#ÚjHullám
Zöldséges rakott kuszkusz
Fotó: Gyors és finom receptek
15 dkg kuszkusz
3 dl forró alaplé
1 ek. vaj
só, bors, kakukkfű, bazsalikom
50 dkg vegyes zöldség (friss v. fagyasztott)
petrezselyem, snidling
1 tojás
4 ek. tejföl
reszelt sajt
Elkészítés:
„A zöldségeket egy kevés, sós vízben majdnem teljesen puhára főzöm.
Egy jénait v. tepsit kikenek vajjal, beleszórom a kuszkuszt, felöntöm az alaplével, és megfűszerezem. A kuszkusz eléggé semleges ízű, ezért bátran fűszerezhetjük, attól lesz igazán finom.
5-6 percig lefedve állni hagyom, majd hozzáteszem a vajat, villával jól átkeverem, hogy ne tapadjon össze, szép pergős legyen. Még öt percig állhat, amíg elkészítem a szószt. A tojást összekeverem a tejföllel, és ezt is fűszerezem.
Most mehet a kuszkuszba a zöldség, a petrezselyem és a snidling. Ráöntöm a tojásos tejfölt, megszórom reszelt sajttal, és beteszem a sütőbe 180 fokra.
Akkor jó, ha a szósz már kicsit megszilárdult, és a teteje kezd színt kapni.
Sok salátával, egy laktató, finom, hús nélküli fogás, és még köretnek is tökéletes.”
A teljes receptért kattintsatok ide: Gyors és finom receptek
#KönnyedFalatok
Juhtúrós pogácsa medvehagymával
Fotó: Saját Otthon Projekt
50 dkg tönkölyliszt +20 dkg fehér liszt
25 dkg vaj
2 dkg élesztő
1+1 tojás (1 megy a tésztába, egy pedig a kenéshez)
0,5 dl tej
2 dl tejföl
10 dkg juhtúró
1-1,5 evőkanál tejföl
ízlés szerint medvehagyma
2 dkg só, csipet bors
Elkészítés:
„A hozzávalókat szokás szerint a kenyérsütő gép segítségével dagasztottam: a liszteket kimértem, majd átszitáltam. Hozzákevertem a sót, feldaraboltam a vajat, azt is bele dobtam. A liszt közepébe mélyedést készítettem, beleütöttem a tojást, ezután következett a 2 dl tejföl. Hozzáöntöttem a tejet, belemorzsoltam az élesztőt és elindítottam a dagasztást.
Következett az ízesítés: a megmosott és felaprított medvehagymát összekevertem a juhtúróval és 2 evőkanál tejföllel, kicsit ezt is sóztam, (éppen csak, mivel a juhtúró egyik fő tulajdonsága, hogy sós. :) ) és borssal ízesítettem.
A 30 perces programból ez alatt körülbelül eltelt 10 perc, úgyhogy már keverhettem is a medvehagymás krémet a nyers pogácsa tésztához, a gép elvégezte a munka oroszlán részét helyettem.
A bedagasztott tésztát 1-1,5 órára hűtőbe tettem pihenni. Mikor eltelt, lisztezett deszkán pogácsaszaggató segítségével kiszaggattam, a pogik már mehettek is a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Tetejüket megkentem a felvert tojással.
A sütőt előmelegítettem 200 fokra légkeveréses fokozaton, ez idő alatt hagytam, hogy a pogácsák még jobban megkeljenek. Végül 20-22 perc alatt készre is sültek.”
A teljes receptért kattintsatok ide: Saját Otthon Projekt
#ValamiMás
Tejszínes tökfőzelék fasírtgolyóval
Fotó: Zsengezsálya gastroblog
Hozzávalók:
Főzelékhez:
2 fej vöröshagyma
1 kg gyalult tök
2 gerezd fokhagyma
egy csokor kapor
1,5 dl zöldség alaplé
1 dl tejszín, 1 dl tej, 2 dl tejföl
2 ek keményítő
1 ek ecet
só, bors, 1 ek fűszerpaprika
A fasírtgolyó:
500 g darált sertés hús
1 tk só, 1 tk bors, 3 tk füstölt pirospaprika
2 fej vöröshagyma apróra vágva, 2 gerezd fokhagyma
2 tojás
2 db vízbe áztatott zsemle kinyomkodva (vagy kb 2 ek zsemlemorzsával helyettesíthető)
Elkészítés:
Fasírtgolyó:
„Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük. A fasírt összes többi hozzávalójával összedolgozzuk. Nedves kézzel kis golyókat formázunk belőle, majd közepesen forró olajban kb 8-10 perc alatt kisütjük.
Főzelék:
A vöröshagymát apró kockára vágjuk, majd kevés olajon üvegesre pároljuk. Félrehúzzuk a tűzről és megszórjuk 1 ek piros paprikával, elkeverjük.
A tejet a tejszínnel elkeverjük.
Visszatesszük a tűzre a hagymát, hozzáadjuk a félig kiengedett tököt, megszórjuk az összeaprított kaprot, a felaprított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük az alaplével és a tejes keverékkel. 20 percig közepes lángon főzzük
Közben a tejfölhöz hozzáadjuk a keményítőt és csomómentesre keverjük.
A főzési idő letelte után hőkiegyenlítést végzünk. A főzelékből adjunk egy merőkanállal a keményítős tejfölhöz, keverjük el majd öntsük vissza a főzelékbe. Ízesítsük 1 ek ecettel és újraforralástól számítva 2-3 percig főzzük.
Ízlés szerint pici cukrot adhatunk hozzá.Tálaljuk a fasírt golyókkal és friss kaporral.”
A teljes receptért kattintsatok ide: Zsengezsálya gastroblog
#NapiVitamin
Répás, magvas, sajtos brokkoli tócsni
Fotó: ÍZcsiklandozó
1 nagyobb fej brokkoli
2 kisebb répa
3 db tojás
1-1 púpozott evőkanál len- ,tök- és szezámmag
4 evőkanál apró szemű zabpehely
10 dkg reszelt Trappista sajt
kevés olaj a sütéshez
só, bors
A mártogatóshoz:
2 kispohár tejföl
1 gerezd fokhagyma
só, bors
A tálaláshoz:
citrom és kápia paprika
Elkészítés:
„A brokkolit enyhén sós, szódabikarbónás gőzben megpároljuk. (A szódabikarbóna miatt szebb marad a színe.)
A répákat lereszeljük, elkészítjük a mártogatóst amíg párolódik a brokkoli.
Ehhez a tejfölbe nyomjuk a megtisztított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk majd tálalásig hűtőbe tesszük.
Amikor a brokkoli félig megpuhult (5-8 perc) azonnal lehűtjük hideg vízzel, hogy a fővési folyamatot megállítsuk.
Tálba tesszük, villával alaposan áttörjük, hozzá keverjük a répát, a magvakat, a zabpelyhet, az egész tojásokat, a fűszereket.
Belekeverjük a reszelt Trappista sajtot, jól átkavarjuk, pihenni hagyjuk kicsit.
Néhány kanálnyi olajat felhevítünk egy serpenyőben, majd egy evőkanál segítségével azonos méretű halmokat szaggatunk az olajba, kissé le is lapítjuk.
2-2 perc alatt mindkét oldalát enyhén pirosra sütjük mérsékelt tűzön.
Papírtörlőre szedjük, lecsepegtetjük, ha szükséges.
Tálaláskor kis tálkában kínáljuk mellé a tejfölös mártogatót, de friss salátát, zöldségeket is kínálhatunk mellé.
Nagyon finom, egész évben elkészíthető főétel, ami mindenkinek elnyeri a tetszését, még a húsimádókét is!”
A teljes receptért kattintsatok ide: ÍZcsiklandozó
#ÉdesekÉsSzépek
Klasszikus sütőtökös tekercs
Fotó: Choco & Tahini
3/4 bögre mandulaliszt
1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál sütőtökös pite fűszerkeverék
1/4 teáskanál só
3 nagyobb tojás
1 teáskanál vanília kivonat
1/4 bögre negyedannyi édesítő
2/3 bögre sütőtök püré (ha csalni szeretnétek vegyetek bébiételt - simán működik vele)
Mascarpone krém:
250 g laktózmentes (vagy vegán) mascarpone (minél sűrűbb, annál jobb)
6 evőkanál szobahőmérsékletű vaj
1 evőkanál vanília kivonat
2 evőkanál negyedannyi porrá őrölve (ízlés szerint édesítsétek, inkább keveset, mint többet hozzáadva, kóstolgassátok, nehogy elvigye az ízeket)
Sütötökös pite fűszerkeverék:
3 ek őrölt fahéj
2 tk őrölt gyömbér
2 tk őrölt szerecsendió
1 ½ tk őrölt szegfűszeg
1 tk őrölt csillagánizs
1 tk őrölt kardamom
Elkészítés:
„A sütőt előmelegítjük 190 fokra, és egy nagyobb tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
A tészta száraz hozzávalóit egy tálban összekeverjük. Egy másik keverőtálban a tojásokat a nagyedannyival habosra mixeljük, majd a sütőtök pürével és vaníliával is alaposan átkeverjük. Kis adagonként hozzáadjuk a lisztes keveréket, és elvegyítjük.
A tepsibe simítjuk a tésztát és 13-15 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha ujjunkkal megnyomva rugalmas a tésztánk.
Konyharuhára borítjuk a kisült tésztát. Eltávolítjuk a sütőpapírt és a konyharuha segítségével feltekerjük, úgy hogy a rövidebb oldalról indítjuk a csiga alakot.
Elkészítjük a sajtkrémet: a vajat a porrá őrölt negyedannyival és vanília kivonattal habosra keverjük, majd tovább habosítjuk a krémsajttal. Hűtőbe tesszük.
A kihűlt tésztát megtöltjük a sajtkrémmel és tovább hűtjük, legalább 2-3 órát. Hűtés után már könnyen szeletelhető. Én ezt nem tudtam kivárni, meg is látszik a képeken, nem olyan masszív a tekercs, mint kellene. De ki tudna önmegtartóztatni mikor olyan gusztusosan nézett ki?! :)
✹ Sütőtökös pite fűszerkeverék:
Keverjük össze a fűszereket, és töltsük egy jól záródó üvegbe, így hetekig eláll a keverékünk. Ha gondoljuk duplázzuk az adagot, így legközelebb nem kell vele vesződni, csak leemeljük a polcról, és máris ízesíthetünk vele. Akár forró italba, akár egy pitébe szánjuk, nem okozunk csalódást vele. A kardamomnak egyébként jellegzetes, gazdag, melengető aromája van, és nagyszerű ízesítője például a kakaónak vagy kávénak. Próbáljátok ki!
Tipp: Kínálhatjuk önmagában, vagy egy gombó vanília fagyival, ami még finomabbá teszi.”
A teljes receptért kattintsatok ide: Choco & Tahini
Borítókép: Saját Otthon Projekt | Zsengezsálya | Choco & Tahini
(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)