Hogy ne az étel egyen meg téged

Ínyenc Fenevad

Főétel konzervből, avagy mit egyek koronavírus-járvány idején?

2020. március 27. - Zabos Muffin

Aki manapság vásárolni megy, minden bizonnyal próbálja olyan termékekkel megpakolni a kosarát, amelyeket minél hosszabb ideig tud tárolni. Általános cél, hogy ne kelljen naponta boltba menni, esetleg csak romlandó élelmiszerekért kiszaladni, ezen felül legyen minden betárazva egy-két hétre, ezzel is csökkentve a személyes érintkezéseket a koronavírus-fertőzés miatt. És ez így rendben is van. A nagybevásárlás során pedig biztosan mindenki kosarában landolnak konzervek is, hiszen ezek bírják a leghosszabb ideig. Ilyen a tonhalkonzerv is. Az ötödik konzerv után azonban már lehet, hogy a hátunk közepére se kívánjuk. Hoztunk egy tippet, hogyan lehet remek főételt készíteni a finom aprított tonhalakból.

tonhalfasirt_recept_koronavirus_4.jpg

Amikor vásárolni megyek, ezer százalék, hogy nem kerülöm ki a tonhalkonzerves polcot, ugyanis imádom a tonhalat. Nem csak önmagában, finom puha kenyérrel szeretem reggelire vagy vacsorára fogyasztani, de többféleképpen is el szoktam készíteni. Ezek közül személy szerint a kedvencemet osztom meg veletek, ami egyszerű, de nagyszerű. Tudom, nem nagy durranás, de nem kell hozzá sok hozzávaló (pont ezért jó opció, amikor már fogyóban van a vésztartalék otthon) és hamar el is készül.

További receptekért és érdekességekért kövess minket Facebookon is! Ne maradj le semmiről!

 

Tonhalfasírt Zabos Muffin módra 

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 db 80g-os tonhalkonzerv
  • 1 bögrényi aprószemű zabpehely (természetesen ezt liszttel, vagy bármi más hozzávalóval ki lehet váltani, én készítettem már quinoával is)
  • 1 tojás
  • Fűszerek: petrezselyem, só, bors
  • Olaj a sütéshez

Elkészítés:

A tonhalakról leöntjük az olajat vagy a saját levét, majd egy tálba borítjuk a konzerv tartalmát. Forralunk fel vizet, majd annyit öntünk a zabpehelyre, amennyi épphogy ellepi. A zabpehely hamar felszívja a folyadékot, ha esetleg kemény maradna, öntsünk hozzá még egy kis vizet. A tonhalhoz hozzáadjuk a tojást, a leforrázott zabpelyhet (ha lisztet keverünk a tonhalhoz, természetesen azt egyszerűen csak hozzáadjuk) és ízlés szerint a fűszereket. Egyéb fűszerekkel is meg lehet bolondítani, kísérletezni ér. Miután összekevertük a hozzávalókat, enyhén lágy masszát kapunk. Serpenyőbe kevés olajat öntünk, annyit, ami elég ahhoz, hogy ne égjenek le a fasírtok – nem akarjuk, hogy nagyon olajos legyen -, majd miután az olaj felhevült, egy nagykanálnyi masszát a kezünkbe helyezünk, kicsit összenyomjuk, formázzuk, majd a forró serpenyőbe helyezzük.

tonhalfasirt_recept_koronavirus_5.jpg

Közepes lángon, mindkét oldalát egy-két percig sütjük, vagy legalábbis addig, amíg azt nem látjuk, hogy teljesen át nem sült, a külseje pedig szép barna és ropogós nem lesz.

Köretnek én paradicsomos bulgurt készítettem hozzá, de bármilyen más körettel tálalható.

Jó étvágyat!

Az Ínyenc Fenevad szerkesztősége elkötelezett a koronavírus elleni harcban. Minden eszközt megragadunk, hogy arra buzdítsuk az olvasóinkat, ha tehetik, maradjanak otthon. A vírus az emberi találkozások során terjed: ha minimalizáljuk az interakciókat, akkor a vírus terjedése is lassul. Emiatt a következő hetekben nem teszünk közzé étteremkritikát, cserébe színes ötletekkel, izgalmas receptekkel jelentkezünk majd, hogy az ízlelőbimbóink se szenvedjék meg a bezártságot. Ha pedig vége ennek az őrületnek, teljes erővel visszatérünk az éttermekbe.

 Fotó: Ínyenc Fenevad/Zabos Muffin

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenevad.blog.hu/api/trackback/id/tr1415551530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

siriq111 2020.03.28. 22:05:04

Ez szegenyes. Javaslat. Hagyma , zsemlemorzsa. A tobbi mar menni fog.

kolomparlole1114 2020.03.29. 14:40:19

Ugyanmár! Babkonzerv! Bud Spencernek is bejött.

Attilajukkaja 2020.03.29. 15:42:02

@kolomparlole1114:
Babkonzerves tonhalas fasírt! Én már készítettem és nagyon jó lett.

motoroskonyhaja 2020.03.29. 16:53:41

Hát én biztos nem készítek ilyet a saját tonhalkonzerveimből. Olyan ez, mintha az itthoni bélszínkészletet ledarálnám, és fasírtot készítenék belőle fő a változatosság jeligével. Még ha valami olcsó nyesedék is (ami kb. az itthoni választék 90%-a) az a tonhal, akkor is lehet sokkal jobb ételt készíteni belőle, mint egy zabos fasírtot. Ha pedig valóban normális tonhalkonzerved van (nem a rijó marisra gondoltam, az egy erősen alsó közepes), akkor eszedbe sem jutna ilyet késtzíteni. Amennyire tetszett az egyik előző poszt ("Fel sem fogod, mekkora bajt csinálsz" kezdetű), ez annyira fantáziátlan és lehangoló. Szubjektív, tudom, de így gondolom ;)

Cuhavidéki 2020.03.29. 17:16:46

Nagyon finom lehet.
A németek nem is engednek többet legfeljebb két doboz tonhalat egyszerre levenni a polcról (-:)
www.noen.at/gmuend/bezirk-gmuend-aerztesprecher-zu-coronavirus-vorsicht-ja-panik-nein-bezirk-gmuend-coronavirus-darueber-spricht-noe-194952708#

kvadrillio 2020.03.29. 20:20:49

nem is kell kenyér...:)
HÚSOS PITE...Hozzávalók

30 dkg liszt16 dkg puha vaj1 db tojásA töltelékhez:1 fej hagyma1 db sárgarépa1 ek vaj50 dkg darált marhahús1 dl tejszín1 ág kakukkfű1 db tojásborssó Kapcsolódó receptek Sütőtökös sós piteMákos-túrós piteHúsos kelbimbós piteZöldséges pite Elkészítés 1.Összekeverjük a lisztet, 1 csipet sót, a vajat, a tojást és 3 evőkanál hideg vizet. Összedolgozzuk, és becsomagolva 30 percig hűtjük.2.A töltelékhez meghámozzuk a hagymát, és finomra vágjuk. A meghámozott sárgarépát lereszeljük. Felforrósítjuk a vajat, és a hagymát üvegesre sütjük rajta, majd hozzáadjuk a répát, és néhány percig együtt pirítjuk.3.A húst tálba tesszük. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáöntjük a tejszínt. Hozzáadjuk a hagymás keveréket, a kakukkfű lecsipkedett leveleit, majd az egészet összedolgozzuk.4.A tésztát két részre osztjuk. Mindkettőt kör alakúra kinyújtjuk, majd az egyiket kivajazott piteformába simítjuk. A tésztán elosztjuk a t, majd a másik tésztalappal befedjük. A széleket összenyomjuk, majd átkenjük a tésztát a felvert tojással. 180 fokon 40 percig sütjük

scsaba1 2020.03.29. 21:37:47

Nekem ez olyan minimál koleszkajának tűnik. Vagy olyan világvége-kajának, amikor már tényleg egy éve tombol a zombiapokalipszis, és az embernek olyan szerencséje van, hogy a többszörösen kifosztott és feldúlt Spar egyik zugában talál két tonhalkonzervet meg egy zacskó zabpelyhet. Bár az étrendi hatása biztos, hogy jó: a zab fehérjéi, rostjai, keverve a tonhal értékes állati fehérjéivel, + 1 tojással, telítetlen zsírsavakban bővelkedő olajban kisütve. Ha Daryl ilyet ehetne...

Attilajukkaja 2020.03.30. 09:42:26

@scsaba1:
Mi nem eszünk húst, de halat igen. Ezért már régebben is készítettem hasonló ételeket, feltéteket például főzelékekhez fasírt helyett. Talán ezért ne nézem le annyira ezt a próbálkozást sem, mint itt többen teszik.
Amúgy nem is tudtam, hogy a koleszben a tonhal minimál kajának számít. :o)

motoroskonyhaja 2020.03.31. 08:01:16

@Attilajukkaja: Azért egy finom halpogácsa fényévekre van ettől a tanholkonzerv valamitől ;)

Attilajukkaja 2020.03.31. 10:25:17

@motoroskonyhaja:
Valószínűleg. Én azt friss halból szoktam készíteni (nálad is láttam ilyet), de egyszer nem volt itthon csak egy tonhal- és egy babkonzervem. Abból is finom lett. Ez a fenti egy tipikus karanténrecept, illetve egy ötlet arra, hogyan használjuk fel kiadósan az olcsóbb tonhalkonzervet ínséges időkben. Mert abban egyetértünk, hogy jó minőségű, drága konzervet vagy üveges tonhalat én sem így használnám fel, hanem például tonhal biryanit készítenék belőle. Az utóbbi időkben nem nagyon főzöl indiait, de úgy tudom, hogy te is szereted ezeket az ízeket, ezért mellékelek neked egy videót. :o)
www.youtube.com/watch?v=oY1nZZSGXU8
süti beállítások módosítása