Most, hogy paradicsom is, padlizsán is van még dögivel a piacon, ideje elkészíteni ezt az igazi olaszos komfortkaját. Nekem már csak azért is itt volt az ideje, mert anyukám épp nálam időzik, és ez az egyik kedvence. Ha megkérdezem, mit enne, szinte biztos, hogy ezt kéri. Esetleg sütőtöklevest, de arról majd máskor.
Ebben az ételben az az időspórolás, hogy egy főzéssel (és egy mosogatással) megvan a másnapi ebéd is, ami bedobozolva akár az irodába is vihető, csak meg ne egyék a kollégák. Az eredeti receptet sok éve találtam az egyik kedvenc főzős blogomban, és kicsit egyszerűsítve azóta is nagyon megy nálunk.
Hozzávalók:
2 nagyobb padlizsán
1 doboz (500 ml) passata
1 tojás sárgája
2-3 gerezd fokhagyma
50 g parmezán jellegű sajt
teljes kiőrlésű morzsa
só, bors, babérlevél, oregano, bazsalikom
olívaolaj
500 g teljes kiőrlésű spagetti vagy más tészta
A padlizsánokat hosszában kettévágjuk, a húsukat mélyen bevagdossuk, megkenjük olívaolajjal és forró sütőben nagyjából fél óra alatt puhára sütjük.
Amikor kihűlt, kivájjuk a belsejüket, kinyomkodjuk a levét, majd belekeverjük a tojást, a sajtot és ízesítjük sóval, borssal, oregánóval. Annyi morzsát keverünk hozzá, hogy formázható, de ne túl lágy masszát kapjunk. Vizes kézzel gombócokat gyártunk belőle, ezeket kevés olívaolajon aranybarnára sütjük. A visszamaradt olajba öntjük a paradicsomszószt, amit fokhagymával, oregánóval, bazsalikommal, sóval, borssal, pici édesítővel 8-10 percig főzünk. Valamikor menet közben kifőzzük a tésztát, ennek levéből is mehet egy kicsi a szószba. A végén a tésztára teszünk két gombócot, meglocsoljuk paradicsomszósszal, megszórjuk parmezánnal, és miután befaltuk, nem szedünk még egyszer, pedig nagyon szeretnénk, csak hát ugye a diéta...