Ínyenc5ös – 5 tuti recept májusra
2019. május 26. írta: Kultúrjunkie

Ínyenc5ös – 5 tuti recept májusra

Ezeket az ételeket mindenképp készítsd el ebben a hónapban

img_4050.JPG

#ÚjHullám

Zöldséges rakott kuszkusz

kuszkusz_4.jpgFotó: Gyors és finom receptek

15 dkg kuszkusz
3 dl forró alaplé
1 ek. vaj
só, bors, kakukkfű, bazsalikom
50 dkg vegyes zöldség (friss v. fagyasztott)
petrezselyem, snidling
1 tojás
4 ek. tejföl
reszelt sajt 

Elkészítés:

„A zöldségeket egy kevés, sós vízben majdnem teljesen puhára főzöm. 
Egy jénait v. tepsit kikenek vajjal, beleszórom a kuszkuszt, felöntöm az alaplével, és megfűszerezem. A kuszkusz eléggé semleges ízű, ezért bátran fűszerezhetjük, attól lesz igazán finom.


5-6 percig lefedve állni hagyom, majd hozzáteszem a vajat, villával jól átkeverem, hogy ne tapadjon össze, szép pergős legyen. Még öt percig állhat, amíg elkészítem a szószt. A tojást összekeverem a tejföllel, és ezt is fűszerezem.
Most mehet a kuszkuszba a zöldség, a petrezselyem és a snidling. Ráöntöm a tojásos tejfölt, megszórom reszelt sajttal, és beteszem a sütőbe 180 fokra.

Akkor jó, ha a szósz már kicsit megszilárdult, és a teteje kezd színt kapni.
Sok salátával, egy laktató, finom, hús nélküli fogás, és még köretnek is tökéletes.”

A teljes receptért kattintsatok ide: Gyors és finom receptek

 

#KönnyedFalatok

Juhtúrós pogácsa medvehagymával

1_9_1.jpgFotó: Saját Otthon Projekt

50 dkg tönkölyliszt +20 dkg fehér liszt
25 dkg vaj
2 dkg élesztő
1+1 tojás (1 megy a tésztába, egy pedig a kenéshez)
0,5 dl tej
2 dl tejföl
10 dkg juhtúró
1-1,5 evőkanál tejföl
ízlés szerint medvehagyma
2 dkg só, csipet bors

Elkészítés:

„A hozzávalókat szokás szerint a kenyérsütő gép segítségével dagasztottam: a liszteket kimértem, majd átszitáltam. Hozzákevertem a sót, feldaraboltam a vajat, azt is bele dobtam. A liszt közepébe mélyedést készítettem, beleütöttem a tojást, ezután következett a 2 dl tejföl. Hozzáöntöttem a tejet, belemorzsoltam az élesztőt és elindítottam a dagasztást. 

Következett az ízesítés: a megmosott és felaprított medvehagymát összekevertem a juhtúróval és 2 evőkanál tejföllel, kicsit ezt is sóztam, (éppen csak, mivel a juhtúró egyik fő tulajdonsága, hogy sós. :) ) és borssal ízesítettem. 

A 30 perces programból ez alatt körülbelül eltelt 10 perc, úgyhogy már keverhettem is a medvehagymás krémet a nyers pogácsa tésztához, a gép elvégezte a munka oroszlán részét helyettem. 
A bedagasztott tésztát 1-1,5 órára hűtőbe tettem pihenni. Mikor eltelt, lisztezett deszkán pogácsaszaggató segítségével kiszaggattam, a pogik már mehettek is a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Tetejüket megkentem a felvert tojással.

A sütőt előmelegítettem 200 fokra légkeveréses fokozaton, ez idő alatt hagytam, hogy a pogácsák még jobban megkeljenek. Végül 20-22 perc alatt készre is sültek.” 

A teljes receptért kattintsatok ide: Saját Otthon Projekt

 

#ValamiMás

Tejszínes tökfőzelék fasírtgolyóval

tokfozelek_1.jpgFotó: Zsengezsálya gastroblog

Hozzávalók:

Főzelékhez:

2 fej vöröshagyma

1 kg gyalult tök

2  gerezd fokhagyma

egy csokor kapor

1,5 dl zöldség alaplé

1 dl tejszín, 1 dl tej, 2 dl tejföl

2 ek keményítő

1 ek ecet

só, bors, 1 ek fűszerpaprika

A fasírtgolyó:

500 g darált sertés hús

1 tk só, 1 tk bors, 3 tk füstölt pirospaprika

2 fej vöröshagyma apróra vágva, 2 gerezd fokhagyma

2 tojás

2 db vízbe áztatott zsemle kinyomkodva (vagy kb 2 ek zsemlemorzsával helyettesíthető)

Elkészítés:

Fasírtgolyó:

„Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük. A fasírt összes többi hozzávalójával összedolgozzuk. Nedves kézzel kis golyókat formázunk belőle, majd közepesen forró olajban kb 8-10 perc alatt kisütjük.

Főzelék:

A vöröshagymát apró kockára vágjuk, majd kevés olajon üvegesre pároljuk. Félrehúzzuk a tűzről és megszórjuk 1 ek piros paprikával, elkeverjük.

A tejet a tejszínnel elkeverjük.

Visszatesszük a tűzre a hagymát, hozzáadjuk a félig kiengedett tököt, megszórjuk az összeaprított kaprot, a felaprított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük az alaplével és a tejes keverékkel. 20 percig közepes lángon főzzük

Közben a tejfölhöz hozzáadjuk a keményítőt és csomómentesre keverjük.

A főzési idő letelte után hőkiegyenlítést végzünk. A főzelékből adjunk egy merőkanállal a keményítős tejfölhöz, keverjük el majd öntsük vissza a főzelékbe. Ízesítsük 1 ek ecettel és újraforralástól számítva 2-3 percig főzzük.

Ízlés szerint pici cukrot adhatunk hozzá.Tálaljuk a fasírt golyókkal és friss kaporral.”

A teljes receptért kattintsatok ide: Zsengezsálya gastroblog

 

#NapiVitamin

Répás, magvas, sajtos brokkoli tócsni

img_9886-1.jpgFotó: ÍZcsiklandozó

1 nagyobb fej brokkoli
2 kisebb répa
3 db tojás
1-1 púpozott evőkanál len- ,tök- és szezámmag
4 evőkanál apró szemű zabpehely
10 dkg reszelt Trappista sajt
kevés olaj a sütéshez
só, bors

A mártogatóshoz:

2 kispohár tejföl
1 gerezd fokhagyma
só, bors

A tálaláshoz:

citrom és kápia paprika 

Elkészítés:

„A brokkolit enyhén sós, szódabikarbónás gőzben megpároljuk. (A szódabikarbóna miatt szebb marad a színe.)
A répákat lereszeljük, elkészítjük a mártogatóst amíg párolódik a brokkoli.

Ehhez a tejfölbe nyomjuk a megtisztított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk majd tálalásig hűtőbe tesszük.

Amikor a brokkoli félig megpuhult (5-8 perc) azonnal lehűtjük hideg vízzel, hogy a fővési folyamatot megállítsuk.
Tálba tesszük, villával alaposan áttörjük, hozzá keverjük a répát, a magvakat, a zabpelyhet, az egész tojásokat, a fűszereket.
Belekeverjük a reszelt Trappista sajtot, jól átkavarjuk, pihenni hagyjuk kicsit.

Néhány kanálnyi olajat felhevítünk egy serpenyőben, majd egy evőkanál segítségével azonos méretű halmokat szaggatunk az olajba, kissé le is lapítjuk.

2-2 perc alatt mindkét oldalát enyhén pirosra sütjük mérsékelt tűzön.

Papírtörlőre szedjük, lecsepegtetjük, ha szükséges.

Tálaláskor kis tálkában kínáljuk mellé a tejfölös mártogatót, de friss salátát, zöldségeket is kínálhatunk mellé.

Nagyon finom, egész évben elkészíthető főétel, ami mindenkinek elnyeri a tetszését, még a húsimádókét is!”

A teljes receptért kattintsatok ide: ÍZcsiklandozó

 

#ÉdesekÉsSzépek

Klasszikus sütőtökös tekercs

01ce5253-b2b9-4caa-9d27-570bd0057104.jpegFotó: Choco & Tahini

3/4 bögre mandulaliszt

1/2 teáskanál sütőpor

1/2 teáskanál szódabikarbóna

2 teáskanál sütőtökös pite fűszerkeverék

1/4 teáskanál só

3 nagyobb tojás

1 teáskanál vanília kivonat

1/4 bögre negyedannyi édesítő

2/3 bögre sütőtök püré (ha csalni szeretnétek vegyetek bébiételt - simán működik vele)

Mascarpone krém:

250 g laktózmentes (vagy vegán) mascarpone (minél sűrűbb, annál jobb)

6 evőkanál szobahőmérsékletű vaj

1 evőkanál vanília kivonat

2 evőkanál negyedannyi porrá őrölve (ízlés szerint édesítsétek, inkább keveset, mint többet hozzáadva, kóstolgassátok, nehogy elvigye az ízeket)

Sütötökös pite fűszerkeverék:

3 ek őrölt fahéj

2 tk őrölt gyömbér

2 tk őrölt szerecsendió

1 ½ tk őrölt szegfűszeg

1 tk őrölt csillagánizs

1 tk őrölt kardamom 

Elkészítés:

„A sütőt előmelegítjük 190 fokra, és egy nagyobb tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.

A tészta száraz hozzávalóit egy tálban összekeverjük. Egy másik keverőtálban a tojásokat a nagyedannyival habosra mixeljük, majd a sütőtök pürével  és vaníliával is alaposan átkeverjük. Kis adagonként hozzáadjuk a lisztes keveréket, és elvegyítjük.

A tepsibe simítjuk a tésztát és 13-15 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha ujjunkkal megnyomva rugalmas a tésztánk.

Konyharuhára borítjuk a kisült tésztát. Eltávolítjuk a sütőpapírt és a konyharuha segítségével feltekerjük, úgy hogy a rövidebb oldalról indítjuk a csiga alakot.

Elkészítjük a sajtkrémet: a vajat a porrá őrölt negyedannyival és vanília kivonattal habosra keverjük, majd tovább habosítjuk a krémsajttal. Hűtőbe tesszük.

A kihűlt tésztát megtöltjük a sajtkrémmel és tovább hűtjük, legalább 2-3 órát. Hűtés után már könnyen szeletelhető. Én ezt nem tudtam kivárni, meg is látszik a képeken, nem olyan masszív a tekercs, mint kellene. De ki tudna önmegtartóztatni mikor olyan gusztusosan nézett ki?! :)

Sütőtökös pite fűszerkeverék:

Keverjük össze a fűszereket, és töltsük egy jól záródó üvegbe, így hetekig eláll a keverékünk. Ha gondoljuk duplázzuk az adagot, így legközelebb nem kell vele vesződni, csak leemeljük a polcról, és máris ízesíthetünk vele. Akár forró italba, akár egy pitébe szánjuk, nem okozunk csalódást vele. A kardamomnak egyébként jellegzetes, gazdag, melengető aromája van, és nagyszerű ízesítője például a kakaónak vagy kávénak. Próbáljátok ki!

Tipp: Kínálhatjuk önmagában, vagy egy gombó vanília fagyival, ami még finomabbá teszi.”

A teljes receptért kattintsatok ide: Choco & Tahini 

Borítókép: Saját Otthon Projekt | Zsengezsálya | Choco & Tahini

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr10014854792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása