Cooking is love made visible

Szöszi a konyhában

Szöszi a konyhában

Házi Habanero Szósz

avagy néha a férj is kisajátíthatja a konyhát

2020. október 25. - fuf87

image5_11.jpeg

Nagyon emancipált nő vagyok és nem hiszek abban, hogy egy nő ne lenne képes pontosan ugyanazokra a dolgokra, mint egy férfi, de vannak olyan tevékenységek, amiket egyszerűbb, ha az erősebb nem képviselőire bízunk, ilyen például a habanero szósz legyártása. Itt jön a kérdés, akkor mégis mi volt ez a kinyilatkoztatás az elején, meg hogy is van ez?  Hát mert nem akartam lesírni a 3D-s pillát, markáns vegyi támadást intézni saját magunk és a lakás ellen, és mert nemes egyszerűséggel nem én dédelgettem márciustól egészen októberig ezeket a kis fenevadakat gangparasztként, hanem Gábor, így adta magát a dolog, hogy ő fogja befőzni a motyót, hiszen az ő érdeme, hogy eme színes kis vasgyúrók fél éven át díszítettük kolonizált teraszunkat, hogy végül elérjék a beteljesülést, és felforrjanak a kondérunkban, és palackba zárjuk őket, hogy jobb napokon kísérthessenek az általunk oly hőn szeretett, fűszeres ételeinkben, vicces félretéve nem kicsit csípős, elég durva lett :) 

Alapanyagunk a habanero paprika, amely a legcsípősebb chilik közé tartozik a maga 100 és 350.000 közti Scoville egységével. Mi azért beledobtunk még pár egyéb chilit is, mert ezek nőttek nálunk, nehogy már valami kárbavesszen - magában nyersen ezek gyilkos dolgok - a szomszéd bácsi feljött az elsőről, hogy ő bizony tesz a pörköltjébe, állítólag ki kellett dobi, mert gondolták a mamával, beletolnak a kondérba egy egészet :D ilyet ne csináljatok, soha :)

image1_14.jpeg

image4_6_1.jpeg

image2_10_1.jpeg

image3_11.jpeg

Note: az ablakot szigorúan nyissuk ki, meg az ajtót is, meg az összes nyílászárót :) (védőszemüveg, gumikesztyű, maszk nem árt. Ezek nélkül ne is kezdjük el! (mi így is majdnem megfulladtunk.) Szerintem kesztyű nélkül el se kezdjük, mert ez nem kicsit mar, hanem nagyon, és nem, a szemünket véletlenül se töröljük meg!

Hozzávalók:

- sárga,piros, chocholate habanero paprika

- vidéki macskapöcse paprikák (kisméretű házi chili paprikák cserépben növesztve)

- só, bors

- paradicsom (néhány darab)

- kevés olaj

- házi ketchup (vagy paradicsom sürítmény, ha dobozos ketchup lenne, az sem baj, abban már van tartósítószer, ha házi, akkor sózzunk keményebben.)

Fogunk egy serpenyőt, és nagyon kevés olajat felhevítünk, beledobáljuk az összevágott paprikát. hogy egy kis levet eresszen, és könnyebben tudjunk vele dolgozni, lightosan megsózzuk, erősebben megborsozzuk. (a magokat természetesen benne hagyjuk, hogy intenzívebb legyen az íze-) Kicsit barnul, pirul, puhul. (3-5 perc) Ha köhögsz, minden oké, akkor jó az irány. :) Előkészítjük az aprítógépet, lehúzzuk a wokot a tűzről, majd beledobáljuk a masinériába a paprikákat olajostól, darálunk, kapunk egy kellemesen krémes állagot, teszünk bele nyers paradicsomot, daráljuk ismét, majd adunk hozzá a ketchupból. Még egyet rádarálunk, majd eljön az egyik , legizgibb pillanat: kóstolunk, ha kell finomhangolunk a fűszerezésen.

image7_8.jpeg

image8_3_1.jpeg

Mi színek szerint szétszedtük őket:

image10_2.jpeg

Majd üvegekbe öntjük a gyilkos szószt, és sötét helyre tesszük pár napra, utána nyilván ahová akarjuk, polc, spájz, kamra - ha kinyitunk egyet, utána azért tegyük hűtőbe. (az tök normális, ha a főzést követő néhány napban puffognak az üvegek, ne parázzatok be tőle, ahogy mi tettük.)

image12_3.jpeg

Ja amúgy itt nőttek a mi kis gangunkon, és igazán büszkék vagyunk erre, na és én külön büszke vagyok Gáborra, amiért ilyen szuper kertész, és ilyen jó fej férj :)

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fruzsifoz.blog.hu/api/trackback/id/tr3216257650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása