A kimondhatatlan nevű csodakávétól az agyad is szárnyalhat
A legjobb dolgok néha nagyon is egyszerűek. Mivel Jemenben sok szegényember van, viszont ott is szeretnek az emberek leülni a barátaikkal, és kávé vagy tea mellett beszélgetni, felfedeztek valami nagyon érdekes dolgot...
... mégpedig nem mást, mint azt, hogy a megpörkölt kávé felesleges részét, azaz a gyümölcshúst és a héjat is fel lehet használni. Ezt hagyományosan szemétként el szokták dobni a kávétermelés során, a jemeniek azonban összegyűjtötték ezeket a természetes antioxidánsokban gazdag részeket, és speciális kávét (vagy inkább teát?) főztek belőle, amit "quishr"-nek neveztek el. Ez olyan népszerüvé vált, hogy a szegények mindennapi italává és egyben a vendéglátás szimbólumává vált, mivel minden szívesen látott vendéget megkináltak egy csésze "quishr"-el.
A "quishr" nélkülözhetetlen alapanyaga még a gyömbér, aminek jótékony hatásairól már korábban is írtunk. (Az egyik legnépszerűbb természetes immunerősítő, ami bevált ellenszere a náthának és az izomfájdalmaknak is, a hányingerről nem is beszélve - ezt a kismamák jól tudják.) A klasszikus recept így fest:
1 bögre víz
5 g kávégyümölcs héj (általában cascara néven kapható kávé szakboltokban)
1-2 kardamom mag, mozsárban összetörve
fél ujjnyi friss gyömbér
1/3 fahéjrúd
Jemenben hagyományosan háromszor forralják fel a keveréket, hogy minden íz kioldódjon. (Ha már gyöngyözik az ital, félrehúzzák, hagyják kicsit kihülni, majd újra visszateszik a gázra.) A legújabb kutatások szerint a cascara nem csak antioxidáns tartalma miatt egészséges, hanem az agy BDNF szintjének növelésével megkönnyíti a tanulást és javítja a memóriát is.
Mivel a cascara kicsit nehezen beszerezhető nyugaton, egy másik változata is elterjedt ennek az italnak, amit szintén "quishr"-nek neveznek, bár elég kevéssé hasonlít az előzőhöz. Eszerint gyakorlatilag egy török kávét főznek, amit gyömbérrel és igény szerint más fűszerekkel ízesítenek. Így a szó szoros értelmében kávé lesz a végeredmény, aminek nagy előnye, hogy a gyömbérrel együtt a szabadgyökök esküdt ellensége, és szintén antioxidánsokban gazdag. Ez az ital a követezőképpen készül:
1 bögre víz
6 tk finomra őrölt kávé
1 1/2 tk őrölt gyömbér
édesítő ízlés szerint
A keveréket háromszor kell felforralni. Tálaláskor csészébe öntjük, és várunk pár percig, míg a kávészemek leüllepednek az aljára. Keverni nem keverjük, mert akkor felkevernénk a zaccot is.