Csigó Zita gasztroblogja

Wokos üvegtészta újkelkáposztával és füstölt tofuval

gluténmentes, laktózmentes recept

2019. május 23. - Csigó Zita

Volt egy szép fej zsenge újkelkáposztám, ami napok óta várakozott arra, hogy végre kezdjek vele valamit. Egészen pontosan modellkedett már egyet (az új könyv egyik fejezetnyitó fotóján pompázik), de persze szerette volna, ha készítek is belőle valamit (nálunk ilyen érző lelkek a zöldségek :) ). Először tavaszias ételre gondoltam, valami görög joghurtos-citromos könnyed ízvilágra, de a csak nem múló ősz miatt végül inkább comfort foodra váltottam. Azért nem annyira fűszeres, mint télen (de mégis melenget), aki nagyon fázik, csilivel és római köménnyel bátran turbózhatja. 

2019_05_23_016676.jpg

2019_05_23_016657.jpg

desktop50.jpg

2019_05_23_016665.jpg

Ami miatt "jó" ez az időjárás, az az, hogy legalább nyomathatom a kedvenc sötét színeimet a posztokban. A magazinos fotózásokban június-július környékén járok (print újságok esetén ennyivel dolgozunk előre), azokon a fotókon tombol a nyár és a bright tónusok. :)

Hozzávalók (2 jó nagy adaghoz):

10 dkg üvegtészta

2 evőkanál szezámolaj 

15 dkg sárgarépa 

2 mogyorónyi friss gyömbér 

1 nagy gerezd fokhagyma

4 szál újhagyma

20 dkg füstölt tofu

35 dkg újkelkáposzta 

1 evőkanál mogyoróolaj

4-5 evőkanál szójaszósz (gm)

só, őrölt fekete bors 

Az üvegtésztát hőálló tálba tesszük, öntünk rá annyi forrásban levő vizet, amennyi ellepi, és félretesszük jó 10 percre. Ezután leszűrjük. 

Közben nagyjából el is készül a wokos feltét. A szezámolajat wokba öntjük, felhevítjük, majd rátesszük a megpucolt, felcsíkozott sárgarépát. Rázogatva pár percet pirítjuk, legalább félpuhára. Utána hozzáreszeljük a megpucolt gyömbért és fokhagymát, majd mehet hozzá az újhagyma felkarikázott fehér része is. Tovább sütjük, közben a tofut lecsepegtetjük, felkockázzuk, és a wokba szórjuk. 

Újabb pirítás után hozzáadjuk a felcsíkozott káposztát. Én ezen a ponton szoktam még egy kis mogyoróolajat is csorgatni hozzá, jól működik a szezámolajjal, de persze elhagyható. Hagyjuk pirulni a káposztát is, végül hozzáöntjük a szójaszószt. Összeforgatjuk, ha kell, még megsózzuk, és tekerünk rá egy kis borsot is.

Hozzáforgatjuk az üvegtésztát, felcsíkozott újhagymazölddel tálaljuk. 

Kerámiák a posztban: Pastel Handmade Ceramics 

2019_05_23_016658.jpg

2019_05_23_016673.jpg

süti beállítások módosítása