Egy méltatlanul elfelejtett film, a Bangkok Hilton jutott eszembe arról a hírről, hogy hellyel-közzel legálissá vált a marijuana termesztés Thaiföldön.
Bár ez így leírva erős túlzás, de annyi igaz, hogy a thai kormány komoly könnyítéseket vezetett be a termesztéssel kapcsolatban.
A növény bizonyos részeit kihúzták a tiltólistáról. Lényegében az orvosi célú marijuana termesztését engedélyezték, azt is csak korlátozott mennyiségben. Elvben mindenkinek joga van a termesztéshez, ha élő szerződése van egy helyi kórházzal, akik gondoskodnak a megfelelő gyógyító felhasználásról. Ez idáig 2500 háztartás szerződött 250 helyi kórházzal a növény termesztésére, nem csak gyógyászati célokból, hanem melléktermékként a kender ipari felhasználására is. A thai kormányzat igen sokat vár ettől a kezdeményezéstől, komoly segítség a farmeroknak.
Egy háztartásban hat cserép marijuana engedélyezett, bár fogalmam sincs mekkora egy ilyen cserép, mindazonáltal, ezek a vállalkozó kedvű családok szövetkezetbe is szerveződhetnek, és így együttesen szerződhetnek a termés eladására a kijelölt kórházi partnereknek.
Persze a cannabis bimbó, vagy szaknyelven „bud” továbbra is tiltó listán van, még hozzá 5-ös kategóriájú kábítószernek minősül, és aki ezt termeszti, és ne adj isten kereskedik is vele, annak egyenes az út a Bangkok Hiltonba. A „bud” maga a szárított és tartósított marijuana. Ezt préselik ”téglákká”, ez maga az árú, és színe, aromája szerint osztályozható, állapítható meg a minősége. A „bud” valójában a virága a növénynek, a nőstény „bud” tartalmazza a legnagyobb koncentrációban a lényeget: a THC-t. Amikor a palánta hat hetes lesz, kifejlődik rajta két „fehér haj”, ez az a hely, ahol majd meg fog jelenni a „bud”. ami eltarthat néhány hétig, maximum öt hétig. A nőstény „bud” terpénben gazdag gyantát termel, és fonalakat növeszt, ami elősegíti a megtermékenyítést. A „bud” környékét nevezik „cola” – nak. A hím „bud”- nak csak pollen zacskója van, és semmi abból a cuccból, ami miatt a fogyasztók annyira oda vannak. A megtermékenyített nőstény minden energiájával magokat fog hozni, és nem bimbózik tovább. Ezért van az, hogy a termesztők igyekeznek megszabadulni a hím palántáktól, hogy megakadályozzák a megtermékenyítést, hogy megmaradjon a szűz bimbó.
Hát ezért nem tudom elképzelni, hogy az engedéllyel működő háztartások, hogyan fogják elkerülni s bimbók szüretelését, hacsak nem azért, mert a szár, meg a levél az, amire szerződnek, de azért az ördög nem alszik. Mindenesetre kezeljük maximális jóindulattal a kezdeményezést, nem beszélve arról, hogy a gasztronómia is profitálhat az engedélyezett termesztésből.
Prachin Buriban nyílt a „Taste of Ganja” nevű kávéház, aztán ezt követte egy bangkoki, a „420 Cannabis Bár”. A jól ismert kókuszos palacsintába egy kis cannabist kevernek, de nagy elszállást nem remélhetünk tőle, mert az ehhez használt levelekben nem sok hatóanyag van, de a tudat, hogy Bangkokban legálisan „mariskázhat” az ember, az megfizethetetlen. Van már bő olajban sült cannabis levél, meg ízesített tea, és a sült húshoz már nem csak bazsalikom levelet adnak, hanem füvet is.
Amúgy a gazdasági prognózisok szerint a részben legalizált marijuana termesztés az elkövetkező években közel 8 milliárd baht forgalmat hozhat. Eközben természetesen a „szórakoztatóipari” típusú marijuana tiltva van, éppen nem is olyan rég regisztráltak egy óriási 484 kg-os fogást a Mekong folyón, a laoszi határ közelében. Business as usual.