Antik globalizáció kontra békebeli fogyasztói társadalom

A magyarországi gyümölcstermesztés első virágkorát a római korban érte el, amikor a Dunántúlon, Pannoniában a gyümölcskultúra számos új fajjal bővült (mandula, kajszi, házi berkenye, naspolya, sárgadinnye). A botanikai leletek szerint az eddig vadon termő gyümölcsök termesztett alakjaival is e kortól találkozunk először (nemes alma, körte, cseresznye, dió).

1280px-pompejanischer_maler_um_70_001.jpg

Római gyümölcsöstálat ábrázoló falfestmény Pompeii-ből

Ekkor jelennek meg a birodalmi kereskedelem bizonyítékai, az importból származó déli gyümölcsök maradványai is, melyek helyi termesztése nem igazolható (datolyapálma, olajbogyó, füge). A rómaiak utakon, vízvezetékeken és a nem rég egy posztunkban tárgyalt salátaféléken kívül egy új, kozmopolita étkezési kultúrát is adtak nekünk, melynek legismertebb bizonyítékai az utóbbi időben nagy hírverést kapott Seuso-kincsek/étkészlet. Egyes darabjait klasszikus lakoma-jelenetek is láthatóak. A készlet egyben az étkezési szokásokról is árulkodik számunka: lakomáikon a rómaiak elsősorban kézzel ettek, így az étkezés közben többször is szükségük volt a kézmosó készlet használatára. A tálak között találunk kissé homorú darabokat is, melyek a leveses, szószos falatok élvezetére utalnak.

300px-seuso_lakomaja.png

Lakoma ábrázolása a Seuso-kincsek egyik darabján: a "vadász-tálon"

A római áru a birodalom minden részébe eljutott a tengeri és folyami hajókon valamint az elsősorban a hadsereg kiszolgálására épült sok helyen máig stabilan álló (vagyis inkább fekvő…) római utakon keresztül. A birodalom legjelentősebb kereskedelmi útja az Ázsiával összeköttetést nyújtó Selyemút, az Arábiát átszelő Tömjénút és az északi, skandináv barbárok felé tartó Borostyánkőút volt – ez utóbbi révén hazánk területe is bekapcsolódott a nagy római kereskedelmi vérkeringésbe, egyes részletei most is láthatók például az egykori Savaria területén, Szombathelyen.

sudika_iseum_reconstruction_szombathely.jpg

Az Ízisz-szentélykerület és a Borostyánút helyreállított szakasza Szombathelyen

A római birodalom bukása után azonban hosszú időt kellett várni a mediterrán finomságokra hazánkban, egészen egy török kori magyar főúrig. Ő volt Nádasdy Tamás (1498-1562) horvát bán és nádor, sárvári birtoka a 16. századi Dunántúl kulturális központja volt. Nádasdy és neje, Kanizsai Orsolya levelezése nyújt nekünk ismét pár ízes import csemegét, köztük a citromot, melyet a főúr az Adriáról hozatott ismerve meghűlés elleni (!) jótékony hatását.

nadasdy_tamas1.jpg

Nádasdy Tamás nádor, simán különdíjas lehetne egy bajuszversenyen

E kornak nem csak a főúri konyhája volt gyümölcsöző: egy hódoltságbeli szerelmes vers renegát (törökhöz átállt és iszlámra tért) szerzője „narancscsecsként” jellemzi szerelme bájait, mely legalábbis a citrusféle ismeretére vall (Divényi Mehemed: Madzsari türki – 1588 körül - itt meg is hallgatható).

„Fekete szemü szemöldökü!

Szeretlek én: te 's megszeress.

Narancscsecsü, keskeny derekü

Szeretlek én, te 's megszeress.”

A friss zöldség és gyümölcs import – különösen télen! – még sokáig azonban úri muri maradt és egészen a békebeli fogyasztói társadalom megszületéséig kell várjunk, hogy a szatócsoknak hála a hazai kisvárosi polgárság is olyan gazdag választékával találkozzon a nyalánkságoknak mint Dickens és Zola 19. századi hősei London és Párizs boltjait, piacait járva:

A padló közepén halomba rakva, (…) vörösbarna gesztenyék, piros almák, lédús narancsok, zamatos körték, hatalmas vízkereszti torták és gőzölgő puncsos tálak álltak, ínycsiklandó illatuk betöltötte a helyiséget – részlet Dickens Karácsonyi énekéből.

A rátapadó televénytől még zsíros fejes saláta és vajsaláta, keszegsaláta és cikória kitárta ragyogó szívét; a spenót- és sóskacsomók, az articsóka-kötegek, a zöldbab- és zöldborsóhalmok, a szalmaszállal átkötött olasz saláták dombjai végig játszották a zöld szín árnyalatainak egész skáláját (…). De a vezérszólamot most is a sárgarépa élénk és a petrezselyemgyökér tiszta foltjai vitték (…). A Csarnok utca sarkán káposzta hegyek emelkedtek; voltak ott hatalmas fejes saláták, tömöttek és kemények, mint fakó vasgolyók; kelkáposzták, óriási leveleik megannyi bronztányér; vöröskáposzták (…) – részlet Zola Párizs gyomra című regényéből.

A vidéki magyarságnak azonban egészen a legújabb globalizációig, a 20. század végéig kellett várnia arra, hogy szerencsésebb esetben a szájukkal vagy akárcsak Dickens és Zola hősei éhes szemükkel falhassák az import gyümölcsöket és zöldségeket. A 20. század első felében a narancs még ünnepi vásárfiának számított, citromot csak a módosabbak vettek néha egy-egy darabot, ellenben fügét már a falusi szatócsboltokban is lehetett préselve kapni és néhol még bizony datolyát is – akárcsak kétezer éve a római időkben! Mintha csak tegnap lett volna, nem?

 Balázs

Nem volt elég? Még több táplálkozástörténeti érdekességet találtok facebook-oldalunkon!

Forrás:

Garam Éva szerk.: A Magyar Nemzeti Múzeum régészeti kiállításának vezetője - Kelet és Nyugat határán - A magyar föld népeinek története (Budapest, 2005).

Hoffmann Zsuzsanna: Ételek és italok az ókori Rómában. (Quintus Kiadó, Szeged, 2011).

Varga Gyula: A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében (A Hajdú-Bihar Megyei Múzeumok Közleményei 52. Debrecen, 1993).

Képek: wiki

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr9314600696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) érdekes (81) erdekes (2) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/