Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Pávaszem sütemény

2020. október 24. - Eddi konyhája

img_20201012_120335-01-01.jpeg

A pávaszem sütinek több neve is létezik, valaki bagolyszemnek, valaki macskaszemnek hívja. Mindegy, melyik néven ismerjük, ez egy nagyon könnyen, kevés alapanyagból elkészíthető, klasszikus sütemény, amit a kezdők is bátran kipróbálhatnak.

Hozzávalók:

- 300 g liszt

- 200 g margarin vagy vaj

- 6 tojás

- 1 cs szárított élesztő

- 6 evőkanál tej

- 150 g cukor + 3 tk cukor

- 150 g darált dió

- kb. 250 g magozott meggy

Elkészítés:

Válasszuk szét a tojásokat, a  fehérjét tegyük félre. A tejet melegítsük langyosra, oldjuk fel benne a porélesztőt a 3 teáskanál cukorral, hagyjuk felfutni. A vajat vágjuk kockákra, és morzsoljuk el a liszttel, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját és a felfuttatott élesztőt. Gyúrjunk sima tésztát, és hagyjuk pihenni egy picit, keleszteni nem kell. Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral, és készítsük el a dióhabot. Ehhez daráljuk le a dióbelet, és egy csipet sóval és cukorral verjük kemény, fényes habbá a tojásfehérjét. Ha ez kész, akkor a darált diót keverjük el óvatosan a tojáshabban.

A meggy lehet befőtt, friss vagy fagyasztott is, a lényeg, hogy csöpögtessük le alaposan. Én egy nagy süteményt formáztam, emiatt igen hosszúak lettek a pávaszem sütik szeletelés után, de ti vehetitek kétfelé is az adagokat, így két kisebb sütit kaptok. Bárhogy is döntötök, a lényeg ugyanaz. A tésztát vékonyra kell nyújtani, a két szélére kell sorakoztatni a meggyszemeket, feltekerni mindkét szélet, a keletkezett mélyedésbe kell halmozni a dióhabot.

photogrid_1602429932307-01.jpeg

Mindössze 20-25 perc sütés elég neki 170 fokon, ez sütőtől függ. A tészta szélét sütés előtt megkenhetitek tojássárgájával, hogy fényes legyen, én ezt kihagytam, mert úgyis porcukor szórást kapott a végén.

Amint látjátok, a tésztába nem került cukor, csak az a kevés, amit az élesztő felfuttatásához használtunk. A porcukorral a tetején szerintem elég édes, de ha durván édesszájúak vagytok, akkor egy kis meggylekvárt kenhettek a meggyszemek alá, de ez esetben válasszatok sűrű lekvárt.

Ez egy igazi klasszikus süti, nem nagyon lehet elrontani, és szinte pillanatok alatt el lehet készíteni.

Próbáljátok ki!

süti beállítások módosítása