrák-Magyar Monarchia egykorfi fővárosát, Bécset, hogy felfedezze az ottani karácsonyi vásárok gasztronómiai és kézműves termékeinek kínálatát. Erre idén nem sokunknak lesz lehetősége, hiszen Ausztria bezárt a negyedik hullám miatt, de nem kell Bécsig menni egy finom kávéért. Az osztrák melange semmihez sem hasonlítható ízvilágát akár otthon, a négy fal között is élvezhetjük.

Hozzávalók:

  • 0,5 – 1 dl fekete kávé
  • tejszínhab
  • egy csipetnyi fahéj
  • egy csipetnyi kakaó

Elkészítéséhez első lépésként főzzünk le egy erős fekete kávét. Ez lehet eszpresszó, vagy akár dupla kávé is, függően attól, mennyire erős kávékölteményt szeretnénk elfogyasztani. Ezt követően öntsük bele a kávét egy nagyobb csészébe és szórjuk meg kevéske reszelt étcsokoládéval. Majd tejhabosítóval készítsünk tejhabot és öntsük rá a kávéra. Végül pedig fújjunk tejszínhabot a kávéra és szórjuk meg fahéjjal, illetve egy kis kakaóval. A végeredmény egy rendkívül ízlésesen tálalt különlegesség, amelyet akár a vendégeinknek is felszolgálhatunk.

osztrak_melange_1.JPG

Bízom benne, hogy ezekkel az adventi kávéreceptekkel hozzá tudok járulni ahhoz, hogy az idei karácsonyi készülődés különleges és meghitt legyen. Ha Neked is van valamilyen ízletes karácsonyi kávérecepted a tarsolyban, ne habozz velünk megosztani!