Pierre Kóstolgat

"Kandírozott mandarinzselé színű áramvonal"

2021. május 07. VPierre


Hát, ha van valami, ami hót amerikai, akkor a DINER az. Szerintem az állandó távolságérzet, a mozgás, és a coast to coast kényszer egyik proletár megjelenési formája, proletár nem pejoratív értelemben, hanem a valódi mobilis dolgozóosztály és célcsoport jelentéstartalmával felruházva.

ejszakai_bagoly.jpeg

Mert kik jártak dinerba. Amióta csak létezik ez a formáció, 1880-as évek, mindig is a plebejus osztály találta meg magának, mint egy olyan helyet, amely egyszerre adta a mozgás illúzióját, a távol lenni az otthontól, de mégis otthon lenni érzést. Akkor még nem lehetett tudni, hogy hamarosan popkulturális ikonná fog nemesülni.

dinerek_regen.jpg

Amúgy az induláskor egy lovait veszett vadnyugati vagon volt leginkább, amelyet félretoltak, és szendvicset, rétest, tojásból készült ételeket árusítottak benne késő éjszakáig. Az éjszakai műszak után fáradt képpel beeső melósoknak.

lunch_car_2.jpg

Aztán persze a leleményes amerikai vállalkozói szellem átalakította löncsvagonná. Innentől kezdve semmit sem bíztak a véletlenre, meg is tervezték a vagont, nagy kerekeken állt, ezzel is a mozgást érzékeltetve, széles elő tetővel, tejüveg ablakokkal, bent pedig méretes tűzhely volt, melynek a kéménye kint füstölgött a vagon tetején, és egy jégszekrény is a berendezéshez tartozott.

lunch_car.jpg

Kiszuperált villamoskocsihoz hasonlított leginkább, bent bokszokra osztott ülésekkel, meg egy hosszú pulttal, eleinte a külső oldala felől is volt kiszolgálás, mint egy mai mozgó büfében. Ekkoriban még mindegyik képes volt helyet változtatni, csak később, valamikor a kilencszáztízes évekre alakult ki az állandó helyszínhez rögzített diner.

vintagediner2.jpg

Egy Mahoney nevű figura alapította az első nem mozgó dinert, 1913-ban, és, ahogy az lenni szokott az ötvenes évekre már országszerte hatezer egységgel rendelkezett. A diner vagonok szaporodása tobzódó tervezői fantáziával párosult, a múlt század szinte minden izmusa alakított a formavilágán. Jöttek a puskagolyó, vagy lövedék alakú, áramvonalas, króm belsők és külsők.

diner_food.jpg

A nagy válságot is túlélték, köszönhetően az olcsó, házias ételeknek. Igazából a fellendülését annak is köszönhette, hogy beköszöntött az egyenjogúság kora, a nők is munkába álltak, a családok házias konyha nélkül maradtak. Ez a körülmény is alakította a dinerek kulináris kínálatát, de elsősorban az alacsony árfekvésnek köszönhette a vonzerejét.

hambi_diner.jpg

Legtöbbször a külvárosok környékén álltak a dinerek, fa utánzatú dekorációs lemezből készült pultok, kerámia padló, faborítású falak, és bőrpamlagos bokszok jellemezték a belső kialakítást. Valamikor a hetvenes évektől a retro jegyében újultak meg.

diner-summit-new-jersey-22062016-_7.jpg

Diner nélkül nincs Amerika, egy valamit magára adó politikus az istenért ki nem hagyná, hogy választások idején a választókörzete legnépszerűbb dinerét meg ne látogassa. De amerikai film sincs diner nélkül: Ponyvaregény, hogy egyet említsek. De jelentős képzőművészet, és zene sincs diner nélkül: Tom Waits megénekelte, Hopper megfestette, Éjjeli baglyok címen.
Most pedig úgy hírlik, hogy a Gozsdu udvarban, a Jamie’s pizzéria helyén egy diner fog nyílni. Némiképp ellentmondva annak, hogy ez nem egy magányosan álló vagon valahol a munkásnegyedben, ha még egyáltalán van ilyen, félek, hogy nincs, hanem egy ingatlanon belül található üzlethelyiség. Legfeljebb két dologban hasonlíthat egy igazi dinerra: belső kialakításában, és kulinárisan, de a megszokott 24 órás diner nyitvatartást sajnos nem tudja produkálni. Én egy ilyet, a valódit, valahol Újpesten látnám leginkább, de, már az előbbiekben kételyemnek adtam hangot a klasszikus munkásosztály fellelhetőségét illetően, valószínű, hogy mégis jobb ötlet a Gozsduban feléleszteni ezt a nálunk valójában egyáltalán nem ismert formációt. (Bár egy ehhez hasonló, kiszuperált vonatkocsi ott áll a Vérmezőn, a Déli pu. szomszédságában.) Várhatóan a megszólítottak már nem a munkás hagyományok felélesztéseként fogják értékelni, hanem inkább a George Lucas kultfilm American Graffiti nosztalgikus reinkarnációjaként.

am_gra.jpg

diner_pastrami.jpgAmi pedig a kaját illeti, ugye az amerikai egyszerűnek mondott ételek nem kifejezetten a kifinomult egészséges táplálkozás példányai. A megreformált diner koncepció Jamie fejéből pattant ki, hát kinek másnak, és ahogy képes volt a házias olasz konyhát beleplántálni az angolszász makacs ízlésvilágba, úgy remélhetőleg az amerikai kulináris hagyományokat is képes lesz felfrissíteni, legalábbis ez a mondás...

gozsdu_duner.jpg

Gondoltam egyet és bemerészkedtem a Gozsdu udvarba. Hát megvallom, elsőre nem volt szívderítő látvány, de aztán, ahogy delet ütött a nagyharang, elkezdtek szállingózni a hozzám hasonló bátrak. A színes takarós székekkel teli teraszok lassan benépesültek, idegen szó alig hallatszott, bevallom konzervatív fogyasztói szemszögből nem is olyan kellemetlen, hogy a pincérlánynak bőven van ideje konzultációra, komótosan rendelhetek, senki nem siettet. A Jamie’s Diner felhozatala amolyan dél – texasi, új – mexikói, és cajun fúzió, nem a dekoráció, hanem az étlap.

jamies_diner.jpg

Őszintén szólva, nem az én világom, bár stoppos korszakomban, azon a vidéken láttam egy két cifrát, többnyire bordélyházak, és olcsó motelok környékén bóklásztam, akkoriban nem finnyáskodtam, na, de hol van az már. Súlya van minden mozdulatnak, minden dollár számít, örülsz, ha valaki meghív egy sörre, vagy egy tacora. De jobb, ha időnként a hátad mögé is nézel, és nem könyökölsz bambán a pultnál, dekoltázsokat lesve, mert könnyen azt a keveset is elveszted, amiről azt hiszed, hogy már csak számodra van értéke, de kiderül, hogy mindig van lejjebb, nálad is vannak szegényebbek.

Visszatérve a jelenbe egy grillezett cajun fűszerezésű csirke landol előttem jalapeno szósszal, tortillában.

taco_csirke.jpg

Látszik, hogy Jamie amihez hozzányúl, azt azonnal a saját elképzelése szerint felstilizálja, olyan, mint egy divattervező, aki nagyon érzi a szinte észrevétlenül suhanó korszellemet. Ez is olyan, mintha, de mégis képes minden nyelven, és minden kultúrában megszólalni, ami nem azt jelenti, hogy ez most egy szuper csúcs étel, de mindenképpen érthető, és fogyasztásra csábító. Még én is megeszem. A pulled pork waffelen szintén ez a vonal, a waffel kukoricából készült, rajta néhol barátságosan odapörkölődött a malac húsa, a jalepeno életre kelti, a kukorica cucc is rendesen odasült, de az csak még inkább a diner vonalat erősíti.

waffel.jpg

Hogy aztán mindez miként fog működni a magyar valóságban, az még a jövő zenéje, de gondolom a popcorn, shake, burger, oldalas, és a nagy reményekre jogosító chicagói serpenyős pizza elég csáberőt jelent majd. Remélem görkori is lesz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pierrekostolgat.blog.hu/api/trackback/id/tr8416508270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2021.05.09. 06:06:54

Jellemző! :) Jamie rendszere azt a régiót választja a menü összeállításához, ahol repül a chili mindenbe. Maine államban ezt nyilván máshogy gondolják. Úgy látom, kimaradt a baked bean, vagy refried bean a side dish kategóriából, amiért kár.
Az mindenesetre pozitívum, hogy szűk az étlap. Viszont a "biztonságos" zónából nem lép ki régióspecifikus ételekkel, amit sajnálok.
Igen, az jó kérdés, hogy a Gozsdu udvarban hogy lehet előadni a diner hangulatot, amit sokkal inkább tudnék elképzelni például a külső Üllői-úton. A BBQ Őrház is szépen megvan Tahitótfalun.

fkv.115 2021.05.09. 07:31:18

"alószínű, hogy mégis jobb ötlet a Gozsduban feléleszteni ezt"

Persze, nincs elég szar már a bulinegyedben, sőt még metró is kéne vagy 2-3, mert elképzelhető hogy van olyan sarok ahol még nincs megálló, közben meg egész kerületek le sincsenek szarva, mind metróügyileg, mind kajaügyileg...

fkv.115 2021.05.09. 07:56:31

"Hogy aztán mindez miként fog működni a magyar valóságban, az még a jövő zenéje"

A Gozsdu udvarban? Pár hipszter bemegy és ennyi. Semmihez nincs közel (meglepő módon a magyarok nagy része nem a bulinegyedben lakik), és valószínűleg az árak is az arrajáró turistákra vannak szabva, nem a magyar pénztárcára. Ha forgalmat akart volna a csávó, ment volna a Nyugati mellé, vagy valamelyik másik metrómegálló csomóponthoz, ahol tényleges tömeg van. Persze azok nemigen fizetnek ki 5 rongyot 1 szendvicsért...

Billy Hill 2021.05.09. 19:45:02

(500 m a Deák tér vagy az Astoria...)
süti beállítások módosítása