Így csinálj kakaós csigát otthon

Finom kakaós csiga készítése néhány lépésben

Elhatároztam, hogy egy darabig nem megyek pékségbe. Nem azért, mert bajom lenne a pékségekkel, de amióta mindenhová lehet menni, az emberek felbolydultak. És mit érdekli őket a távolság betartása?

A pékségnél ugyanúgy beleállnak az ember hátába a sorban. Szinte érzem, ahogy a maszkon keresztül a nyakamba szuszognak. Sőt, van, aki lehúzza az orráról a maszkot, mert elolvasta Facebookon azt a hoaxot, hogy amúgy megfulladna. Ez így elég parás, ezért most 1-2 hétig még inkább kerülöm a pékségeket. Oké, de a kedvenc ennivalómról, a kakaós csigáról nem fogok lemondani.

Mivel múltkor sikerült egy kenyeret összehoznom, vettem a bátorságot, hogy otthon süssek egy adag kakaós csigát. Néztem erre is receptet, ezzel kapcsolatos tapasztalataimat szeretném megosztani Veletek!

Persze mindenekelőtt nézzük is, mire van szükség hozzá:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 1 ek cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kis csipet só
  • 1 csipet sütőpor
  • 0,5 dl olaj (napraforgóolaj)
  • 2,5 dl tej
  • 5 ek cukrozatlan kakaópor
  • 5 dkg vaj

liszt_vaj.jpg

 Ami jó a kakaós csigában, hogy nem kell keleszteni, így még egyszerűbb és gyorsabb az elkészítése. Ekkora mennyiségű hozzávalóból körülbelül 40 darab kakaós csiga készíthető, de persze ezek kicsit kisebbek, mint a pékségeknél árult darabok.

Mielőtt nekilátnánk, mérjük ki a hozzávalókat, hogy ne közben kelljen szerencsétlenkedni vele.

Ha minden hozzávaló kimérésre került akkor neki is láthatunk a tészta készítéséhez.

  1. Elsőként a lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzámorzsoljuk az élesztőt és minden további hozzávalót.
  2. Ha minden alapanyagot beletettünk, akkor jöhet az alapos összedolgozás. Én ehhez a folyamathoz robotgépet használok, mert így könnyebb. Az összegyúrás után a tésztánk akkor lesz tökéletes, ha nyújtható állagúvá válik.
  3. Következő lépésben a tésztát kettévágjuk, majd a két részt külön-külön 1-1 cm vastagságúra nyújtjuk.
  4. A kinyújtott tésztát megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk sok-sok kakaóval! 
  5. Majd feltekerjük és 1 cm vastag szeleteket vágunk belőle. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Ennél a lépésnél figyeljünk arra, hogy sütés közben kissé megdagadnak a csigáink, ezért ne tegyük túl közel őket egymáshoz!
  6. A sütőt 180 Celsius fokra állítjuk és kb. 20 perc alatt megsütjük.
  7. Ha szép barna a teteje, akkor kivehetjük a sütőből, és még melegen megszórhatjuk porcukorral.

 

kakaos_csiga_2020.jpg

Szerintem az íze olyan, mint a pékségben vásárolt kakaós csigáké. Nem állítom, hogy most már annyira profi lettem benne, hogy pékséget nyithatnék, de szerintem nincs miért szégyenkeznem. Remélem mindenkinek jól sikerült, és hasonlóképpen jól szórakozott a sütés közben, mint én! :)