Múlt heti tejjel való küzdelmem után végre sikerült olyan tejet vennem, amelynek megfelelő volt a zsírtartalma és meg tudtam csinálni belőle a tökéletes paneert, azaz tejsajtot. És mivel a facebookos szavazáson a házi sajtos zöldborsót szavaztátok meg, íme a recept hozzá:-)
Legfrissebb tartalomért érdemes facebook vagy instagram oldalamat is követni!
Hozzávalók:
2 liter tejből készült paneer
20 dkg zöldborsó
2-3 evőkanál sűrű tejszín
12 szem kesudió
5 érett paradicsom vagy 1 db hámozott konzervparadicsom
1 jó nagy fej lilahagyma, vagy 2 kisebb
2 cm-es gyömbérdarab
2 gerezd fokhagyma
1 zöld chili
1 púpozott teáskanál egész római kömény
1 púpozott teáskanál kurkuma
1 teáskanál őrölt koriander
2 teáskanál görögszéna levél (methi), nálunk szárított formában érhető el
1 teáskanál chili por
1 teáskanál garam masala
2 teáskanál só
2 evőkanálnyi friss koriander levél
kb. 3-4 evőkanál olaj
Először elkészítjük a paneert, néhány órás vagy egy éjszakás pihenés után felkockázzuk és forró olajban aranybarnára sütjük. Ezt a mennyiséget 3 körben sütöttem ki, hogy ne kelljen kapkodva forgatnom, nehogy valamelyik odaégjen.
Amikor ez megvan, félretesszük. Jön a többi alapanyag. A lilahagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, nem kell precízen csinálni, a végén le fogjuk pürésíteni. A megpucolt gyömbért és fokhagymát lereszeljük, a chilipaprikát apró darabokra vágjuk, a koriandert is aprítjuk. Elővesszük a paradicsomot is. Ha konzerv van, nincs vele dolgunk, ha paradicsom, akkor félbevágva, egy tál fölött a nagylyukú reszelőn reszelve átnyomkodjuk, héja a kezünkben marad, az nem is fog kelleni. Egyéb fűszereket és a tejszínt is kikészítjük. Zöldborsót kimérjük, nemsokára meg fogjuk főzni.
Most kezdjük el a masalát. Egy magas falú serpenyőben kevés olajon a 12 db kesudiót megpirítjuk, ne égjen meg, csak szedjen fel egy kis barnás színt. Rászórjuk a sok aprított lilahagymát, kissé megsózzuk és együtt párolni kezdjük. Amikor a hagyma leve kezd elfőni, hozzáadjuk a reszelt gyömbért, fokhagymát és a darabolt chilit. Együtt alaposan átpároljuk. Most ráöntjük a paradicsomot és összefőzzük. Olyan 5 perc kb. Amikor kész, lehúzzuk a tűzről és hagyjuk hűlni kicsit. Ezalatt a zöldborsót kimérjük és kevés vízben megfőzzük. Ne főzzük szét, legyen inkább roppanós, friss édes ízzel. A masala kicsit hűlt, leturmixoljuk, vagy turmixgéppel, vagy botmixerrel, vagy amilyen eszközünk van. Egyre figyeljünk, meleg, ne tegyen se bennünk, se a gépben kárt!
Visszatérünk a serpenyőhöz, én csak simán ki szoktam egy papírtörlővel törölgetni. Ismét felhevítünk benne közepes lángon 2 evőkanál olajat. Beleszórjuk az egész római köményt, kb. 1 percig pirítjuk, amíg enyhén el nem kezd barnulni és meg nem érezzük az illatát. Most jönnek a porfűszerek: őrölt koriander, kurkuma, chilipor. Garam masala nem most jön! Átkeverjük és 1 percet pirítjuk. Ekkor hozzáöntjük a leturmixolt masalát. Ismét keverés, majd hozzáadjuk a methi levelet és a leszűrt zölborsót. Átforgatjuk. Most hozzáadjuk a tejszínt, ismét átforgatjuk és ha kell egy kis vízzel, vagy a zöldborsó levével cseppet higítunk rajta. Inkább jó sűrű és krémes legyen, mint híg. Beállítottuk a sűrűségét, már csak a garam masalát, a friss koriander levelet és a paneert kell hozzáadni. Egy alapos átkeverés és néhány perc főzés jön még, hogy a paneer is átmelegedjen.
Készen is vagyunk, friss korianderrel még megszórhatjuk, rizzsel vagy lepénykenyérrel tálaljuk.
Szuper krémes, tele egészséges hozzávalókkal, tartalmas és nem utolsó sorban izgalmas. Jó étvágyat hozzá!